DIY: 5 recepten om zelf slijm te maken

Naast klei en zoutdeeg kun je ook heel goed zelf slijm maken. Waar we vroeger gewoon slijm kochten in de winkel, is het al een paar maanden helemaal hip om dat zelf te maken. Of het nu komt door de filmpjes van MeisjeDjamilla die zo af en toe recepten deelt waarin ze zelf slijm maakt of vanwege de eigenschappen van dit eigenaardige goedje, geen idee. Niet alleen bij jongens, maar ook meisjes vinden dit erg leuk. Op zich ook wel logisch; een beetje rommelen met huis-, tuin- en keukeningrediënten zodat je een kleurrijk slijm krijgt. Wat je ermee kan? Dat vraag ik me af, maar de kinderen vinden het fantastisch. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer filmpjes van hoe je dit slijm kan maken met Nederlandse ingrediënten, want in de Amerikaanse filmpjes werden regelmatig ingrediënten gebruikt die hier niet beschikbaar zijn. Daarom leek het me handig om een aantal recepten te delen om zelf slijm te maken, met en zonder lijm.

Slijm maken gevaarlijk?

Eerder dit jaar is er een test gedaan door de consumentenbond dat onderzoek deed naar tien soorten slijm. Daarvan bleken er bij drie van de tien een te hoge concentratie van boor aanwezig te zijn. Op de lange termijn is boor mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid en het kan schade toebrengen aan het ongeboren kind. Het is op korte termijn al gevaarlijk bij hoge concentraties. Het kan irriteren bij inademing, bij inslikken en bij contact met huid en ogen. Het kan diarree, braken en krampen veroorzaken. Borax wordt moeilijk door de huid opgenomen, maar bij inname heeft het eerder gevolgen. Niet elk contact met boor is direct gevaarlijk. Het is onder andere afhankelijk van de mate van blootstelling, de duur en de wijze van blootstelling. Daarom dat bij het zelf maken ook wordt geadviseerd om dit product te vermijden. Ook wasmiddel, scheerschuim en lenzenvloeistof zijn niet gemaakt om mee te spelen. Als je op veilig wilt spelen; kies er dan voor om een kant en klaar pakket te kopen zoals Glam Goo of SES waarvan de ingredienten getest zijn en je weet dat het is goedgekeurd voor de Nederlandse / Europese markt. In tegenstelling tot sommige alternatieven via ali express.

DIY Recept roze slijm maken zonder lijm


Voor dit roze doorzichtige en stevige slijm dat lekker ruikt in plaats van naar de penetrante geur van lijm heb je de volgende drie ingrediënten nodig:

 • Peel-off masker (oa Freemant)
 • Lenzenvloeistof met borax
 • baking soda
 1. Je begint met het leegknijpen van de hele fles peel-off masker in een kom. Je hebt echt een peel-off masker nodig, vanwege de ingrediënten die daarin zitten om er slijm van te maken.
 2. Daarna mix je de lenzenvloeistof en baking soda door elkaar, hiervoor heb je klein scheutje lenzenvloeistof nodig en halve lepel baking soda. Hiervan giet je iedere keer een klein beetje bij het masker en roert dit door elkaar tot het wat harder wordt.
 3. Als het goed is zie je direct dat het met elkaar reageert, is dat niet het geval dan heb je geen lenzenvloeistof met borax of de juiste peel-off masker.
 4. Op een gegeven moment blijft het aan elkaar plakken en dan is het klaar.
 5. Om te voorkomen dat het aan je handen blijft plakken kan je eventueel wat lenzenvloeistof op je handen spuiten.
 6. De slijm krijgt de kleur van het masker, dus bij een komkommermasker zal dit lichtgroen / transparant worden en bij een roze masker roze.

DIY Recept slijm maken zonder lenzenvloeistof met wasmiddel

Voor veel recepten gebruik je lenzenvloeistof vanwege de borax die daar in zit. Je kan dit echter ook vervangen door wasmiddel! Iets wat je waarschijnlijk wel in huis hebt, ook als je geen lenzen hebt. Hiervoor heb je nodig;

 • Scheerschuim
 • Knutsellijm
 • Vloeibaar wasmiddel
 1. Je begint met de fles lijm leeg te knijpen in de kom.
 2. Daarna spuit je de scheerschuim erbij om het lekker fluffy te maken (wel eerst goed schudden).
 3. De lijm en het schuim meng je goed door elkaar tot een stevig geheel.
 4. Daarna giet je er heel voorzichtig wat wasmiddel aan toe.
 5. Met je vingers kan je voelen of het nog plakt.
 6. Zodra het niet meer plakt ben je klaar en kan je het uit de kom halen om mee te spelen.

Lees ook: DIY: Ervaring met zelf wasmiddel maken met Zwitsal geur

Recept voor glitterslijm

Voor dit zachte glitterslijm met glitters heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • transparante Kidsknutsellijm
 • lenzenvloeistof
 • glitters
 • baking soda
 • water
 1. Je begint met het mengen van 60 ml lijm en 60 ml water met een stevige lepel.
 2. Daar voeg je een halve eetlepel baking soda aan toe. Dit roer je heel goed door elkaar.
 3. Vervolgens een scheutje lenzenvloeistof en weer roeren en luchtig kloppen. Als het slijm heel plakkerig is, moet er nog wat meer lenzenvloeistof bij.
 4. Zodra het slijm aan elkaar blijft plakken en niet aan je vingers ben je klaar en kan je het gaan kneden.
 5. Tot slot maak je een holletje waar je glitters in stopt.
 6. Na nog een keer kneden en klaar is je glitterslijm

Recept voor fluffy slijm met scheerschuim

Eén van de populairste combinaties is de fluffyslijm waarbij scheerschuim gebruikt wordt om het lekker fluffy te krijgen. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Vloeibare lijm
 • Scheerschuim
 • Kleurstof
 • Lenzenvloeistof
 1. Je begint met het leeg knijpen van de lijmflessen, daar roer je de scheerschuim doorheen.
 2. Zodra dit een geheel is nog een paar druppeltjes kleurstof en als laatste wat lenzenvloeistof zodat het allemaal aan elkaar gaat binden.
 3. Eventueel kan je er ook nog een schepje baking soda aan toevoegen als het te plakkerig wordt.

Regenboogslijm

Wil je je kinderen superblij maken, dan ga je aan de slag om regenboogslijm te maken. Voor het slijm dat zij hebben gemaakt gebruik je:

 1. Je begint met het mengen van lijm met wat water, daar giet je wat baking soda bij.
 2. Flink roeren zodat het een vloeibaar geheel wordt.
 3. Vervolgens, wat druppels kleurstof in de kleur naar keuze en zoveel glitters als je maar wilt.
 4. Als dit goed door elkaar gemengd is voeg je de lenzenvloeistof toe om ervoor te zorgen dat het een geheel wordt.

Voor het regenboogslijm maak je slijm in diverse kleurtjes van de regenboog. Deze leg je uitgerekt naast elkaar en tadaaah. Daar is je regenboogslijm. Zodra de kleuren door elkaar mengen krijg je ‘eenhoornpoep’ 😉

Tips voor het maken van slijm

Tot slot nog wat tips voor het maken van slijm:

 • Wil je je slijm lekker laten ruiken of de geur van lijm compenseren; schenk er dan ook wat baby-olie bij. Je hebt zowel neutraal geurende olie als met een geurtje.
 • Als je lenzenvloeistof moet gebruiken, zorg dan dat je die gebruikt waar borax op de ingrediëntenlijst staat. Dit is nodig om van het slijm een geheel te maken.
 • Het beste werkt de transparante lijm van de Action, andere lijmen kunnen een heel wisselend resultaat hebben.
 • Om je slijm steviger te maken gebruik je baking soda, of bloem / meel. Hierdoor zorg je ervoor dat je slijm minder vloeibaar en plakkeriger wordt steviger wordt en wel aan elkaar blijft plakken maar minder aan je vingers. Als je heel veel gebruikt, krijg je een klei-achtige substantie.
 • Voor extra speciale slijm kan je bijvoorbeeld glitter toevoegen, of kleine confetti, schuimballetjes of wat je maar ook wilt als special effect.
 • Met voedingskleurstof kan je de slijm alle kleurtjes geven van de regenboog.
 • Ga vooral op je gevoel af, het is een kwestie van proberen tot je de juiste verhoudingen hebt gevonden. Vaak is het gewoon een combinatie van de ingrediënten en afwachten wat het resultaat is.
 • Als je in de zomer slijm maakt kan dit vanwege de temperatuur wat plakkeriger worden.
 • Is je slijm een beetje uitgedroogd? Wat lenzenvloeistof (of andere activator erbij) en je slijm is weer klaar om mee te spelen.
 • De slijm kan je het beste luchtdicht afgesloten bewaren.

Meer recepten

Op zoek naar alternatieve recepten om slijm te maken? In het Ultieme Slijmboek vindt je heel veel soorten slijm, van kauwgomslijm, wiebelslijm, viskomslijm of een glitterbom? Alles kan, zolang het maar lekker plakt! In dit boek vind je meer dan 100 recepten om slijm te maken. Begin met het basisrecept en pimp dan met kleur en textuur. Instagram-slijmer Alyssa Jagan (@craftyslimecreator) deelt haar trucs om makkelijk én veilig het zachtste, glibberigste en slijmerigste slijm te maken. Waar wacht je nog op? Aan de slag!

 

 

 

 

Slijm maken pakket

Liever geen gedoe, koop dan een kant en klaar pakket waarmee je alleen wat ingrediënten bij elkaar hoeft te mixen om slijm te maken. Of kant en klaar slijm. Hier vind je heel veel soorten.

Slijm kopen

Review; met Glam Goo slijm maken, maar dan zonder rotzooi?

Poopsie Slime Surprise! Unboxing, slijm en unicorns in 1!

Hebben jullie al slijm gemaakt?

 

 

DIY: 5 recepten om zelf slijm te maken met huis, tuin en keukeningrediënten. Met en zonder lijm en lenzenvloeistof. Van glitterslijm, tot fluffy slijm en zelfs regenboog slijm! - Mamaliefde.nl

 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Slijm maken; 5 recepten ook zonder lijm en lenzenvloeistof (gevaarlijk) of met scheerschuim en wasmiddel of pakket slijm maken.
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 9 )

 • Nee hier ook nog geen vraag naar geweest. Hier is de putty heel populair. Net zoiets maar dan meer klei achtig dan slijm. En gelukkig mocht dat gewoon in de winkel gekocht worden

 • ja ik heb ook putty. maar het blijft leuk om slijm te maken. maar sommige in m’n huishouden worden er niet zo blij van… 😉

 • Hallo lukte wel alleen wij krijgen er zulke vieze handen van
  Hoe kan dat

  • Ligt er aan welk recept je gebruikt, bij het recept met de lenzenvloeistof kan je eerst je handen daar even mee nat maken of wat meer toevoegen. Als je in het begin met een lepel roert en daarna met je handen kneedt dan wordt het vanzelf minder plakkerig.

 • Ik heb het geprobeerd en het lukte niet ik deed ales echt prezies na allen het werd een drapje help hoe kan dit

  • Dan moet je volgens mij meer lenzenvloeistof gebruiken 😊😊😊

 • Het zou wel handig zijn om hoeveelheden erbij te vermelden, net als bij normale recepten.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top