En nu hoop ik niet dat ik de moedermaffia over mij heen krijg met dit artikel. Want het is helemaal niet mijn bedoeling om te stigmatiseren. In dit blog vind je make-up, roze frutsels, hartjes enzovoorts wat zeer geschikt is met knutselen voor meiden. Disclaimer; echter zullen er zeker ook knutsel ideeën zijn te vinden die ook leuk zijn voor jongens. Doe er vooral je voordeel mee?

Stiften

Geef kinderen papier en tekengerei en ze kunnen de hele dag zoet zijn. En er is ook nog eens bijzondere tekengerei.

Raamstiften

Ik ben fan van deze stiften. Legaal op het raam tekenen. Had ik deze vroeger thuis maar gehad. Gelukkig haal ik mijn tijd nu in. “Mam, mag ik de stiften nu weer?”, krijg ik vaak te horen van mijn dochters.

Deze stiften vind je hier.

Magische stiften

Deze stiften brengen je geen magie op de ramen, maar op papier. Er zit een witte stift tussen. Op het eerste gezicht niet de leukste stift, maar deze stift gaat je tekenleven compleet op zijn kop zetten. Ga met deze stift maar eens over het gekleurde heen door de andere stiften. Ik verklap niets.

Deze stiften vind je hier.

Wol

Een bolletje wol uit oma’s tijd is nu ook helemaal van deze tijd. Tijd voor wollige knutselwerkjes.

Hout met spijkertjes

Trek de gereedschapskist van vader open en haal er spijkers uit. Neem meteen een stuk multiplex mee. Oh en voor ik het vergeet: een hamer is ook handig. Kies een figuur waar jullie blij van worden en timmer de omtrek van dit figuur met spijkertjes in het hout. En daarna is het een kwestie van wol om de spijkertjes te winden.

Olifantje met spijkers

Dit olifantje is totaal verschillend in vergelijking met het hart. Dit effect is zeer verrassend. Met dezelfde techniek twee varianten wolknutsels in de huiskamer. Of natuurlijk in hun slaapkamer als ze er zelf over willen dromen.

Schattig schaapje

Dit ontzettend schattige schaapje mag echt niet missen op de vensterbank. Als ik hier naar kijk, smelt ik. Ik gun jou dat ook.

Glazen vrolijke potten en flessen

Deze glazen jampot tover je in een mum van tijd om in een vrolijke pot die iedereen wil hebben. Het is een redelijk makkelijke knutsel. Vijfjarigen zouden dit al kunnen, met wat hulp en liefde van hun mama of papa.

Sieraden

Diamonds are a girls best friend; welk meisje houdt er nu niet van glitter en glamour en haar eigen sieraden?

Lees ook: Zelf sieraden maken; Van ketting tot armbandjes, oorbellen of met pakket voor kinderen.

Sleutelhanger

Een eigengemaakte sleutelhanger. Leuk voor aan de schooltas of fietssleutel. Nog leuker is als je kind dan terug kan denken aan die keer dat jullie hier samen aan gewerkt hebben.

Hartjesslinger

Deze hartjesslinger kun je maken met papier, of bijvoorbeeld van stof of wol. Je kunt er ook een ketting van maken. Om het persoonlijker te krijgen kun je een vingerafdruk achterlaten op het hartje.

Armband

Ik vind deze armband gemaakt met knopen erg leuk. En dan bedoel ik de knopen die ook aan een jas of broek zitten. Origineel ?

Dromenvanger

Van ijzerdraad maak je een cirkel en die omwikkel je met wol, vervolgens span je door het midden wat wol. Vervolgens onderhang je onderaan wat hangers die je vrolijk kan versieren zodat ze goed naar beneden blijven hangen.

Lees ook: Masker maken en knutselen met kinderen; van kartonnen bordjes tot vilten Carnaval masker

Strijkkralen

Flamingo

Je kunt zelfs een flamingo maken van strijkkralen. De mogelijkheden zijn oneindig. Deze gaat zo leuk staan op haar slaapkamer. En als zij hem niet wil, dan mag hij natuurlijk pronken in de woonkamer.

Ketting

Een ketting van strijkkralen. Een vrolijk sieraad.

Limonade dekseltjes

In de zomer moet je natuurlijk goed blijven drinken, zeker als er tropisch weer voorspeld is. Met strijkkralen maak je heel eenvoudig deze vrolijk gekleurde schijfjes die je bovenop je glas kan leggen en waar precies een rietje doorheen past zodat er geen vliegjes of andere dingetjes in je drankje komen.

Broche

Kleding pimpen is hip. En als je dit dan ook nog eens doet met een zelfgemaakte knutsel, dan ben je helemaal het vrouwtje op het schoolplein.

Pandaketting

Een pandaketting gemaakt van strijkkralen. Ik kan mijn dochter niet blijer maken. Naar eigen inzicht kun je ongeveer wel bedenken hoe je een panda op het plankje neer kunt leggen.

Fruitketting

Panda’s zijn ook te vervangen voor lekker fruit. Een gezonde ketting. Wie wil dat nou niet?

Lees ook: Voorbeelden strijkkralen
Lees ook: Knutselen met strijkkralen

Kosteloos materiaal / Huishoudelijke producten

Moertje verandert in een ketting

Je mag nog een keer naar de schuur lopen en in de gereedschapskist gluren van je vader. Ga op zoek naar moertjes. Dit is een simpele manier om een ketting te maken. Beschilder de moertjes met alle kleuren van de regenboog. Of maar één kleur. Doe waar jij blij van wordt. Doe er een touwtje doorheen en je hebt een ketting. Je kunt dit ook samen met je BFF maken, zo kunnen jullie een vriendschapsketting maken. Het gebruiken van meerdere moertjes kan ook heel goed.

Sieradenhouder

Wanneer je al deze knutsels hebt gemaakt, heb je ook een plekje nodig om te op te bergen. Dit leuke houdertje gemaakt van ijsstokjes biedt de uitkomst. Het vervelende is alleen dat je heel veel ijsjes moet eten alvorens je dit kunt maken.

Stoepkrijt en zout

Mijn favoriete werkje van vroeger, maar wel één waar je veel geduld voor moet hebben. Met stoepkrijt zout in allerlei kleuren toveren. Ik deed het in een potje en gaf deze aan mijn opa en oma. En elke keer als ik op visite kwam, dan stond het potje in de kamer. Ik was zo trots als een pauw.

Lees ook: Stoepkrijt tekeningen en spelletjes en tips om zelf stoepkrijt verf te maken 

Beauty

Naast al de mooie sieraden, is het tijd om beautyproducten te maken.

Lipgloss

Je eigengemaakte lipgloss. Die lippen zullen shinen!

Het recept om lipgloss te maken vind je hier.

Gezichtsmasker

Gezellig samen een gezichtsmasker maken en deze bij elkaar met een kwast opbrengen. Een leuke meidenmiddag. Aan het verven op het gezicht van je moeder kan niets tippen.

Het recept om een gezichtsmasker te maken vind je hier.

Zeep

Heerlijke zeep maken voor in bad, onder de douche of voor je handen. En dit is niet zomaar een zeepje.

Het recept om deze edelsteenzeepjes te maken vind je hier.

Bruisballen

Als je jezelf inzeept met je eigen zeepje, dan kun je daarna deze bruisbal in het water gooien. Die bubbels in het water blijven fascinerend.

Het recept om zelf deze bruisballen te maken vind je hier.

Badzout maken

Of wat dacht je van dit heerlijk geurende en gekleurde badzout om je bad mee op te luisteren?

Haar

En dan is nu het haar aan de beurt.

Knipjes

Knipjes die in je haar zitten, die ook nog eens van eigen bodem komen. Wat zeg ik? Zelfs uit eigen hand. Dan weet je dat deze favoriet zullen zijn tijdens het mooi maken van de haren.

Gehaakte elastiekjes

Om je haar compleet te maken kun je staartjes maken met de elastiekjes die voor een dee