Skip to Content

Creatable World Mattel; genderneutrale Barbie pop

Creatable World Mattel; genderneutrale Barbie pop

Mattel kondigde vandaag de wereldwijde onthulling van Creatable World aan, een poppenlijn met eindeloze combinaties in één doos. De lijn laat kinderen zelf hun eigen personages creëren, los van gender of stereotypen.

Genderneutraliteit is sowieso de laatste tijd een hot item; van genderneutrale kleding door de Hema zonder labeltjes voor jongens of meisjes, tot genderneutrale toiletten en zelfs ouders die het geslacht van hun kind geheim houden zodat hij later zelf kan kiezen of het een jongen of meisje is.

Met ruime keuze aan kleertjes, accessoires en haarstijlen geven ze de pop de look die ze zelf het leukst vinden: kort of lang haar, in een rok, broek of gewoon allebei.

Met Creatable World kunnen alle kinderen spelen zonder labels of regels. “Speelgoed is een weerspiegeling van cultuur en terwijl de wereld de positieve impact van inclusiviteit steeds meer viert, vonden we het tijd om een poppenlijn te creëren zonder labels,” zegt Kim Culmone, Senior Vice President van Mattel Fashion Doll Design.

Lees ook: #Snapstar; de fashion doll om kinderen voor te bereiden op de eerste stapjes op social media 

Creatable world

Creatable World Mattel; genderneutrale Barbie pop - Mamaliefde

In de wereld van Creatable World zijn de poppen even grenzeloos als de kinderen die met hen spelen. Creatable World is de eerste poppenlijn die ontworpen is om alle labels en hokjes buiten beschouwing te houden.

Creatable World geeft kinderen de vrijheid om hun eigen karakters bij de poppen te creëren, elke keer opnieuw. Het voordeel hiervan is ook dat deze poppen niet alleen maar meer voor jongens of voor meisjes zijn.

Er zijn nog steeds jongens die graag met Barbies spelen, maar dat niet ‘durven’ vanwege vriendjes. Met deze stoere poppen ligt dat toch anders. Daarnaast zijn er ook genoeg meisjes die graag een jongenspop willen hebben.

Ik weet nog hoe ik vroeger een hele verzameling had van meisjespoppen en slechts één mannenpop. Hij had het vervolgens wel voor het kiezen als hij weer eens ging trouwen ;-)

Deze poppen kunnen zowel een meisjes-meisje zijn met jurkje, als een stoere dame tot een hippe jongen.

Een nieuw gezicht

Met de introductie van Creatable World speelt Mattel in op de behoefte aan eigen invulling en creatieve vrijheid in speelgoed. De pop bestaat in het assortiment naast Barbie en Hotwheels, twee andere razendpopulaire lijnen van de speelgoedfabrikant.

Met Creatable World wil Mattel nu een extra optie bieden. Eerder deed Barbie al haar best om zo inclusief mogelijk te zijn en bijvoorbeeld een donkere pop en een Barbie in een rolstoel te leveren. Ook waren er dikkere en kleinere poppen met een verschillend figuur.

The making of

Mattel werkte samen met een toegewijd team van experts, ouders, artsen en vooral kinderen om de nieuwe speelervaring te creëren. “Met deze lijn kunnen kinderen zich zonder remmingen vrij uiten en daarom valt ze zo goed in de smaak bij hen.

We hopen dat dankzij Creatable World men nog beter gaat inzien hoe spelen met poppen alle kinderen ten goede kan komen,” aldus Kim Culmone.

Creatable World Mattel; genderneutrale Barbie pop - Mamaliefde

De poppenlijn Creatable World bestaat uit zes poppensets die verkrijgbaar zijn in verschillende huidskleuren. Elke set bevat één pop, twee verschillende kapsels en eindeloze stylingmogelijkheden.

De Creatable World poppen zien er net zo oud uit als de kinderen voor wie ze bedoeld zijn, zodat die zichzelf er in kunnen herkennen.

Redactie Mamaliefde