Skip to Content

Rijst kleuren; gekleurde rijst maken met kleurstof of verf

Rijst kleuren; gekleurde rijst maken met kleurstof of verf

Welk kind vindt het nu niet leuk om te spelen met zand en water? Zeker nu de lente is begonnen, genieten de meeste kinderen daar van. Leuk, maar niet altijd even handig. Het kan namelijk zo’n enorme bende geven. Dan is het spelen met gekleurde rijst een fijn alternatief.

Zeker ook geschikt voor het buiten spelen; eventuele rijstkorrels die blijven slingeren kan je gewoon laten liggen. Met gekleurde penne kan je trouwens heel leuk kettingen rijgen of met rijst kunstwerkjes maken. Met enige regelmaat krijg ik de vraag hoe je gekleurde rijst kan maken.

Gekleurde rijst maken

Rijst kleuren kan een leuke activiteit zijn voor kinderen of een manier om je knutselprojecten op te fleuren. Hier zijn een aantal manieren om rijst te kleuren:

 1. Voedselkleurstof: Voeg een paar druppels voedselkleurstof toe aan een kom rijst en meng het goed door elkaar. Gebruik meer kleurstof voor intensere kleuren en minder kleurstof voor lichtere tinten. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 2. Acrylverf: Meng acrylverf met een beetje water om het te verdunnen en voeg het toe aan een kom rijst. Roer de rijst goed door totdat alle korrels bedekt zijn. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 3. Kurkuma: Kurkuma is een kruid dat gebruikt kan worden om rijst geel te kleuren. Kook de rijst zoals je normaal zou doen en voeg een theelepel kurkuma toe aan het kookwater. Laat de rijst afkoelen en drogen voordat je het gebruikt.
 4. Bietenpoeder: Bietenpoeder kan gebruikt worden om rijst een mooie roze tint te geven. Voeg een theelepel bietenpoeder toe aan een kom rijst en meng het goed door elkaar. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 5. Theezakjes: Maak een sterke thee en giet het over de rijst. Laat het een paar minuten intrekken en laat de rijst vervolgens drogen op een vel papier. Theezakjes met verschillende smaken kunnen gebruikt worden om verschillende tinten te creëren.
 6. Koolpoeder: Koolpoeder kan gebruikt worden om rijst blauw of paars te kleuren. Voeg een theelepel koolpoeder toe aan een kom rijst en meng het goed door elkaar. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.

Het kleuren van rijst kan een leuke en creatieve manier zijn om je knutselprojecten op te fleuren of om je kinderen te vermaken. Experimenteer met verschillende kleuren en methoden om de perfecte tint te creëren voor je project.

Rijst verven met verf

Een manier om rijst te kleuren is met verf. Hier is een eenvoudige stapsgewijze handleiding voor het kleuren van rijst met verf:

Benodigdheden:

 • Witte rijst
 • Acrylverf in verschillende kleuren
 • Ziploc-zakken
 • Bakpapier

Stappen:

 1. Verdeel de rijst in verschillende porties, afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt gebruiken.
 2. Doe elke portie rijst in een aparte Ziploc-zak.
 3. Voeg aan elke Ziploc-zak een paar druppels acrylverf toe. Gebruik niet te veel verf om te voorkomen dat de rijst te nat wordt.
 4. Sluit de Ziploc-zakken en schud ze krachtig om de rijst goed te mengen met de verf. Zorg ervoor dat de rijst gelijkmatig bedekt is met de verf.
 5. Leg het gekleurde rijst op een bakpapier om te drogen. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de rijstlaag.
 6. Roer de rijst af en toe om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig droogt en dat er geen grote klonten ontstaan.
 7. Als de rijst droog is, kun je deze gebruiken voor knutselprojecten, decoratie of om te spelen.

Tips:

 • Voeg eventueel glitters toe aan de verf voor een extra feestelijk effect.
 • Laat de rijst volledig drogen voordat je deze opbergt in een luchtdichte container om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.
 • Je kunt de rijst ook kleuren met voedselkleuring of natuurlijke kleurstoffen zoals kurkuma of bietenpoeder.

Met deze eenvoudige stappen kun je gemakkelijk rijst kleuren met verf. Het is een leuke en creatieve activiteit om thuis te doen en je kunt de gekleurde rijst gebruiken voor talloze projecten. Veel plezier!

Rijst verven met voedingskleurstof / ecoline en azijn

Het enige wat je nodig hebt is voedingskleurstof, als alternatief kan je ook ecolineverf gebruiken.

Let op; Gebruik niet de verdunde voedingskleurstoffen die je bij de de Xenos of op de bakafdeling in de supermarkt vindt, als je dat gebruikt krijg je pastelkleuren (wat op zich ook heel mooi kan zijn).

Zelf gebruik ik de geconcentreerde gelkleurstof waar je echt maar een minuscuul druppeltje van nodig hebt om een aardige hoeveelheid te kleuren van het merk Americolor. Die wordt ook gebruikt door taartenmaaksters om marsepein en fondant te kleuren. Daarvan hebben ze onder andere een 12-kit met 12 kleine flesjes zodat je meteen een verzameling kleurtjes hebt.

Met de vorige heb ik vier jaar gedaan en gebruikt nu de juf op school. Ze gaan dus heel lang mee omdat je zo weinig nodig hebt…

Naast de kleurstof heb je nog azijn en natuurlijk de rijst nodig. Bij de supermarkt heb je enorme zakken van 5 kg Surinaamse rijst.

 1. Schep een paar handjes rijst in een plastic boterhamzakje
 2. Een scheutje azijn en druppel kleurstof erbij (als alternatief kan je ook plakkaatverf gebruiken)
 3. Goed schudden
 4. op een dienblad uitspreiden om een nachtje te laten drogen.
 5. Na een paar dagen in de open lucht is de azijnlucht weg.

De gekleurde rijst bewaar ik in lege flessen.

Rijst kleuren in de oven

Het kleuren van rijst in de oven kan een alternatieve methode zijn als je geen voedselkleuring hebt of als je geen kleurstoffen wilt gebruiken. Hier is hoe je rijst kunt kleuren in de oven:

 1. Kook de rijst gaar en giet af.
 2. Verdeel de rijst gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
 3. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.
 4. Plaats de bakplaat in de oven en bak de rijst gedurende 10 minuten.
 5. Haal de bakplaat uit de oven en laat de rijst afkoelen.
 6. Verdeel de rijst in porties en plaats elke portie in een afsluitbare plastic zak.
 7. Voeg een paar druppels voedselkleuring toe aan de zak en sluit deze goed af.
 8. Schud de zak goed totdat de rijst gelijkmatig gekleurd is.
 9. Leg de gekleurde rijst op een droge plek om verder te drogen.

Opmerking: houd er rekening mee dat het kleuren van rijst in de oven de textuur en smaak kan veranderen. Het is het beste om deze methode te gebruiken als je de rijst gaat gebruiken voor decoratie of knutselprojecten en niet voor consumptie.

Gekleurde rijst drogen

Gekleurde rijst kan worden gedroogd, maar het droogproces kan de kleur van de rijst enigszins aantasten.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om gekleurde rijst te drogen:

 1. Verspreid de gekleurde rijst gelijkmatig over een bakplaat of een schone, platte ondergrond. Zorg ervoor dat de rijst in een dunne laag ligt en niet op elkaar geplakt zit.
 2. Laat de rijst drogen op een goed geventileerde plaats, uit direct zonlicht en vochtigheid. Je kunt de rijst bijvoorbeeld op een rek leggen of aan de lucht laten drogen.
 3. Roer de rijst af en toe om en controleer de voortgang van het droogproces. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de rijstlaag en de luchtvochtigheid.
 4. Zorg ervoor dat de rijst volledig droog is voordat je het opbergt of gebruikt. Als de rijst nog vochtig is, kan het schimmel vormen.

Het is belangrijk op te merken dat het droogproces de kleur van de rijst kan aantasten. De kleur kan vervagen of veranderen, afhankelijk van de gebruikte verf of kleurstof.

Gekleurde rijst wordt meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden en niet als voedsel, dus het droogproces is meestal geen probleem. Maar als je van plan bent om de rijst te eten, zorg er dan voor dat je alleen veilige, eetbare kleurstoffen gebruikt en de rijst goed wast voordat je het kookt.

Gekleurde rijst bewaren

Gekleurde rijst kan, net als gewone rijst, enkele dagen bewaard worden in de koelkast als het goed is afgedekt en op de juiste manier is bewaard. Als je de gekleurde rijst langer wilt bewaren, kun je deze het beste invriezen.

Verdeel de rijst in porties en doe deze in luchtdichte zakjes of bakjes voordat je ze in de vriezer plaatst. Gekleurde rijst kan tot maximaal 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder kwaliteitsverlies. Laat de rijst voor gebruik volledig ontdooien en warm deze indien nodig op.

Gekleurde rijst kopen

Gekleurde rijst is niet altijd even makkelijk te vinden in Nederlandse supermarkten, maar het is mogelijk om het online te bestellen bij gespecialiseerde winkels.

Hier zijn enkele opties:

 1. De Rijstmolen De Rijstmolen is een Nederlandse webshop die een breed assortiment aan rijst verkoopt, waaronder ook gekleurde rijst in verschillende kleuren. Ze hebben onder andere roze, groene, blauwe en gele rijst in hun assortiment.
 2. Asian Food Lovers Asian Food Lovers is een online winkel gespecialiseerd in Aziatische etenswaren en heeft een selectie aan gekleurde rijst in hun assortiment. Naast de traditionele witte rijst hebben ze ook roze, groene, blauwe en gele rijst beschikbaar.
 3. Amazing Oriental Amazing Oriental is een grote Aziatische supermarktketen in Nederland en heeft een assortiment aan gekleurde rijst, waaronder paarse, gele en groene rijst. De rijst is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en merken.

Het is ook mogelijk om zelf gekleurde rijst te maken door witte rijst te mengen met kleurstoffen zoals voedingskleurstoffen of natuurlijke kleurstoffen zoals bietensap of spinaziepoeder. Dit kan een leuk en creatief project zijn voor thuis, maar het kan ook een beetje tijdrovend zijn.

Meer inspiratie vind je hier.

Linda van Aken
 1. Renske says:

  Gisteren met jouw tips pasta gekleurd. De penne in 6 kleuren. Deze door 12 kilo macaroni en farfalle gedaan en het is echt een hele gave uitdagende watertafel geworden. De kinderen in de klas zijn er weg van. Dank je wel!

 2. Henny says:

  Ik heb vorig jaar rijst gekleurd. De kinderen spelen hier regelmatig mee. Onze dochter met een theeserviesje. Ze doet dan de rijst in de theepot en schenkt het dan leeg in de kopjes. Voor onze zoon heb ik er steentjes in gedaan (heeft hij zelf gezocht) en hij speelt er dan mee meg de werkvoertuigen. Maccaroni spelen ze ook wel eens mee. Dan krijgen ze lepels en een muffinblok en scheppen maar.

Comments are closed.