Skip to Content

Oobleck maken recept; papje van maizena & water

Oobleck maken recept; papje van maizena & water

Lekker kliederen vinden veel kinderen een geweldige activiteit. Daarom zijn water en zand twee favoriete materialen om mee te spelen. Daar kun je echter ook heel vies van worden en niet alle kinderen vinden dat even leuk. Deze activiteit met water en maizena (oobleck) heb ik wel eens op Pinterest voorbij zien komen, maar nog nooit gedaan.

Toen ik het echter in een herhaling van TBBT voorbij zag komen vond ik dit wel een leuke activiteit voor op een vrije middag.  En zowel geschikt voor binnen of buiten. Ook voor modderdag kan je hier leuke dingen mee doen. Lekker spelen en ontdekken met een bijzonder mengsel.

Wat is Oobleck / Hoe maak je oobleck?

Om oobleck te maken heb je eigenlijk alleen maar water en maizena nodig. En een bak om het in te mengen en een lepel om het door te roeren. Je meet een kopje maizena af, voegt daar een half kopje water bij. Mengen (zelf of door je kind) en klaar ben je om te spelen! Het is gemaakt van voedingsmiddelen dus niet giftig en daarom ook geschikt voor baby’s.

Sensopatisch spelen en experimenteren met maizena en water

Oobleck maken recept; papje van maizena & water - Mamaliefde
Oobleck maken recept; papje van maizena & water - Mamaliefde

Dit materiaal is net zoals kinetisch zand ideaal materiaal voor sensopatisch spel. Je kan er lekker mee spelen en kliederen. Gewoon als substantie, of in combinatie met wat materialen uit de natuur zoals steentjes, stokjes en schelpjes. Of speelgoed zoals emmers en schepjes en rietjes.

Ik was even bang dat ze ruzie zouden krijgen bij één schaal, dus deed ik deze activiteit eerst samen met onze dochter. Of althans ik keek toe of stelde vragen. Maar ook met zijn tweeën ging dat verbazingwekkend goed met één schaal.

Lees ook: modderdag

Knutselen met oobleck

Oobleck maken recept; papje van maizena & water - Mamaliefde
Oobleck maken recept; papje van maizena & water - Mamaliefde
Oobleck maken recept; papje van maizena & water - Mamaliefde

Heel veel sensopatische activiteiten kun je een extra dimensie geven door er kleur aan toe te voegen. Zo ook bij oobleck. In de schaal deed ik vier druppels geconcentreerde gelvloeistof; namelijk geel en blauw (samen groen), en een druppel roze en paars.

Al snel werd er met het stokje geroerd en kreeg je een gemarmerd effect. Als je twee druppels samen pakt kun je ook kleuren mengen. Uiteindelijk gaf het een mooie groenblauwe kleur.

Manlief zag dat en pakte een velletje papier om daar een afdruk van te maken. Als je het vel eraf haalt is het wel vrij stroperig dus glijdt het er vanaf. Even laten opdrogen in het zonnetje en je hebt een schitterend kunstwerk.

Lees ook: Recept om zelf klei te maken

Experimenten met oobleck

Oobleck maken recept; papje van maizena & water - Mamaliefde

Oobleck heeft een structuur die overeenkomsten vertoond met drijfzand. Drijfzand is eigenlijk heel nat zand, er zit heel veel water tussen de zandkorreltjes in. Daarom lijkt het qua uiterlijk op zand, maar als je er druk op zet verschuiven de zandkorrels en zak je er in weg.

Dankzij de wet van Archimedes zal je er echter nooit helemaal in wegzinken omdat de dichtheid van drijfzand anders is dan die van bijvoorbeeld je lichaam. Drijfzand is dus iets anders dan modder. Drijfzand kun je in Nederland bijvoorbeeld vinden op de Wadden. Als je daar overheen loopt kun je daar in wegzakken.

Met oobleck (een niet-Newtoniaanse vloeistof) kan je de volgende testjes doen;

  • Is er een verschil tussen heel hard of heel zacht met de bolle kant van een lepel op het mengsel te slaan? En spettert het mengsel?
  • Wat gebeurt er als je er iets kleins en zwaars of groot en licht in laat vallen? Oftewel wat blijft drijven?
  • Is er een verschil tussen heel hard en zacht roeren?
  • Als je heel veel oobleck maakt kan je zelfs ‘over water lopen’. Dit mengsel voelt namelijk hard aan. Wel moet je er dan snel overheen lopen, blijf je te lang staan dan zak je iets weg.
  • Als de zon schijnt zal het water verdampen, daardoor krijg je een heel stroperige substantie die enorme druipers maakt als je dat van je lepel laat druipen.
  • Voeg meer of minder water toe. In verschillende bakjes kun je verschillende oplossingen maken, van waterig tot heel stroperig. Wat roert het beste.
  • Als je het mengsel een uur laat staan; wat gebeurt er dan? (Je zal zien dat er dan een waterige bovenlaag komt en een zeer plakkerige onderlaag.)
  • Extra leuk is dit (zie filmpje) experiment als je een oude luidspreker in huis hebt.

Let op; Na afloop niet door de gootsteen afvoeren, ook niet als je het heel sterk verdund. Dan beter door het toilet of in de prullenbak gooien. Zodra het overtollige vocht weggestroomd is zal de rest gaan verstoppen.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)