Skip to Content

Hoeveel sparen voor studie kind?

Hoeveel sparen voor studie kind?

Hoewel de meeste Nederlandse gezinnen best moeite hebben om de touwtjes elke maand aan elkaar te knopen, sparen de meeste ouders toch elke maand een bedrag voor de kinderen. Maar wat is eigenlijk de beste manier om dit te doen en is kiezen voor de hogere buitenlandse rente een optie?

Eén ding is zeker; spaar je niet dan zijn later de kosten voor rijlessen of studie amper nog op te hoesten.

Waarom willen ouders voor hun kind sparen?

Er zijn meerdere opties waarop ouders een bijdrage leveren aan de toekomst van hun kind.

  • Studeren; helaas is het voor onze kinderen straks niet meer mogelijk om gebruik te maken van een studiebeurs. Dat betekent dat ze zullen moeten gaan lenen. Als ouder kan je op diverse manieren zorgen dat de kosten en de studielening niet teveel oploopt. Natuurlijk kan je kind thuis blijven wonen, maar je kan ook het collegegeld betalen, of de boeken en een bijdrage in de maandelijkse kosten. Het Nibud heeft berekend dat een student op kamers al gauw 1000 euro per maand nodig heeft. Voorheen kwam eenderde daarvan van de studiebeurs, een deel van bijbaan en een deel van de ouders.
  • Rijbewijs; als je kind 18 is, is het wel handig om rijlessen te gaan volgen. In verhouding tot studie weliswaar geen heel groot bedrag, maar voor een puber best veel. Daarom dat ouders daar een bijdrage aan leveren. Variërend van een eerste les, tot de examens of het hele bedrag. De één heeft minder lessen nodig dan de ander, maar het is wel belangrijk om die vlak achter elkaar te volgen zodat er niet te lang tussenzit (als het geld op is bijvoorbeeld) en kennis en vaardigheden weer wegzakken. Als ouder kan je daar dan in bufferen. Eventueel kan je zelfs een afspraak maken dat als je kind niet rookt / drinkt tot zijn 18e je daaraan bijdraagt.
  • Reizen; zelf had ik er graag een jaar tussenuit gegaan maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Achteraf heb ik daar best spijt van gehad. Want als je eenmaal gaat studeren komen ook de vriendjes en bijbaantjes, een huurhuis of kamer met de onzekerheid qua woonruimte voor als je terugkomt en voor je het weet zit je aan allerlei sociale verplichtingen vast zodat je niet meer gaat reizen. Na een studie is ook nog eens de kans groot dat het geld op is. Op mijn ‘aandringen’ mocht mijn broertje het wel en dat heeft het verschil gemaakt tussen geen zin om te studeren en zeer gemotiveerd aan een opleiding beginnen. Hij zag nu hoe het er in andere landen (Afrika) aan toe ging en was vastbesloten om gebruik te maken van de mogelijkheden die we hier in Nederland hebben. Als mijn kinderen dat zouden willen, zou ik ze heel erg motiveren om te gaan reizen na de middelbare school. Daar leer je misschien nog meer van dan in de schoolbanken. In ieder geval te relativeren. Persoonlijk ben ik dan echter wel van mening dat ze dan zelf een groot deel van de reis moeten bekostigen. Een vliegticket of bijdrage prima; maar het is jouw wens.
  • Huis kopen; tot slot is de aankoop van een huis één van de grootste uitgaven die je ooit doet in je leven. In het begin zal je misschien gaan huren, maar het kopen van een huis zal zo zijn voordelen hebben. In principe is dat ook weer een investering voor later, zeker als je kiest voor een hypotheek waarbij je kiest om alles af te betalen. Natuurlijk betaal je rente, maar je bouwt ook een bedrag op wat bij de verkoop van het huis mooi meegenomen is. Om bijvoorbeeld een groter huis te kopen, of juist kleiner te gaan wonen en dat bedrag gebruiken als pensioen, van te gaan reizen of voor de kinderen. Als het financieel haalbaar is, hoor je ook weleens dat er ouders zijn die een huis kopen voor het moment dat hun kind gaat studeren en ze samen met vrienden in gaan wonen. Ook daarvoor zijn er allerlei regelingen rondom schenkingen waardoor het voor beide partijen financieel heel aantrekkelijk is.

De kosten voor kinderen stijgen heel behoorlijk

Heel veel ouders beginnen al heel vroeg te sparen voor de kinderen. Niet onlogisch, want zoals alle kosten stijgen in Nederland, worden kinderen omgerekend ook steeds duurder. Toch willen ouders kinderen de beste toekomst bieden en beginnen ze dus al vroeg.

Dit kan op verschillende manieren; de één legt het geld van de kinderbijslag opzij, de ander belegt het geld en nog een ander maakt een rekening aan waar iedere maand een bedrag op wordt gestort.

Ongeveer 17 procent van het besteedbaar inkomen gaat naar onze kinderen

Berekend is dat zo ongeveer 17 procent van het besteedbaar inkomen aan de kinderen besteed wordt.

Bij een loon van 2.000 euro wordt zo gemiddeld tussen de 320 en 400 euro per kind per maand uitgegeven. Dan heb je het dus over de dagelijkse kosten en nog niet over kostbare zaken als kinderen ouder worden zoals autorijlessen en studie. Die komen er nog eens bovenop.

Bijna tachtig procent van alle ouders met kinderen tussen de 5 en 12 jaar openen voor dergelijke doelen dus een spaarrekening.

Gemiddeld genomen wordt zo ongeveer 44 euro per kind gespaard op maandbasis. Heel veel rendement is er op de Nederlandse spaarrekeningen overigens niet te behalen, met de lage rentes van tegenwoordig.

Kies je voor een vast bedrag of ga je flexibel sparen?

Je kunt op verschillende manieren sparen en hebt wat dat betreft heel wat te kiezen. Kies je voor een rekening waarvan je het geld tussentijds af kunt halen, dan zijn de rentes vaak lager dan wanneer je het geld niet op kunt nemen.

Verder kun je nog kiezen om elke maand een vast bedrag op de spaarrekening te storen, je kunt ook steeds een flexibel bedrag op de spaarrekening laten zetten.

Verder moet je nog kiezen of je het geld op een spaarrekening van jezelf zet of op die van je kinderen. In dat laatste geval krijgen de kinderen als ze achttien jaar oud zijn de volledige zeggenschap over het geld, ook zeer zeker iets om rekening mee te houden.

Schenk je kinderen een mooi bedrag zonder schenkingsrecht te hoeven betalen

Behalve sparen mag je als ouders of grootouders je kinderen ook elk jaar een bedrag schenken. Is dit een bedrag zo rond de vijfduizend euro, dan is dit bedrag vrij van schenkingsbelasting. Ook dat is een aardige optie om het saldo van de spaarrekening snel op een leuk niveau te brengen.

Er zijn mensen die zwichten voor de hogere rentes die in het buitenland geboden worden, al zijn de verschillen soms niet zo groot om daar nou speciaal voor naar het buitenland te gaan.

Hoewel; in Nederland krijg je zoals gesteld vrijwel nergens een rentepercentage van 1 procent, laat staan meer. In het buitenland zijn de rentepercentages hoger, al moet je dan wel een aantal zaken scherp in de gaten houden. Zo moet je wel zeker weten dat je niet aan het einde van de looptijd met een fikse belastingaanslag te maken krijgt.

Let altijd goed op de kleine lettertjes

Checken is toch al goed, want soms kunnen de hogere rentepercentages die gegeven worden ook een teken zijn dat het minder goed gaat met de bank. Verder is het belangrijk te kijken wat de minimale en maximale inleg is, als die er al is.

Overweeg je in het buitenland te gaan sparen, check dan gewoon alle mogelijke risico’s die er eventueel kunnen zijn, let dus speciaal op de kleine lettertjes.

Spaarders kunnen een deposito openen bij de partnerbanken

Interessant is wel de mogelijkheid die Raisin biedt. Spaarders krijgen via Raisin de mogelijkheid om een deposito bij de partnerbanken uit heel Europa te openen. De partnerbanken bieden rente die hoger is dan bij de banken in ons land en het spaargeld wordt door een zogenaamd depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank gedekt.

Een dergelijke deposito kun je prima online openen, de minimale inleg is tweeduizend euro, al kan dit nog weer iets per bank verschillen. Het grootste voordeel is zeker de hogere rente die gegeven wordt.

Het rentepercentage kan oplopen naar 1,6 procent per jaar. De online deposito’s kun je aanvragen en beheren via een en hetzelfde account. Mensen die meer willen weten over deze manier van sparen voor je kind kunnen de website bezoeken.

Spaar jij al voor je kind?

Redactie Mamaliefde