Skip to Content

Voortuin inrichten; inspiratie voorbeelden

Voortuin inrichten; inspiratie voorbeelden

Een eerste indruk krijg je maar één keer. Zoals je adres bepaalt waar je woont, laat je voortuin zien wie je bent. Een mooie, aantrekkelijke voortuin geeft je woning net dat beetje extra – en dat kost echt niet veel moeite!

Wie woont hier?

Door de keuze van de inrichting geef je natuurlijk een visitekaartje af. Om helemaal duidelijk te maken wie er in dit huis woont, mag een huisnummer en een naambordje naast de voordeur natuurlijk niet ontbreken.

Ook hierin is de keuze enorm en ook hier geldt: je kunt er zoveel geld aan uitgeven als je zelf wilt. Laat je eigen creativiteit de loop en maak zelf een mooi ontwerp. Of zoek eens online naar mooie ontwerpen die je eenvoudig kunt aanpassen aan je eigen wensen.

Om je voortuin helemaal compleet te maken plaats je tenslotte een mooie en praktische brievenbus. Overweeg eens een brievenbus waar de postbezorger ook veilig pakketjes in achter kan laten. Handig wanneer je vaak van huis bent.

Wat doe je in je voortuin?

Naast dat de voortuin natuurlijk toegang geeft tot je woning en je voortuin een echte decoratieve waarde heeft, kun je de voortuin ook nog een andere functie geven. Misschien is je voortuin wel groot genoeg om een speelplek voor de kinderen te maken.

Denk eens aan een kleine trampoline of een schommel waar je vanuit je keukenraam het zicht op houdt. Of wil je graag een praktische voortuin met plek waar fietsen gestald kunnen worden en waar je op een veilige plek je auto kunt parkeren?

Tip: Kijk eens met andere ogen naar je voortuin en bedenk voordat je een ontwerp maakt waar je je voortuin allemaal voor zou kunnen gaan gebruiken. Rondom het pad naar de voordeur is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Bestaande materialen gebruiken

Wanneer je hebt bepaald waarvoor je je voortuin wilt gaan gebruiken en je bedacht hebt waar je de verschillende functies een plek geeft, kun je nadenken over welke materialen je wilt gaan gebruiken.

Natuurlijk kun je kiezen voor een totaal nieuw ontwerp, maar kijk eerst eens naar de materialen die al in je tuin aanwezig zijn.

Het bestaande tuinhek krijgt een heel ander uiterlijk met een likje verf. De bestaande bestrating kan opgefleurd worden door op enkele plaatsen de klinkers te vervangen door een houten vlonder of door enkele tegels te vervangen door grind.

En op plekken waar bestrating eigenlijk overbodig is kunnen planten neergezet worden. Overtollige tegels kunnen rechtop gezet worden en dienen als borderrand.

Kiezen voor beplanting

Een mooie tuin kan niet zonder planten. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe planten voor je voortuin kies dan voor beplanting die past bij de hoeveelheid zonlicht in je tuin.

Sommige planten doen het nu eenmaal beter in de schaduw, anderen in de volle zon. Kies voor louter groene planten, bloeiende planten in één kleur of maak er een bont geheel van. Kies voor de stijl die bij jou past. Zet de planten met elkaar in een mooie border, maak een aantal grote plantenbakken of kies voor een aantal losse bloempotten.

Kan de al bestaande border wel wat meer kleur gebruiken? Denk dan eens aan een bloemenzaadmengsel wat je tussen de al aanwezig planten strooit en waarmee je vlinders, bijen en vogels naar je tuin kunt lokken.

De eetbare tuin

We vergeten het wel eens, maar er zijn ook veel prachtige eetbare planten. Misschien is jouw voortuin wel geschikt om een kruidentuin in aan te leggen met basilicum, tijm en peterselie. Of kies voor andere kruiden waar je graag mee kookt.

Plant langs de muur of schutting eens een bramen- of een frambozenstruik. Heerlijk om bij thuiskomst al wat zoete vruchten te kunnen plukken.

Vervang ook eens een aantal borderplanten door eetbare planten. Combineer het donkergroene blad van palmkool met vrolijke rode klaprozen of plant eens een decoratieve courgette- of pompoenplant in je voortuin.

De voortuin wordt onterecht wel gezien als het ondergeschoven kindje van het huis. De toegang tot het huis en een plek waar je de fietsen neerzet.

Maar met weinig inspanning en een beetje creativiteit kan er zoveel meer gebeuren in je voortuin. Maak ook dit stukje thuis eens helemaal van jou.

Redactie Mamaliefde
Laatste berichten van Redactie Mamaliefde (alles zien)