De 21 leukste natuurspeeltuinen, speelbossen en speelnatuur van Nederland

Lekker vies worden, wie wil dat nu niet? Je hoeft daarvoor niet naar een pretpark of megaspeeltuin, de natuur heeft genoeg te bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan een natuurspeeltuin. Daarnaast heb je ook bloemenpluktuinen en blote voetenpaden die bij veel kinderen gegarandeerd een succes zijn! 

Lees ook: De leukste uitjes in de natuur in Nederland
Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, pluktuinen en maisdoolhoven in Nederland
Lees ook: Overzicht van blotevoetenpaden Nederland per provincie
Lees ook: Zelf een blotevoetenpad maken
Lees ook: Spelletjes in het bos; voor een boswandeling, met opdrachten of ideeën voor een groep

Inhoudsopgave

Natuurspeeltuinen Drenthe

Boomkroonpad (Borger)

Bij het Boomkroonpad zijn er verschillende speelmogelijkheden gemaakt van bomen. Zo kun je klimmen in de bomen, maar ook balanceren over de boomstammen, en sommige gaan aan het einde zelfs een beetje wiebelen. Je kan hier ook heerlijk wandelen door de bossen en de kinderen kunnen er heerlijk spelen. Er is een speeltuin, klimbomen en nog veel meer. De kinderen van Yvonne vinden het altijd weer een feestje om hier heen te gaan.

Meer informatie vind je hier.

Drents Friese Wold

Blote voetenpad Drents Friese Wold Appelscha Staatsbosbeheer - Mamaliefde

In Het Drents Friese Wold vind je een buitencentrum van Natuurmonumenten. Hier kun je de expositie bekijken met informatie uit de natuur, worden workshops gegeven en kun je shoppen. Buiten is er een terras en kun je verschillende activiteiten doen. Zowel met scholen en groepen als individueel. Zo heb je bijvoorbeeld het kabouterpad waarbij je met een rugzakje vol activiteiten op pad gaat. En het blotevoetenpad, waarbij je je schoenen in het bezoekerscentrum achterlaat en een sleutel krijgt voor het deurtje om het pad te lopen. Toen wij er waren begon het te regenen, gelukkig waren we precies op tijd weer binnen. Het was in ieder geval een groot succes. Dit pad is niet te doen met een buggy, dus eventuele baby’s kun je het beste in een draagzak meenemen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpad Drents Friese Wold

Griendtsveenpark (Erica, Drenthe)

Het Griendtsveenparkje in Erica is een erg leuk uitje. Het is een speeltuintje in combinatie met een dierenparkje. Lekker even door het parkje wandelen, lekker spelen en diertjes kijken. Elke gaat hier minimaal 1 keer in de maand naar toe. En het leukste is dat het gratis is!

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuinen Flevoland

Belevenissenbos (Lelystad)

Het belevenissenbos is volgens Maya eigenlijk te groot voor een dagje uit. Hier zijn zoveel verschillende avonturen die je als kind kan beleven. Zo kan je op zoek gaan naar de paarden, maar ook prima klimmen en klauteren. En als je het aandurft of op zoek bent naar verkoeling kun je een duik nemen in het water. In de loop van de dag wordt het hier steeds drukker. De toegang tot dit park is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Zuiderzeespeeltuin – Almere

Lees ook: Flevoland; de leukste uitjes met het gezin, van leuke dagjes weg tot en met echte kinderuitjes

Natuurspeeltuinen Gelderland

Avonturenbos Strekkenberg (Groesbeek)

Avonturenbos Stekkenberg vindt je in Groesbeek, vlakbij Nijmegen aan de rand van een woonwijk in het bos. Hier kunnen kinderen zich prima uitleven in de natuur. Hier vind je geen speeltoestellen maar speelelementen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, voor zover mogelijk uit het bos zelf. Daarbij is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tegenstellingen die van nature al in het bos aanwezig zijn, zoals nat-droog, hoog-laag, zon-schaduw en open-dicht. Het speelbos heeft diverse delen; gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een gebied voor kinderen vanaf 3 t/m 6 jaar en het andere deel vanaf 7 t/m 12 jaar. Er komt nog een speelplek voor 0-4 jarigen en een bloemenweide.

Meer informatie vind je hier.

Lingebos (Vuren)

Het Lingebos is een kunstmatig bos van ongeveer 115 ha dat eind jaren 60 is aangelegd en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Je kan hier spelen in het speelbos De Kleine Waterlinie, kamperen bij de bekende camping de Lievelinge of lekker zwemmen in de recreatieplas.

Speelbos de Kleine Waterlinie is onder beheer van Staatsbosbeheer gebouwd rondom een kleine plas. De spartelvijver was vroeger een betonnen bak waar de kinderen veilig in konden spartelen. Deze bak is al jaren verdwenen, wat overbleef was een plas verborgen tussen de bomen. In het midden van de plas is een eiland gemaakt met een speelfort. Het fort is te voet, via stapstenen in het water, maar ook per vlot te bereiken. Aan de oever van de plas is een waterspeeltoestel geplaatst. Hier kunnen de kinderen met een waterpomp de waterbakken vullen en dammen bouwen.

De recreatieplas is 10 ha groot en is op sommige plaatsen wel 14 meter diep en is geschikt om te zwemmen, kanovaren, vissen en duiken. Het bestaat uit een kind vriendelijk deel, afgescheiden door een drijflijn, omgeven door ligweiden en een zandstrand, met een geleidelijk aflopend strand tot ongeveer 1 meter diep. Op dit strand zijn diverse (water)speeltoestellen te vinden. Aan beide kanten is er een ingang voor auto’s, afgesloten met slagbomen. Om het Lingebos te verlaten heb je een uitrijkaart nodig die je kan kopen bij de betaalautomaat kiosk de Vogelkop waar je alleen met muntgeld of contactloos pinnen kan betalen.

Meer informatie vind je hier.

Erve Brooks (Gelselaar)

Dagje uit: Erve Brooks - Mamaliefde.nl

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij Erve Brooks

De Spelerij – Dieren

Speelbos Schuytgraaf – Arnhem

Het Indianendorp – Ermelo

Wentholtpark – Lichtenvoorde

Speel- en Oogstbos – Lobith

Speelbos Landgoed Schovenhorst – Schovenhorst

Lees ook: Gelderland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Natuurspeeltuinen Overijssel

Hof van Twello (Twello)

Het leukste blotevoetenpad is te vinden bij Hof van Twello, tussen Apeldoorn en Deventer. Goed bereikbaar voor een dagje uit of vanaf je vakantieadres op de Veluwe. Hof van Twello is niet alleen een blotevoetenpad, er is ook een grote biologische winkel met heel veel lekkere streekproducten. Na het wandelen is het er goed relaxen op één van de picknickbanken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Overijssel met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Natuurspeeltuinen Noord-Brabant

Toon Kortoomspark (Deurne)

Linda hoort alleen maar heel veel goede verhalen over het Blotevoetenpad in het Toon Kortoomspark in Deurne. Ontdek in dit wandelgebied met allerlei verschillende ondergronden de Peel op je blote voeten. Het is mogelijk om speciale wombats te huren voor op het blotevoetenpad, zodat gasten die slecht ter been zijn ook deel kunnen nemen aan deze beleving. De entree is 3.50 en voor kinderen tot 3 jaar gratis. Het Toon Kortoomspark is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel.

Meer informatie vind je hier.

Zand Bos Natuurspeeltuin (Deurne)

De natuurspeeltuin in de Peel in Deurne is volgens Linda leuk om te combineren met het Blotevoetenpad. Natuurspeeltuin Zand Bos ligt midden in de bossen, en is een natuurlijke speelplek voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Bij het ontwerp is er gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen van het landschap. Met bijpassende speelmaterialen is een uitdagende en leerzame spelomgeving gemaakt. Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kan je hier met de zandtafel spelen of hutten bouwen, klimmen op de toestellen en je vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor de kleinsten is er een speciaal Peuterpad met opdrachten-doe-boekje (verkrijgbaar bij de VVV Deurne). Voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Leijhoeve – Rijsbergen

Natuurspeeltuinen Noord-Holland

 Kreekbos (Wognum)

Het Kreekbos wordt getipt door Lodi, dit is een nieuwe natuurspeeltuin in Wognum. Naast de nieuwbouwwijken is daar een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen en waarmee gespeeld kan worden is gemaakt van hout. Hier kunnen kinderen heerlijk ontdekken. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan. Hier mag je gewoon lekker spelen en vies worden!

Meer informatie vind je hier.

Landgoed de Olmenhorst (Lisserbroek)

De leukste pluktuin volgens Kirsten vind je in Lisserbroek, namelijk Landgoed de Olmenhorst. Je kunt hier appels en peren plukken en er worden regelmatig leuke workshops georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen. Ook is er een speeltuin en de gelegenheid om een hapje te eten. Je kunt je makkelijk een hele middag vermaken in de Olmenhorst!

Ook volgens Judith is dit een leuke plek. Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kun je hier appels en peren plukken, workshops volgen, is er een openluchttheater, diverse markten door het jaar heen, een speeltuin en ga zo maar door.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hello Food Festival op Landgoed de Olmenhorst

Speelbos ’t Laer (Laren)

In dit speelbos kunnen volgens Linda kinderen lekker ontdekken en spelen in de natuur. Er is met boomstammen een stappenpad aangelegd en een brug over het water. Verder zijn er wat verdwaalde hutten. In de buurt is een stuwmeer. Je kan hier ook prima heen met een picknickkleed, neem wel je rommel weer mee want er zijn geen prullenbakken.

Woeste Westen (Amsterdam)

Vlakbij Amsterdam ligt Het Woeste Westen. Een natuurspeeltuin die je net even moet weten. Neem zeker droge kleding mee, want het is volop waterpret voor kinderen. Daarna kan je zelf popcorn poffen boven een kampvuurtje. Eigenlijk moet je deze niet verder vertellen ;-).

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Oerrr ‘s-Gravenland

Het leukste natuurspeelterrein is het speelbos, oerrr op het terrein van natuurmonumenten in ’s Gravenland, omdat kinderen er heerlijk kunnen rond struinen, spelen met zand en water en het heel netjes onderhouden is. Maaike schreef er zelf laatst deze blog over.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed De Bonte Belevenis (Texel)

Dit is meer dan alleen een natuurspeeltuin, je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide, blotevoetenpad en nog veel meer. Je betaald entree, maar dan weet je zeker dat je de hele dag bezig bent. Bij een vakantie op Texel is het dan ook echt een absolute aanrader.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje; De Bonte Belevenis Texel
Lees ook: Vakantie Texel met kinderen; de leukste activiteiten en uitjes

Speelbos Schoorlse Duinen – Schoorl

Hamilton Franklinpark – Haarlem

Natureluur – Amsterdam

Natuurspeeltuinen Noord-Limburg

Blote voetenpark Brunssum

Het bekendste blotevoetenpad van Nederland ligt toch wel in Limburg. Oké, het is niet 1 enkel pad, maar een heel park. Hier vind je activiteiten waar je met je kinderen een dag lang bezig bent.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpark Brunssum

Boskoel – Bergen

Piratenland / Speelpark Klein-Zwitserland – Venlo (momenteel gesloten)

Avonturenpark Valdeludo

Natuurspeeltuinen Overijssel

Twentsche Bloemenpluktuin & Maisdoolhof (Fleringen)

De bloemenpluktuin in Fleringen (Twente) is erg leuk geeft Maud aan. De Twentsche Bloemenpluktuin staat vol met prachtige snijbloemen in alle kleuren van de regenboog, je vindt hier meer dan honderd verschillende soorten bloemen waaronder dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. De Twentsche Bloemenpluktuin is ruim drieduizend vierkante meter groot, waarin paden zijn aangelegd zodat u vrij door de tuin heen kunt lopen zonder dat u perken betreedt of planten vertrapt.

Meer informatie vind je hier.

Ook een aanrader in Twente is het Speelbos Nijverdal.

Natuurspeeltuinen Utrecht

Bosspeeltuin (Vleuten)

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. En een aantal muzikale muziekinstrumenten. Voor de kleintjes is er een kleiner toestel, waar ze wel nog wat hulp bij nodig hebben. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Speelbos Nieuw Wulven – Vleuten

Speelbos Gagelbos – Utrecht

Speelbos ’t Laer – Baarn

Natuurspeeltuinen Zeeland

Speelbos de Braakman

Speelbos Axel

Natuurspeelplek Kapelse Bos

Natuurspeeltuinen Zuid-Holland

Avonturenboerderij Molenwaard Groot-Ammers

Nieuw is de Avonturenboerderij Molenwaard. Iets meer dan alleen een natuurspeeltuin, maar wel iets waar de natuur centraal staat. Je hebt hier speeltuinen, kan dieren aaien, de molen beklimmen, bootje varen, er is een blotevoetenpad, wilgendoolhof je kan vogels spotten en nog veel meer. In al zijn aspecten, dus van dieren op de boerderij tot spelen en het Hollandse leven. Het is zelfs een themapark compleet met animatie van Fien en Teun.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje Avonturenboerderij Molenwaard met Fien en Teun

Speelpolder Hoge Nesse

KLimmen en klauteren in natuurspeeltuin speelpolder Hoge Nesse in Zwijndrecht - Mamaliefde.nl

Naast speelbossen en natuurspeeltuinen heb je ook speelpolders; hiervan vind je er een aantal in de provincie Zuid-Holland (of net daar buiten). In de polders zijn er met natuurlijke materialen diverse ‘attracties’ gemaakt. Zoals een mierenflat, bruggen, hutten van wilgen, een kabelbaan, boomhut, klimbuizen en nog veel meer. Je kan op het veld spelen, maar ook verdwalen (letterlijk) in de bossen. Er is een soort parcours in hoog gras waar je doorheen kan wandelen. Hier ben je echt weer even een met de natuur en kunnen kinderen zich verwonderen over vlinders en paddenstoelen. Voor de papa’s en mama’s zijn er ook een aantal bankjes en picknicktafels zodat je daar kan eten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Klimmen en Klauteren in de speelpolder Hoge Nesse

Speelnatuur Tiengemeten – Beijerland

Merel woont op 15 minuten rijden van het eiland Tiengemeten, midden in het Haringvliet. Je vindt hier de Speelnatuur – van dezelfde architect als de Rotterdamse Speeldernis. De hoofdingrediënten voor een onvergetelijke middag zijn water en zand. Meer niet. Maar kinderen vermaken zich hier uren! Ze mogen zich heerlijk vies maken (en als je geen geschikte kleding mee hebt, dan mag je die hier lenen), vlotten bouwen, van de modderglijbaan en voor de kleintjes zijn er zandbakken en een gedeelte met water. Zeker eens naartoe gaan als je in de buurt bent: onvergetelijk!

Meer informatie vind je hier.

Natuurtuin Varsseveld – Leerdam

De Natuurtuin Varsseveld in Leerdam is volgens Astrid een supermooie en leuke natuurspeeltuin. Het is speelbos dat pal aan de Linge ligt. Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. Je kan hier heerlijk wandelen en voor kinderen zijn er klim- en klautertoestellen. Ook is er een waterbaan en een mooi klein strandje. Je vindt hier prachtige bomen en dieren. Samen met onze kleine zoon wandelen we hier meerdere keren per maand, om te genieten van de natuur, de omgeving en de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Belevenissenboerderij Schieveen – Rotterdam

Lees ook: Belevenissenboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam

Speeldernis – Rotterdam

Lees ook: Speeldernis; speelnatuur in Rotterdam

Speelbos de Biesbush – Delfgauw

Speelbos de Balij – Pijnacker

Stadsboerderij Balijhoeve – Zoetermeer

Monkeybos Meijndel – Wassenaar

Biesbosch Museumeiland

Tuin van Floddertje – Berkel en Rodenrijs

Een uitgebreid overzicht met alle buitenspeelplaatsen vind je hier.

Gaan jullie wel eens met de kinderen naar een natuurspeeltuin?

Bron uitgelichte afbeelding vind je hier

De 21 leukste blotevoetenpaden, natuurspeeltuinen, speelbossen, maisdoolhof en bloemenpluktuinen van Nederland. Van Brabant tot Twente, van Limburg tot Zuid-Holland - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
De leukste natuurspeeltuinen, speelbossen en speelnatuur van Nederland; overzicht per provincie
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 4 )

  • Dank je wel voor het delen van speelbos ’t Laer. Bij Ons genoegen n Laren zijn we nooit geweest, dus gelijk ook bedankt voor de tip en Brambergen/ Oerrr kunnen we onderstrepen!

  • Geweldige lijst! Wij zijn groot fan van het hof van Twello, het is daar zo mooi en het is echt een avontuurlijk blotevoetenpad. Ik ben ook wel erg nieuwsgierig geworden naar de anderen uit de lijst. Dit soort vertier voor kids is misschien nog wel leuker als de ‘grote’ avonturenparken.

  • Wij zijn laatst naar de Speelpolder in Schiedam geweest, dat is zeker ook een aanrader!

  • In Opende (op de grens van Friesland en Groningen) is ook nog een heel leuk blote voeten pad van Natuurmonumenten!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top