Skip to Content

Pasta kleuren met kleurstof; gekleurde pasta maken gekookt en ongekookt

Pasta kleuren met kleurstof; gekleurde pasta maken gekookt en ongekookt

Spelen met pasta is altijd leuk, maar waarom zou je genoegen nemen met de standaard witte variant als je een regenboog van kleuren kunt hebben?

Het maken van gekleurde pasta voegt een sprankje creativiteit toe aan het traditionele sensopathisch spel voor kinderen. Deze kleurrijke en tastbare ervaring stimuleert niet alleen de zintuigen, maar biedt ook een geweldige kans voor kinderen om te leren en te verkennen. D

us, laten we samen duiken in de magische wereld van het maken en spelen met gekleurde pasta, waar plezier en leren hand in hand gaan!

Pasta verven

Pasta kleuren is een leuke activiteit om te doen met kinderen of om een unieke draai te geven aan een gerecht. Hieronder vind je een aantal manieren om pasta te kleuren:

 1. Acrylverf: Meng acrylverf met een beetje water om het te verdunnen en voeg het toe aan een kom rijst. Roer de rijst goed door totdat alle korrels bedekt zijn. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 2. Natuurlijke kleurstoffen: Gebruik natuurlijke ingrediënten zoals spinazie, bieten, wortels of kurkuma om de pasta te kleuren. Kook de groenten of kruiden eerst en pureer ze tot een gladde massa. Meng vervolgens het puree door het pastadeeg voordat je het uitrolt en snijdt in de gewenste vorm.
 3. Voedselkleurstof: Gebruik voedselkleurstof om de pasta in elke gewenste kleur te krijgen. Voeg enkele druppels toe aan het pastadeeg en kneed het door totdat de kleur gelijkmatig verdeeld is.
 4. Eieren: Gebruik eieren om de pasta te kleuren. Voeg enkele druppels kleurstof toe aan het eimengsel voordat je het mengt met de bloem. Op deze manier wordt de pasta lichtjes gekleurd.
 5. Gekleurde sauzen: Voeg gekleurde sauzen toe aan de pasta om een extra kleuraccent te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld tomatensaus voor rode pasta, pesto voor groene pasta, of saffraan voor gele pasta.

Tips:

 • Zorg ervoor dat de pasta goed droog is voordat je het gaat koken, anders kan het aan elkaar plakken.
 • Experimenteer met verschillende ingrediënten en kleurstoffen om unieke kleuren te krijgen.
 • Het kan handig zijn om plastic handschoenen te dragen tijdens het kleuren van de pasta om te voorkomen dat je handen gekleurd worden.
 • Voeg een scheutje olie toe aan het pastawater om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken.

Gedroogde pasta kleuren

Benodigdheden:

 • Droge pasta (bijvoorbeeld elleboogjes, penne, of fusilli)
 • Verf of voedingskleurstof in verschillende kleuren
 • Ziploc-zakjes of plastic bakjes
 • Bakpapier
 • Roerstokjes of lepels
 • Latex handschoenen (optioneel)

Stappen:

 1. Selecteer de pasta: Kies het type pasta dat je wilt verven. Elke vorm zal werken, maar het is leuk om te experimenteren met verschillende soorten voor diverse texturen.
 2. Bereid de pasta voor: Verdeel de droge pasta in porties in verschillende Ziploc-zakjes of bakjes. Dit maakt het gemakkelijk om elke portie in een andere kleur te verven.
 3. Voeg kleurstof toe: Voeg een paar druppels verf of voedingskleurstof toe aan elk zakje of bakje. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe als je intensere kleuren wilt.
 4. Meng de kleur: Sluit de zakjes of bakjes goed af en schud of meng de pasta grondig totdat de kleur gelijkmatig is verdeeld. Je kunt hiervoor ook handschoenen dragen om je handen schoon te houden.
 5. Drogen: Leg de geverfde pasta op bakpapier om te drogen. Zorg ervoor dat de stukjes pasta niet aan elkaar plakken tijdens het drogen.
 6. Herhaal voor andere kleuren: Herhaal het proces met andere kleuren totdat je een kleurrijk assortiment aan pasta hebt.
 7. Laat volledig drogen: Laat de geverfde pasta volledig drogen voordat je ermee gaat spelen of ze in kunstprojecten gebruikt.

Gekookte pasta kleuren

Gedroogde pasta kan je op dezelfde manier als de rijst kleuren met azijn en kleurstof. Je kan pasta ook koken zodat ze zacht worden. Bijvoorbeeld om spaghettiwormen te kleuren.

Met de Pasen in aantocht vind je overal tabletten en kleurstof om eieren te verven. Bij de Lidl heb ik vloeibare kleurstof gekocht om eieren te kleuren. Tijdens het koken van de spaghetti had ik de verkeerde kant van de zak vast waardoor de helft op de grond belandde.

Natuurlijk kan je dan de pasta weggooien, of je gebruikt het voor een experiment om te kleuren zodat je kind er de volgende dag mee kan spelen. Even laten koken met wat kleurstof en een flinke scheut olie zodat de pasta lekker vettig wordt en niet aan elkaar gaat kleven.

Als de pasta gekookt is even afgieten met ijskoud water. Die nacht laten staan zodat het goed kan drogen en niet gaat plakken.

Linda van Aken