Kinderen vinden het geweldig op de tablet. Het liefst zitten ze er de hele dag op. Nou is dat bij ons niet echt een optie. Maar ze mogen bij ons wel af en toe op de tablet. En dan wil ik ook nog eens het liefst dat ze educatieve apps spelen. Educatieve apps slaan alleen aan als de kinderen ze dus ook leuk vinden. Dus ik ben op digitale jacht gegaan en heb wat educatieve apps voor je op een rijtje gezet.

Peuters

Er zijn al apps voor de kleine peutertjes in de wereld. De ontwikkelaars denken ook aan iedereen. Hieronder een paar waar ons peutertje erg blij van wordt.

Zappelin

In deze app kun je van alles doen. Kleuren, een verhaaltje voor laten lezen, dansjes doen. Maar het liefst speelt onze peuter met Ollie. Je kunt tegen Ollie praten en dan praat hij hetzelfde terug in een gek stemmetje. Onze zoon geeft hem graag te eten en dan het liefst de banaan. Want wat Ollie vervolgens met de bananenschil doet blijft elke keer weer iets om van in een deuk te liggen.

Meer informatie vind je hier.

Lego Duplo

Met deze duplo-app mag je een trein bouwen. Er wordt echt al gewerkt aan het leren tellen. Nou kan mijn peutertje dat nog niet goed, dus hij blijft het telkens maar proberen. Hij leert zo niet alleen rekenen, maar ook om door te zetten. Iets wat misschien nog wel belangrijker is in het leven.

Meer informatie vind je hier.

Paw Patrol

Het liefst loopt onze zoon de hele dag in zijn pyjama van Paw Patrol rond. Jouw peuter kan de Avonturenbaai redden. Hij kan samen rennen en springen met zijn lievelingspup. Of de Pup pup boogie dansen met Marshall. En als beloning verdient hij allerlei huisdiertraktaties en speelgoed. Deze app kost: € 3,19.

Meer informatie vind je hier.

Dr Panda

Je kunt samen met Dr. Panda leren tellen, naar het zwembad, zoek de verschillen, je eigen personage samenstellen. De avonturen met Dr. Panda zijn eindeloos.

Meer informatie vind je hier.

Toca Boca

Dit is de app voor peuters die later kapper of kapster willen worden. Maar ook voor de kinderen die het leuk vinden om de één na het andere gekke kapsel willen knippen bij mensen. Een aanrader! Zelfs mama vindt het leuk om dit te doen. Oké, dit is niet echt een educatieve app, maar wel superleuk voor de kids 😊.

Meer informatie vind je hier.

De wereld van Nijntje

Elke dag met Nijntje zit vol nieuwe verrassingen. Ga samen op ontdekking in haar wereld. Je kunt samen spelen, haar kleding uitkiezen, samen tanden poetsen en spelen met Snuffie. Jij kunt samen met Nijntje een lekkere taart bakken. Nu maar hopen dat de geur ook uit de tablet komt!

Meer informatie vind je hier.

Kleuters; 5 t/m 7 jaar

Dr Panda

Dr. Panda is ook nog heel leuk voor kleuters. Er zijn diverse apps te downloaden van deze pandadokter. Kijk van tevoren goed voor welke leeftijd de app het meest geschikt is.

Meer informatie vind je hier.

Lola Panda

Het lijkt wel of alle app ontwikkelaars idolaat zijn van panda’s. Ik vind het niet erg, want ik vind het superlieve dieren. Lola is er in alle varianten te krijgen. In deze app gaat Lola op reis met de rekentrein. Help jij haar vooruit te komen? Er zijn 9 verschillende spelletjes mee te spelen.

Meer informatie vind je hier.

Juf Jannie – leren lezen

Juf Jannie heeft meerdere apps voor kinderen. Ze kan je leren tellen, maar helpt je ook bij het leren lezen op een leuke manier. Het is bedoeld voor kinderen die net beginnen te lezen. Er moet wel voor de apps betaald worden.

Meer informatie vind je hier.

Lego

Als er een Duplo-app bestaat, dan bestaat er uiteraard ook een Lego-app. Dit mag niet ontbreken op jouw tablet. Van Lego Friends, tot 3-1 creator naar Lego Ninjago. Voor ieders wat wils.

Meer informatie vind je hier.

Scratch junior

Met Scratch junior leert jouw kleuter om te programmeren. Te gek toch. Dat je als 5-jarige al kunt zeggen dat je kunt programmeren. Snel downloaden dus deze app!

Meer informatie vind je hier.

Juf Jannie – letters leren schrijven

In groep 3 beginnen kinderen met het leren van letters schrijven. In deze leuke app herhaal je de letters die je al geleerd hebt op school. Hoe het ook door het schrijfonderwijs wordt aangeboden. De letters worden aangeleerd door middel van de algemeen bekende schrijfletters. Daarnaast worden de hoofdletters en de cijfers ook aangeboden.

Meer informatie vind je hier.

Basisscholieren (8 t/m 12 jaar)

Squla

Onze kinderen spelen en leren op school via de Squla. Je kunt als ouder ook een abonnement nemen op Squla, zodat ze er ook thuis op kunnen spelen. Zo weet je zeker dat ze hun tijd op de tablet op een educatieve manier inzetten. Squla biedt leermogelijkheden vanaf groep 1 t/m 8. Je kunt ervoor kiezen dat je als ouder wekelijks een rapport krijgt opgestuurd van Squla.

Meer informatie vind je hier.

Topografie

Wil jouw dochter graag wat meer leren over topografie? Dan is dit een leuke app. Deze app leert je alles over de provincies, hoofdsteden, wateren en andere steden van Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Duolingo

Dit is niet alleen een leuke app voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zo leert mijn man nu Italiaans en mijn dochter van 8 jaar Engels. Een ideale app voor het hele gezin. Het spelen met deze app wordt aantrekkelijk gemaakt doordat het niet lang duurt voordat je punten kan scoren. Bovendien word je op verschillende manieren overhoord.

Meer informatie vind je hier.

Toca Lab

Dit is voor de toekomstige wetenschappers een te gekke app. Je krijgt antwoord op de vraag: is goud zwaar of licht? Is stikstof hard of zacht? De wereld van elementen gaat voor jou open.

Meer informatie vind je hier.

Aanvulling

Apps zijn een aanvulling op school en het dagelijkse leven en gewoon leuk om te spelen. Heb je het idee dat je kind achterloopt? Ga dan eerst het gesprek aan op school en bekijk samen met de leerkracht of deze gedachte gegrond is en welk plan jullie gaan volgen. Vaak heeft de school speciale programma’s die ingezet kunnen worden.

Lees ook

Anita Schokker
Latest posts by Anita Schokker (see all)