Welk kind vindt het nu niet leuk om te spelen met zand en water? Zeker nu de lente is begonnen, genieten de meeste kinderen daar van. Leuk, maar niet altijd even handig. Het kan namelijk zo’n enorme bende geven. Dan is het spelen met gekleurde rijst of gekleurde pasta een fijn alternatief. Zeker ook geschikt voor het buiten spelen; eventuele rijstkorrels en pastasliertjes die blijven slingeren kan je gewoon laten liggen. Met gekleurde penne kan je trouwens heel leuk kettingen rijgen of met rijst kunstwerkjes maken. Met enige regelmaat krijg ik de vraag hoe je de pasta en rijst kleurt. Tijd voor wat uitleg:

Wat heb je nodig voor gekleurde pasta of rijst en waar koop je voedingskleurstof?

Het kleuren van rijst gaat heel makkelijk; het enige wat je nodig hebt is voedingskleurstof, als alternatief kan je ook ecolineverf gebruiken. Niet de verdunde voedingskleurstoffen die je bij de de Xenos of op de bakafdeling in de supermarkt vindt, als je dat gebruikt krijg je pastelkleuren (wat op zich ook heel mooi kan zijn).

Zelf gebruik ik de gelkleurstof waar je echt maar een minuscuul druppeltje van nodig hebt om een aardige hoeveelheid te kleuren van het merk Americolor. Die wordt ook gebruikt door taartenmaaksters om marsepein en fondant te kleuren. Daarvan hebben ze onder andere een 12-kit met 12 kleine flesjes zodat je meteen een verzameling kleurtjes hebt. Met de vorige heb ik vier jaar gedaan en gebruikt nu de juf op school. Ze gaan dus heel lang mee omdat je zo weinig nodig hebt… Naast de kleurstof heb je nog azijn en natuurlijk de rijst nodig. Bij de supermarkt heb je enorme zakken van 5 kg Surinaamse rijst.

  • Schep een paar handjes rijst in een plastic boterhamzakje
  • Een scheutje azijn en druppel kleurstof erbij
  • Goed schudden
  • op een dienblad uitspreiden om een nachtje te laten drogen.
  • Na een paar dagen in de open lucht is de azijnlucht weg.

De gekleurde rijst bewaar ik in lege flessen.

Gekookte pasta kleuren

Gedroogde pasta kleuren met azijn - Mamaliefde

Gedroogde pasta kan je op dezelfde manier als de rijst kleuren met azijn en kleurstof. Je kan pasta ook koken zodat ze zacht worden. Bijvoorbeeld om spaghettiwormen te kleuren. Met de Pasen in aantocht vind je overal tabletten en kleurstof om eieren te verven. Bij de Lidl heb ik vloeibare kleurstof gekocht om eieren te kleuren. Tijdens het koken van de spaghetti had ik de verkeerde kant van de zak vast waardoor de helft op de grond belandde. Natuurlijk kan je dan de pasta weggooien, of je gebruikt het voor een experiment om te kleuren zodat je kind er de volgende dag mee kan spelen. Even laten koken met wat kleurstof en een flinke scheut olie zodat de pasta lekker vettig wordt en niet aan elkaar gaat kleven. Als de pasta gekookt is even afgieten met ijskoud water. Die nacht heb ik het in koud water laten staan zodat je het de volgende dag kan gebruiken voor het spelen. Het had wel iets kleur afgegeven aan het water maar was nog steeds superfel gekleurd.

Laten jullie je kinderen weleens met rijst of pasta spelen?

Lees ook

Linda van Aken