Pasen vieren zonder eieren is gewoon onmogelijk. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker als je kinderen hebt. Het is echter altijd weer een uitdaging om leuke, realistische en originele technieken te zoeken om je paaseieren schilderen zodat je daarna de paaseieren kan verstoppen om te gaan zoeken. Gelukkig is pinterest zeer behulpzaam als het gaat om inspiratie.

Deze wil ik graag met jullie delen. Dit keer dus geen eigen creaties, maar genieten van het werk van anderen. Bij deze presenteer ik dus 50 technieken en voorbeelden om je paaseieren te versieren. Natuurlijk met link naar de originele beschrijving, zodat je er zelf ook mee aan de slag kan gaan.

Inhoud toon

Waarom schilderen we eieren?

Tijdens Pasen vieren we dat Jezus is opgestaan uit de dood, we vieren met Pasen dus eigenlijk ‘nieuw leven’. En wat is nou een mooier symbool voor dat nieuwe leven dan een ei? Tijdens de vastentijd werden er namelijk geen eieren gegeten, omdat zuivel en vlees niet waren toegestaan. Die vastentijd eindigt met Pasen en men at ineens weer veel eieren. De oude, overgebleven eieren werden niet meer opgegeten, maar versierd.  Zij kleurden hun paaseieren rood om zo het bloed van Jezus uit te beelden.

In de middeleeuwen werden eieren ook van binnen gevuld met kleurstof. Hierbij werd eerst de binnenkant leeg gemaakt, om daar een roerei van te maken met verschillende natuurlijke kleurstoffen. Zo werden de eieren rood/paarsig gemaakt door gebruik te maken van het sap van een rode kool of bieten. Met spinazie kreeg het een groene kleur en met uienschillen een gele kleur. Vervolgens werd het weer terug in het ei gedaan en hadden ze dus een ei gecreëerd waarbij de inhoud gekleurd is.

Dat we paaseieren schilderen en zo creatief mogelijk beschilderen en versieren, is het tegenovergestelde van hoe het er bij de eerste christenen aan toe ging. De traditie van het eieren verven is pas vrij recent en is vermoedelijk pas in de 19de-eeuw ontstaan. Eieren beschilderen is namelijk een heel huiselijk gebeuren, dat goed past bij de 19de-eeuwse gezinsromantiek.

Daarnaast is het de tijd dat scholen zijn opgericht die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van deze traditie. Vooral leraren maakten kinderen enthousiast voor het beschilderen van eieren. Dat we eieren nu zo creatief mogelijk beschilderen en versieren, is het tegenovergestelde van hoe het er bij de eerste christenen aan toe ging.

Als kind heb je vast wel eens naar paaseieren gezocht of misschien verstop je nu wel eieren voor je eigen kinderen. Maar waarom eigenlijk? Ook dit stamt uit een ver verleden, een ei stond namelijk symbool voor de vruchtbaarheid. Vroeger dacht men dus dat de akker vruchtbaarder werden als er eieren in werden verstopt. De boeren zorgden er dus voor dat er eieren in de grond werden begraven. Dit was een soort van gebed, omdat men hoopte op een goede oogst.

Wist je trouwens dat er heel veel verschillende soorten eieren zijn, niet alleen wit en bruin maar ook roze en blauw? Hier vindt je meer van dit soort weetjes over eieren.

Unicorn paaseieren versieren

Hoe gaaf zijn deze witte unicorn paaseieren? Hiervoor heb je nodig een aantal gouden hoorntjes, kleine nepbloemetjes en lijm. Met stift teken je de oogjes en klaar.

Sprinkels paaseieren schilderen

Vrolijke paaseieren met confetti sprinkels. Deze maak je door de zijkant van je kwast een paar keer te ‘stempelen’ op het ei.

Scandinavische eieren

Minder is meer, dat zie je wel aan deze eieren. Ze hebben een ‘kroontje’ gekregen van ijzerdraad met konijnenoren, maar zien er toch heel gaaf uit.

Hamburger eieren

Hoe origineel zijn deze eieren die geverfd zijn in hamburger stijl?

Bloesem eieren