Houdt je kind van verhalen en jij van verhalen vertellen? Of lijkt het je gewoon leuk om zelf een kinderverhaal te schrijven? Je kind zal er zeker van smullen. Of misschien kun je nog wel een stapje verder gaan en het echt als een boek gaan uitgeven! Waar let je op bij kinderverhalen? Wat voor soort boek kun je schrijven voor je kind? Hoe pak je dit aan?
Spontaan schrijven of tijd vrijmaken?
Wil je serieus met het schrijven aan de slag, dan zul je er ook echt tijd voor vrij moeten maken. Rooster jezelf vrij op vaste tijden, zodat het ook echt wat wordt.
Een verhaal langer laten liggen is meestal niet handig, omdat je er dan niet meer in zit. Zit je vast? Dan kan een pauze misschien juist wel helpen, omdat je dan even nieuwe ideeën kunt opdoen.
Ben je iemand die spontaan verhalen verzint bij het naar bed brengen van je kind en wil je daar meer mee doen? Neem het op terwijl je het spontaan vertelt. Dan kun je het later mooi uitwerken op papier!
Let op de leeftijd
Een verhaal voor een kind vertellen is uiteraard iets heel anders dan een verhaal voor volwassenen schrijven.
Besef dat kinderen andere woorden gebruiken en uiteraard dat bepaalde gebeurtenissen te eng of te ingewikkeld kunnen zijn.
Probeer je in te leven in de belevingswereld van het kind waarvoor je schrijft. Een verhaal voor een kleuter is vanzelfsprekend anders dan een verhaal voor een twaalfjarige!
Verzin een gebeurtenis
Hoe verzin je nu een gebeurtenis, waar het verhaal om draaien zal? Dit kan op meerdere manieren:
- Een echte gebeurtenis verwerk je in het verhaal
- Een echte gebeurtenis, maar jij verzint er een andere afloop bij
- Boeken lezen en zo inspiratie opdoen
- Films kijken en je daardoor laten inspireren
- Jouw kind heeft misschien wel leuke ideeën!
- Wat voor verhalen vond je zelf als kind leuk?
Verzinnen van personages
Uiteraard kan een verhaal niet zonder personen. Wie er allemaal in voorkomen kan in de loop van het verhaal duidelijk zijn. Maar de hoofdpersonen zijn vast al wel duidelijk.
Probeer jouw hoofdpersoon voor jezelf zo duidelijk mogelijk te hebben. Dan schrijf je het meest geloofwaardig en kun je je verhaal mooier maken dan oppervlakkige personages.
Wat voor karakter heeft hij of zij, welke dingen is hij/zij goed in en waarin juist niet, hoe oud is hij en hoe ziet hij eruit? Probeer ook eens het verhaal door de ogen van dit personage te bekijken! Zo doe je nog meer inspiratie op voor je vertelsel en het zal er zeker mooier op worden!
Opbouw verhaal
De meest logische opbouw van een verhaal is natuurlijk het inleidende begin. Zorg wel dat hierin al dingen gebeuren om het niet saai te maken. Dan barst het verhaal los en gebeurt er van alles. Om uiteindelijk toe te werken naar de overwinning of wat het plot ook mag zijn.
Verzin het plot
Waar draait nu eigenlijk het hele verhaal om? Gaat het allemaal om het verslaan van de grote griezel uit het bos? Draait het om de verliefdheid van het personage of misschien is het wel een oorlog die gewonnen moet worden? Bepaal het grote conflict en hoe die moet verlopen.
Daarnaast kunnen er dan nog kleinere verhaallijnen lopen. Noteer ze allemaal, zodat je dit helder voor ogen hebt en je hierop in kan springen tijdens het schrijven. Besef hierbij wel dat een kleuter genoeg heeft aan 1 verhaallijn/conflict. Terwijl pubers een boek spannender vinden als er veel meer in gebeurt.
Wel of geen schema maken?
Het hangt helemaal af van jouw eigen voorkeuren of je wel of geen schema maakt. Wil je gestructureerd te werk gaan, dan kan je een schema maken waarbij je duidelijk invult welke hoofdstukken er komen en wat er in ieder hoofdstuk moet gebeuren. Doe dit in een paar korte zinnen of met een paar steekwoorden.
Je kunt zo alle verhaallijnen verwerken en dan uiteindelijk goed uitkomen aan het einde van het boek. Je zou het schema zelfs kunnen gebruiken om aan te geven wanneer je wat schrijft, zodat je echt een stok achter de deur hebt en meer motivatie kunt opbrengen.
Spontaan schrijven
Nu ben je misschien een geboren verteller en vind je dit allemaal maar niks. Doe het dan ook zeker niet! Schrijven doe je het beste op je eigen manier. Ben jij iemand die graag verhalen spontaan vertelt?
Natuurlijk kun je dit ook op die manier op papier doen. Er zijn ook schrijvers die een globaal idee hebben en het verhaal laten ontstaan terwijl ze aan het schrijven zijn. Helemaal goed. Op die manier wordt schrijven ook voor de schrijver zelf een ontdekkingsreis…
Laat het eerst lezen door een ander
Voor iedere schrijver geldt dat jij precies weet hoe je verhaal loopt en hoe alles dus in elkaar steekt. Hierdoor kun je blinde vlekken hebben wat betreft de info in het verhaal.
Is alles ook wel duidelijk zoals jij het opgeschreven hebt? Om dat zeker te weten kun je het beste je verhaal nog aan anderen laten lezen voordat je er iets mee gaat doen. Zo kunnen zij kijken of er dingen onduidelijk zijn en eventuele andere fouten eruit halen.
Uiteraard heb jij zelf daarvoor ook nog een keer je hele verhaal doorgelezen om zelf ook al eventuele fouten eruit te halen of zinnen te veranderen die net niet lekker lopen…
Welke genres kun je gebruiken voor kinderen?
Ook in kinderverhalen heb je diverse genres. Ook hierin maakt het vanzelfsprekend uit voor welke leeftijd je schrijft. Maar toch kun je ook best een spannend verhaal schrijven voor een kleuter, ook al zal de gebeurtenis van een heel andere orde moeten zijn dan die van een tienjarige, bijvoorbeeld.
Andersom is een sprookje voor pubers prima, mits je de spanningsboog maar verhoogd!
Genres waar je aan zou kunnen denken, zijn:
- Avontuur
- Detective
- Griezel
- Geschiedenis
- Humor
- Oorlog
- Sport (verhalen die afspelen op de hockeyclub of het voetbalveld zijn heel populair)
- Sprookje
- Fantasie
- Verliefdheid
- Gebeurtenissen op school bespreken, zoals pesten of een ziek klasgenootje
Tips en ervaringen van kinderboekenschrijver Jozua Douglas vind je hier.
Leren schrijven
- Letters leren herkennen
- Leren lezen
- Leren schrijven
- Schrijven met de hand
- Pengreep en schrijfhouding
- Linkshandig schrijven
- Ambidexter zijn
- Rompompom en Maan Roos Vis koffertjes
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024