Skip to Content

Baby’s eerste woordjes; taalontwikkeling bij baby’s van brabbelen tot hele zinnen

Baby’s eerste woordjes; taalontwikkeling bij baby’s van brabbelen tot hele zinnen

De eerste woordjes van je baby, een echte mijlpaal waar ouders zich vaak erg op verheugen. Wat zal hij of zij eerst zeggen: mama of papa? Of misschien toch poes of bal.

Voordat jouw kind de langverwachte eerste woordjes uitspreekt, is het al lang en druk bezig met leren praten. De taalontwikkeling van je baby begint zelfs al meteen na de geboorte.

Spraakontwikkeling baby in fasen

Hieronder vind je per periode een overzicht van de spraakontwikkeling.

0-6 maanden

Een pasgeboren baby ‘communiceert’ op zijn eigen manier. Door te huilen wil hij je iets duidelijk maken. Heeft hij honger, wil hij graag aandacht of een schone luier? Elke behoefte heeft een ander huiltje. Als jij na een tijd de huiltjes weet te herkennen, dan kun je sneller in jouw baby’s behoefte voorzien.

Vanaf de geboorte reageeert een baby op geluid. Ook leert hij al snel om zelf geluiden te maken. Als baby’s rond de 8 weken oud zijn, beginnen ze met brabbelen. Dit zijn vooral ‘eh’ en ‘uh’ klanken. Als je reageert op deze klanken en terugpraat, begrijp je baby dat hij daarmee jouw aandacht kan trekken.

6-12 maanden

Als je kindje 6 maanden oud is, begrijpt hij al veel. Hij brabbelt er in deze periode flink op los en hij probeert tonen en klanken na te doen die hij hoort in zijn omgeving, Dit wordt wel ‘imiterend brabbelen’ genoemd. Soms lijkt dit gebrabbel zelfs al op echte woorden.

‘Mama’ en ‘papa (of dada)’ zijn vaak de eerste woorden die kinderen kunnen zeggen. Meestal komt het eerste woordje als een kindje 10-12 maanden oud is.

Bedenk dat niet elk kind zich op hetzelfde tempo ontwikkelt, net zoals dat is met leren lopen. Dit kan dus ook eerder of later zijn. maar maak je vooral geen zorgen als jouw kindje pas met 1,5 jaar zijn eerste woordjes zegt.

12-18 maanden

Een kind van 1 jaar oud brabbelt gevarieerd en veel. Je kindje begrijpt dat er met een bepaald woord iets wordt bedoeld.

De echte eerste woordjes naast ‘mama’ en ‘papa’ komen gemiddeld wanneer een kind 18 maanden oud is.

Met een éénwoordzin probeert je kind je iets duidelijk te maken (vb. ‘uit’, ‘bal’). Daarbij zal hij veel wijzen om zijn behoefte te verduidelijken. Ook begint je baby rond deze leeftijd met intonatie (beer? 🡪’Waar is de beer?’).

1,5 – 2 jaar

Vanaf 18 maanden ontwikkelt de spraakontwikkeling van je baby zich in rap tempo. Naast uitgebreid brabbelen breidt de woordenschat zich razendsnel uit. Je kindje begint losse woorden te combineren.

Met tweewoordzinnen probeert hij duidelijk te maken wat hij wil zeggen, zoals ‘hebbe koek’ of ‘mama auto’, dat zoiets kan betekenen als: ‘dat is de auto van mama’ of ‘mama, ik wil met de auto’.

Je kindje gaat in deze periode ook steeds meer woorden begrijpen. Praat nog wel in korte zinnen tegen hem en geef enkelvoudige opdrachten, zoals ‘pak je schoenen maar’.

2-3 jaar

Als een kind 2 jaar is, kan het 2-4-woordzinnen zeggen die grammaticaal nog niet kloppen.

Vanaf 2 jaar leert je kindje opeens heel veel nieuwe woorden, soms wel tien per dag! Zijn spraakvermogen kan dat niet bijhouden en dat zorgt ervoor dat een kind af en toe wat kan stotteren.

Je kindje gaat steeds meer spreken in zinnen van 3-5 woorden.

Je kunt hem nu samengestelde opdrachten geven, zoals ‘pak je jas en trek hem aan.’

3-4 jaar

Tegen de tijd dat je kindje 3 jaar is, kan het volle zinnen van 3-5 woordjes maken. De zinsopbouw is nog niet correct, maar gaat snel vooruit.

Je peuter leert nog elke dag nieuwe woorden en het is leuk om een simpel gesprek met hem te hebben over het hier en nu.

4-5 jaar

Er komt meer grammaticale structuur in de zinnen.

Een kind van 4 jaar kan in zinnen van 6 of meer woorden spreken. Het kan een kort verhaal vertellen. Als je kind zich wat beter kan concentreren, kun je de interactie stimuleren tijdens het voorlezen. Stel bijvoorbeeld af en toe een vraag over de tekst.

Een kind van 5 jaar begint te praten met samengestelde zinnen en in principe zou alles nu verstaanbaar moeten zijn wat een kind zegt. Niet alleen voor ouders, maar ook voor vreemden.

Lees ook: Wanneer gaat je kind praten; van gemiddelde leeftijd tot tips om te stimuleren

Het vergroten van de taalontwikkeling

Wat kun je doen om de spraak-/taalontwikkeling bij je kind te vergroten?

  • Praten! Benoem alles wat je ziet. Als je baby brabbelt, praat dan terug. Zo ontstaan de allereerste gesprekken;
  • Kijk je baby aan als je tegen hem praat;
  • Praat in korte zinnen met eenvoudige woorden;
  • Praat rustig en op vriendelijke toon;
  • Zing liedjes en doe geluidsspelletjes;
  • Voorlezen is erg goed voor de woordenschat en spraak-/taalontwikkeling. Creëer een gezellig moment samen en pak er lekker een boekje bij. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen;
  • Wees enthousiast als je kind een woord probeert te zeggen, ook al klopt het nog niet helemaal. Zegt een kind bijvoorbeeld ‘lap’ in plaats van ‘lamp’, dan kun je altijd zeggen: ja, wat knap van jou zeg, dat is een lamp!

Het tempo van de taalontwikkeling

Het tempo waarin baby’s hun spraak-/ en taalvaardigheid ontwikkelen, verschilt per kind. De leeftijden die hier genoemd worden, zijn gemiddelden. Terwijl het ene kind al rond de leeftijd van 8 maanden zijn eerste woordje laat horen, zegt het andere kind pas na 1,5 jaar zijn eerste woord.

Misschien is je baby druk bezig met leren lopen, dan zal hij daar op dat moment meer energie insteken en aandacht aan geven. Leren praten staat dan even op de tweede plek. Soms slaan kinderen een fase over en binnen ze direct met twee-woordzinnen.

Soms komt de spraakontwikkeling niet goed op gang. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gehoorprobleem of (langdurige) verkoudheid. Een kind van 5 jaar oud hoort in principe goed verstaanbaar te zijn.

Maak jij je toch zorgen over de taalontwikkeling van je kind? Je kunt altijd contact opnemen met de huisarts, het consultatiebureau of de logopedist. Zij kunnen je verder helpen.

Floortje