Skip to Content

Tips barbie haar wassen en poppenhaar herstellen en weer mooi maken

Tips barbie haar wassen en poppenhaar herstellen en weer mooi maken

Ondanks de voorspelde regen gingen we tussen de buien door toch nog even naar de Vrijmarkt. Veel kleedjes waren er niet, maar voor de kinderen maakte dat niets uit.

Zoonlief was dolblij met een zebra(paard) en twee dinosaurussen, dochterlief had haar slag geslagen met twee barbies die al snel omgedoopt werden tot Rapunzel (lang poppenhaar) en Assepoester (vanwege de jurk) en een ridder Ken.

Mama was trouwens ook erg blij met de oude platte Ikea ontbijtbordjes en manlief had een speelgoedschild gescoord zodat beide kinderen nu een eigen schild hebben.

Barbie poppenhaar weer mooi maken?

De haren van één van de Barbiepoppen waren megalang. Zelfs langer dan het lichaam van de Barbie. Een echte ‘Rapunzel’ dus.

Dit was ook de favoriet vanwege het kroontje op het haar. De jurk zag er ook nog wel netjes uit. Tijd dus voor mini make-over waarbij de haren ontklit moesten worden. Dit was namelijk echt drama en geen beginnen aan.

Toch hoef je niet te wanhopen en de schaar tevoorschijn te toveren. Tijd voor een mini make-over.

Barbie haren wassen

Barbie haren wassen voor en na - Mamaliefde.nl

Nu had ik ooit al eens gelezen dat niet shampoo of ontklitter het beste werkt maar wasverzachter. De meeste haren van deze tienerpoppen zijn namelijk gemaakt van nylon, dat ook gebruikt wordt voor sommige stoffen.

Daarnaast vind ik wasverzachter ook nog eens lekker ruiken. Ik was stiekem erg benieuwd of dit zou helpen. Tip is wel om witte of een heel lichte kleur wasverzachter te gebruiken. Anders verkleuren de haren.

Tijd dus om de Barbie in bad te doen. Eerst de mooie jurk uittrekken. Ondertussen liet ik de kraan even lopen zodat er handwarm water uitkwam. Dit deed ik in het afwasteiltje van het keukentje.

Het teiltje had ik op een handdoek gezet om grote plassen water te voorkomen. Perfecte formaat hiervoor.

Bij het badderen moet je wel goed opletten dat het gezicht niet te nat wordt. Dan heb je namelijk kans dat je de make-up ook van het gezicht verwijderd.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als het lichaam ook vies is kun je die meteen ook even poetsen. Een badje met biotex werkt ook prima daarvoor.

Barbie haren kammen

Barbie haren wassen voor en na - Mamaliefde.nl

Nu kun je twee dingen doen; of een uur gewoon geduld hebben en goed laten weken. Of als je weinig geduld hebt, of eigenlijk dochterlief, de haren even goed nat maken en ‘wassen’.

Daarna uitkammen, weer ‘wassen’ en weer kammen. Gebruik hiervoor een oude kam, want reken er maar op dat je ‘tandjes’ verliest in dit proces.

Bij het kammen is het ook slim om onderaan te beginnen en er iedere keer een stukje bij te pakken. Tussendoor kan je het altijd nog even bijspoelen. Als je ziet dat de knopen verdwijnen is dat trouwens ook wel erg fijn en stimuleert je om verder te gaan. Toch ben je hier wel even mee bezig.

Met het kammen raak je wel een deel van de haren kwijt. Onderaan begon het ook te pluizen dus heb ik dit met een scherpe stofschaar even recht geknipt.

De tweede barbiepop heb ik gewoon een klein uurtje laten weken. Deze klitten waren ook minder aanwezig. Dat ging ook een stuk makkelijker.

Na het weken kon ik in één keer zo de klitten eruit kammen en had ze weer een mooie volle bos haar. Mocht dit niet in één keer lukken, kun je dit proces een aantal keer herhalen.

Dochterlief had ondertussen nog een barbiepop gevonden die we hebben laten weken om te kijken of het ligt aan het laten weken of gewoon dat die haren makkelijker uit te kammen zijn.

Later kon ik de kam zo snel niet meer vinden dus heb ik een ronde borstel gebruikt, dat ging nog veel makkelijker en is een echte aanrader. Ook is het verstandig om te kammen op een gladde ondergrond zoals een snijplank dat levert ook beter resultaat op.

Na afloop kun je de Barbieharen nog even spoelen met wasverzachter of crèmespoeling zodat de haren mooi zacht blijven en wat meer glans krijgen.

Finishing touch

Barbie haren wassen voor en na - Mamaliefde.nl

De haren kunnen los blijven, of ingevlochten worden. Dat voorkomt dat ze snel gaan pluizen en houdt het haar mooi. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om het haar te krullen.

Let erop dat de poppen van plastic zijn als je een krultang gaat gebruiken. Dat plastic smelt natuurlijk. In plaats daarvan kan je ook de rietjesmethode gebruiken.

Barbie haren wassen voor en na - Mamaliefde.nl

Dochterlief was ook tevreden over het resultaat; Rapunzel en Doornroosje leefden in ieder geval nog lang en gelukkig volgens haar.

Dit is zeker iets wat ik vaker ga doen, door het af en toe (twee)jaarlijks wassen houd je de haren voor lange tijd mooi.

Ik had stiekem de smaak te pakken dus heb alle Barbie poppen waar ik twintig jaar geleden mee speelde ook gewassen en opnieuw aangekleed en het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf.

2016-04-28 07.46.34 (640x240)

Nu nog de kleding van de Kenpop aanpakken…

Heb jij wel eens het poppenhaar van je barbie gewassen?

Linda van Aken
  1. Elvera says:

    Ik heb bij 1 Barbie waarvan het haar zo enorm in de war zat het haar nog even wat extra getoupeerd, met lijm en blanke lak ingespoten en opgevuld met lossen bolletjes nephaar. Daarover heb ik een kanten haarnet vastgenaaid. Zo werd Marie Antoinette Poupoupidoe geboren . Niet meer echt om mee te spelen maar wel geschikt voor mijn pronkkabinet waarbij een aantal Barbies in bijzondere creaties staan.

Comments are closed.