Pasen en je huis versieren: een lentevariant van de kerstsfeer van een paar maanden eerder. De Pasen-versiering wordt steeds mooier en uitbundiger, steeds meer mensen wagen zich aan het versieren van hun huis niet alleen met Kerstmis maar ook in het vroege voorjaar. En zeg nou zelf: het is toch heerlijk om al die lentekleurtjes in huis te halen? Wat zijn de tradities en welke nieuwe ideetjes kun je toepassen om je huis in Paasstemming om te toveren?

Wat is Pasen?

Om te weten welke sfeer Paasversiering zou moeten hebben, is het natuurlijk handig om te weten wat Pasen eigenlijk inhoudt. De eigenlijke betekenis van Pasen is de opstanding van Jezus. De vrijdag voor Pasen wordt herdacht dat hij voor onze zonden stierf aan het kruis en op zondag is hij uit de dood weer opgestaan. Christelijke versieringen zullen dan ook vaak iets met een kruis of een open graf inhouden.

Voor de meeste mensen staat Pasen tegenwoordig voor voorjaar. Voor nieuw leven. En zijn we vooral op zoek naar frisse voorjaarskleuren, zoals geel, groen en oranje. Kiezen we voor eieren en de Paashaas. En dan komen we direct op het stukje overlap tussen beide betekenissen. Want voorjaar staat voor nieuw leven, maar de opstanding van Jezus staat ook voor nieuw leven. Niet alleen voor Hem, maar voor iedereen. In dit artikel laten we zowel lentedecoraties zien, als christelijke versieringen.

Tradities rond Pasen

Veel mensen zullen bij Pasen denken aan eieren zoeken. De eitjes worden in de tuin (of bij slecht weer binnen) verstopt en de kinderen mogen ze opzoeken. Daarnaast zullen veel kinderen hun eieren versieren. En wordt er vooral veel geknutseld met alweer dat ei in het middelpunt. Of natuurlijk met een afbeelding van Jezus, het kruis of het graf. Overigens stamt de passie voor de eieren al uit de Germaanse traditie! Een ei stond voor vruchtbaarheid en door die in de akkers te begraven zouden de akkers ook weer vruchtbaar worden.

Een voorjaarskrans: zelf maken of kopen

Een huis aan de buitenkant mooi maken gaat prachtig met een voorjaarskrans aan je deur. Misschien heb je nog wel een geraamte van een krans hangen van Kerst? Zelf een voorjaarskrans maken is heel leuk en kan op talloze manieren. Kies je vooral voor kleur en maak je er iets feestelijks van in bijvoorbeeld gele, oranje en groene tinten?

Met een paar kuikentjes als decoratie ertussen, ben je al een heel eind op weg. Een krans met bloemetjes is nog mooier. Of wat dacht je van een krans met eieren (die je anders in een Paastak zou hangen…). Ben je niet zo van de knutsel dan kan je een Paaskrans ook gewoon kopen natuurlijk.

De beschrijving vind je hier.

Een Paastak

Een Paastak mag eigenlijk niet ontbreken in huis. Paasversieringen voor in de tak kun je vaak zelfs al in de supermarkt kopen. Maar uiteraard is het, zeker met kinderen, ontzettend leuk om zelf wat te maken. Koop een kronkelwilg tak of een tak van de krulhazelaar (of snoei ze uiteraard zelf) en zet deze in een vaas met water.

Door ze wel water te geven, gaan ze uiteindelijk bloeien waardoor het nog veel mooier wordt. Decoratie in de vorm van eitjes is ook hier favoriet, maar je kunt ook denken aan paashaasjes, mandjes met eitjes, lammetjes of gewoon fleurige strikjes. Uiteraard kun je de kleurstelling aanpassen aan jouw voorkeuren.

Wil je vooral iets leuks voor de kinderen? Laat ze dan de takken ook in mooie kleurtjes verven! Het wordt een bonte verzameling dan, waarschijnlijk, maar wel heel leuk!

De beschrijving vind je hier.

Knutsels in de Paastak

Knutsel leuke dingetjes voor in de boom. Koop kleine piepschuimballetjes en laat ze verven door de kinderen. Zijn de kinderen iets groter, dan kun je ook met spelden met gekleurde kopjes de balletjes helemaal volprikken. De spelden laat je helemaal erin prikken, zodat alleen het gekleurde bolletje eruit steekt. Een geduldwerkje, maar wel leuk. Prik aan een speld een lintje vast zodat ze op te hangen zijn. Van vilt kleine poppetjes maken voor in de boom is eveneens een leuk werkje.

Koop houten kralen voor het hoofdje. Een lintje met een grote knoop onder de kraal zorgt ervoor dat het op te hangen is. Met vilt maak je een cape, die je bij het kraagje aan het hoofdje vastplakt. En klaar…. Met stift kan je nog een gezichtje tekenen op de hoofdjes. Natuurlijk kan je dit uitbreiden met van alles. Een cape, een mutsje: van vilt is het zo geknipt en met lijm zet je het eenvoudig vast! Ook leuk voor op de seizoenstafel trouwens!

De beschrijving vind je hier.

Paasstukje maken

Net als Kerststukjes maken, kun je ook heel leuk zelf een Paasstukje maken. Ook heel leuk om te doen met de kinderen. Kies voor een mooi bakje en een stukje oase. Knip stukjes groen in verschillende tinten en met andere groeiwijzen uit je tuin. Deze kun je heel eenvoudig in het steekschuim steken. Je kunt het opfleuren met leuke paasspulletjes.

Als Pasen vroeg valt, zijn de takjes nog in knop. Het wordt prachtig als ze uiteindelijk gaan uitlopen! Je kunt er ook voor kiezen om juist met plantjes te werken, vooral bolletjes zoals krokussen zijn geliefd. Natuurlijk decoreer je er ook iets moois omheen.

De beschrijving vind je hier.

Vaas voor op tafel

Leuk voor op tafel of op een kast met een bos tulpen; deze zelfgemaakte vaas met het gezicht van een konijn.

De beschrijving vind je hier.

Paas mason jar

Leuke diy om potten te versieren. Deze zijn dekkend geverfd, maar je kan ze ook transparant houden en dan vullen met paaseitjes of een chocolade paashaas.

De beschrijving vind je hier.

Paastafel maken