Skip to Content

Bewust alleenstaande moeder worden; wat is procedure Nederland en wat zijn de kosten?

Bewust alleenstaande moeder worden; wat is procedure Nederland en wat zijn de kosten?

BAM worden, Bewust Alleenstaand Moeder worden, is een beslissing die steeds meer vrouwen in de afgelopen periode namen. Want stel dat je de geschikte partner niet op tijd vindt?

En je wilt wel heel graag een kindje krijgen en opvoeden? Hoe gaat dit proces eigenlijk in zijn werk? Wat voor kosten zitten er aan dit proces? Allemaal vragen die dan door mijn – en wellicht door jouw hoofd nu ook – gaan.

Redenen waarom je bewust alleenstaand moeder wilt worden

Ben je een single vrouw met een grote kinderwens en klikt die biologische klok door? Dan kan het een reden zijn waarom je aan BAM denkt. Eigenlijk heb je dan de twee keuzes al doorlopen. Wachten tot je een geschikte partner tegenkomt nu je nog in je vruchtbare jaren zit of zonder partner een vruchtbaarheidstraject ingaan.

Een lastige keuze die je niet zomaar maakt. Maar ook één die met een groot netwerk om je heen, zeker een groot succes kan zijn. Ik heb het diverse keren in mijn omgeving gezien.

Stoere, lieve vrouwen die een prachtig kindje kregen en dat geweldig doen! Want ja je hebt dan misschien geen partner en dat heeft nadelen, maar het heeft ook weer voordelen.

Proces Bewust Alleenstaand Moeder worden

Als eerste ga je naar de huisarts, als je Bewust Alleenstaand Moeder wilt worden. Deze zal vaak eerst meer vragen over jouw vruchtbaarheid. Is je menstruatie regelmatig bijvoorbeeld? Dit heeft allemaal te maken met de behandeling zo effectief mogelijk op een succesvolle bevruchting te maken. 

Daarna komt meteen De Keuze op tafel. Hoe wil je aan donorzaad komen? Het klinkt wellicht wat plat, maar er is zaad nodig om de kans op een bevruchting te laten ontstaan.

Je kunt hiervoor een bevriend stel vragen. Zo zijn er BAM die hun beste vriend vroegen, een bevriend homostel of een familielid. Dan zul je zwanger worden met behulp van inseminatie. Goed om te weten: als je hier gebruik van maakt, zitten er wel wat haken en ogen aan.

Stel dat je je zwager zou vragen.. welke afspraken maak je dan over de opvoeding van het kindje? Is dit 100% op jouw veto of wil de donor ook inspraak hebben? Gaan jullie voor co-ouderschap? En hoe voorkom je dat de partner van je donor niet jaloers wordt of nare gevoelens ervaart?

Het insemineren kan gewoon thuis. Je kunt bij de apotheek een setje kopen waarmee je het zaad binnen een uur inbrengt. Het moet in dat uur ertussen op lichaamstemperatuur bewaard worden. Maar ook via het ziekenhuis kan een inseminatie plaatsvinden.

De spermabank.

Een kliniek of ziekenhuis met een spermabank heeft de zoektocht voor jou al gedaan. Per kliniek is het anders of je ‘wensen’ qua uiterlijk en karakter kunt aangeven. Zo kan het zijn dat je graag wilt dat de donor uiterlijk op jou lijkt.

Een zaaddonor mag anoniem blijven tot het kind 16 jaar oud is. Als je voor deze keuze gaat, houd dan rekening met een flinke wachttijd.

Deense spermabank is sneller

Niet iedereen kan of wil lang wachten, dan is een Deense spermabank een snellere procedure. De Deense spermabank Cyros heeft zaaddonoren uit meer dan 100 landen verzameld. Daarbij kun je zelf selecteren wat je wensen zijn.

De inseminatie is enkel in een ziekenhuis of kliniek te bestellen. Je bestelt hier een aantal rietjes, waar het sperma inzit. Het is verstandig om meerdere rietjes te bestellen, omdat er vaak meer dan 1 poging nodig is.

Inseminatie lukt niet, welke opties dan?

Als inseminatie niet lukt, dan kun je kiezen voor IVF, ICSI of IUI. Deze behandelingen kunnen enkel in een vruchtbaarheidskliniek of ziekenhuis plaatsvinden.

IUI

Als er na 6 pogingen nog geen zwangerschap is ontstaan, raadt de arts vaak IUI aan. IUI selecteert enkel de beste zaadcellen, deze worden dan direct in je baarmoeder ingebracht.

IVF en ICSI

Bij IVF en ICSI vindt de bevruchting in een laboratorium plaats. De bevruchte eicel wordt in dit geval teruggeplaatst in de baarmoeder. Van tevoren volg je een behandeling met hormooninjecties om ervoor te zorgen dat de eicel rijpt.

Hoe zit het met de kosten als je BAM wilt worden?

Een terechte vraag, want de gezondheidszorg in Nederland is goed maar ook duur. Als je Bewust Alleenstaand Moeder wilt worden is er sinds 1 januari 2020 iets veranderd in de financiering. Zo is er een speciale subsidieregeling.

De vergoeding komt niet meer uit de basisverzekering. Je mag maximaal 12 inseminaties met donorzaad per zwangerschap uitvoeren, deze worden vergoed inclusief een vruchtbaarheidsonderzoek. Je betaalt eenmalig €192,50 zelf, zo kan de kliniek deze subsidie ‘openbreken’.

Ook goed om te weten: een kliniek of ziekenhuis maakt gebruik van ‘rietjes’. Hier zit het sperma in. Per set rietjes kost dit tussen de €150 en €200. Deze rietjes worden niet vergoed vanuit de subsidieregeling.

Welke keuze je ook maakt, het is persoonlijk

De keuze om Bewust Alleenstaand Moeder te worden neem je vast weloverwegen. Een lange denktijd gaat er aan vooraf. Het kan fijn zijn om een netwerk om je heen te verzamelen. Zo heb je oppas in tijden als je zelf ziek bent en een extra oppas is ook altijd fijn in combinatie met je werk.

Want hoe goed je het ook geregeld kunt hebben met een kinderopvang, een ziek kind mag in veel gevallen niet naar de opvang.

Het kan fijn zijn om met een psycholoog al je vragen eens te bespreken en dit proces samen in te gaan. De hormonen kunnen je emotioneel ook raken en het hele proces is ook een flinke wissel op jouw lijf en emoties. Dan is iemand die voor jouw ‘zorgt’ en je bevraagt erg fijn.

Mirjam de Stigter