Skip to Content

Kindvriendelijke pastasaus recept met verborgen groenten

Kindvriendelijke pastasaus recept met verborgen groenten

Ik weet niet hoe het met jullie peuters zitten, maar die van mij lijkt met de dag minder groenten te eten. Het begon met witte bloemkool, groene courgette, brocolli en ga zo maar door.

Tegenwoordig maakt het niet meer uit wat je haar voorschotelt, alleen pasta met pastasaus, rijst en aardappelpuree gaat er zonder problemen in. Net zoals de boterhammen gelukkig. Voor een weekje geen probleem, een maand wordt al een uitdaging, maar het duurt nu zolang dat ik regelmatig op zoek ben naar alternatieven. 

Pastasaus maken

Voor de pastasaus sneed ik de groenten al zo fijn mogelijk zodat dit niet meer als dusdanig herkenbaar was. Maar dat heeft er alleen maar toe geleidt dat ze alleen de pasta er uit vist. Of het nu grote vlindertjes zijn of kleine macaroni.

De rest laat ze liggen onder het mom van niet lekker. Sausjes daarentegen vind ze erg lekker. Tijd dus om eens een lekker, en gevuld, groentensausje te maken. Daarvoor ging ik op zoek naar een goede blender die dit werk voor mij uit de handen neemt.

Deze kreeg ik van Kookexpert, op de verpakking stond smoothiemaker dus ik vond het stiekem wel spannend. Natuurlijk zijn smoothies erg lekker, en ook een goede manier om meer groente en andere soorten fruit ‘naar binnen te krijgen’.

Helemaal met het handige tapkraantje. Maar ik was vooral op zoek naar een goede blender. Gelukkig had deze drie standen; pulse, mix en smooth.

Bereiding

Met de blender in huis ging ik naar de supermarkt om verse groenten te kopen. Uiteindelijk ging er meer dan een kilo in, zo koos ik voor een prei, vijf tomaten, een rode paprika, twee rode uien, en een aantal wortels.

Ik heb nog getwijfeld over de brocolli maar die heb ik laten liggen voor een volgend groentensausje. In de wok bakte ik het gehakt rul en sneed ik ondertussen de ui, prei, wortels, tomaten en paprika fijn en deed ik er een voor een bij.

De paprika als laatste omdat ik die het lekkerste vind als ze alleen net iets opgewarmd is. De tomaten heb ik wel helemaal tot moes laten bakken zodat dat het sausje is. Voor de smaak deed ik er nog een klein blikje geconcentreerde tomatenpuree doorheen. Uit de groenten zelf komt genoeg vocht dus dat vond ik niet nodig.

Nadat de saus klaar was samen met een paar blaadjes verse basilicum in de blender op de pulse stand en dan even wachten. Hij deed het geweldig, op de keukenmachine zit er ook wel een blenderelement maar dat is een grote ramp. Daar moet je zoveel extra vocht aan toevoegen voordat er überhaupt beweging in komt.

Dit ging erg makkelijk en er kwam een mooie stevige saus uit. Die heb ik door de pasta geroerd voor de kinderen. Ook voor onze zoon want die wordt soms ook al kieskeurig. Het voordeel is dat de saus iets dikker is, en dus beter blijft plakken aan de pasta en minder snel ‘knoeit’ bij de kinderen.

Aan tafel

Tijd voor het grote experiment; kinderen aan tafel. Voor onszelf ook opscheppen (de normale pastasaus) en eet smakelijk. Nou dat was een groot succes. De pasta en de saus gingen er prima in, het was zelfs lekker en er werd nog net niet om meer gevraagd! Door allebei.

De blender heeft dus een vast plekje gekregen op het aanrecht zodat ik een dag later de aardappelzuurkoolschotel kon omtoveren naar een ‘sausje’ Of maar eens wat vruchtjes uit de diepvries door de yoghurt gooien als alternatief voor een broodontbijtje.

Wat is het favoriete groenterecept van jullie kinderen?

Linda van Aken