Skip to Content

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden

Als kind vond Charlotte van AlotlikeLOT.nl het al heerlijk om te knutselen en ook nu vindt zij het nog erg leuk om creatief bezig te zijn. Maar wat kun je knutselen met kinderen als jijzelf niet zo creatief bent?

In dit artikel geeft Charlotte ideeën voor creatieve activiteiten voor kinderen met niet-creatieve mama’s.

Creativiteit bij kinderen

Als kind vond ik heerlijk om te knutselen. Ik had dan ook geluk dat mijn moeder ook creatief is. Elke dag mocht ik verven, kleien en knippen. Niks was te gek.

Naast dat knutselen een erg leuke activiteit is voor kinderen is het ook belangrijk om creativiteit bij kinderen te stimuleren. Ook als je een niet-creatieve mama bent.

Zelf stickers maken

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

De meeste kinderen worden erg blij van stickers. Hoe leuk is het dan om eigen stickers te maken, die vervolgens gebruikt kunnen worden voor andere knutselprojecten of op de kaart die je naar oma stuurt?

Zelf stickers maken met kinderen is héél makkelijk én leuk. Je koopt wat stickeretiketten en laat de kinderen los gaan met potloden, stiften, krijt of waterverf.

Kleien met kinderen

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Kleien is misschien wel één van de meest klassieke creatieve activiteiten. Deze activiteit stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek en draagt bij aan de zintuiglijke ontwikkeling.

Herinner jij je nog hoe heerlijk het is om klei in je handen te voelen? Doordat er met klei zoveel mogelijkheden zijn is het een erg leuke activiteit om de creativiteit van je kind te bevorderen. Het kind kan met klei zijn creativiteit de vrije loop laten en creëren wat het wil.

Mocht je kind een beetje een duwtje nodig hebben om aan de slag te gaan, dan is het maken van een houder voor droogbloemen als cadeautje een leuk idee. Je draait een bol klei, duwt deze een beetje plat en prikt er vervolgens wat gaatjes in.

Na het drogen of afbakken van de klei kan je kindje deze droogbloemen houder ook nog versieren met verf, glitters en plaksteentjes! De houder voor droogbloemen is leuk om te maken als cadeautje voor bijvoorbeeld de juf, om aan het einde van het schooljaar cadeau te geven.

Kaarten maken

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Laat je kind(eren) kaarten maken, om die vervolgens samen op te sturen naar opa & oma of te geven aan de juf. Leuk idee toch? Vouw een stuk knutselkarton doormidden en laat je kind het versieren met potloden, stiften, stickers, glitters en tape.

Ook stickers, pailletten, glittersteentjes en en knipplaatjes kunnen gebruikt worden. Dit resulteert in een mooie kaart waar vast en zeker iemand heel erg blij van gaat worden! Dit kun je natuurlijk ook samen met je kind doen voor Kerst!

Gekleurd zand maken met zout en stoepkrijt

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Als kind was het kleuren van zout en het maken van knutselwerkjes met gekleurd zand één van mijn favoriete creatieve activiteiten. Het maken van kunstwerkjes met gekleurd “zand” is een activiteit die het goed doet onder kinderen.

We spreken dan wel van gekleurd zand, maar het gaat om zout. Voor deze activiteit heb je een pot, satéprikker, bakje, zout en stoepkrijt nodig.

Als pot kun je bijvoorbeeld een lege schoongemaakte pot appelmoes gebruiken, waar ook het label vanaf is geweekt. Vervolgens doe je wat zout in een kom. Het zout kleur je door met het stoepkrijt heen en weer te roeren, met een beetje druk.

Je kunt ook het stoepkrijt raspen over de rand van je kom, om het gekleurde poeder vervolgens te mixen met het zout. Je maakt verschillende bakjes met verschillende kleuren gekleurd zout.

Nadat er zout is gekleurd in verschillende kleuren, is het tijd om hier een kunstwerkje van te maken. Giet de verschillende kleuren zout – om en om – in de glazen pot. Zorg dus dat je verschillende kleurlagen krijgt.

Met een satéprikker kun je vervolgens patronen aanbrengen in het gekleurde zout. Dit doe je door de satéprikker langs de glaszijde omlaag te prikken en weer omhoog te halen.

Om dit knutselwerkje nóg leuker te maken kun je er voor kiezen om ook de deksel te versieren en een leuk lintje om de pot hals te binden! Een eenvoudige manier om de deksel te versieren is door deze te beplakken met washi tape.

Ook je kind kan eigen “washi tape” maken. Hierdoor kun je twee creatieve activiteiten voor kinderen samenvoegen in één knutselproject. Zo zijn je kids lekker even bezig!

Washi tape maken

De meeste kinderen vinden alles wat plakt – zoals stickers en plakband – erg leuk. Naast het zelf maken van stickers is ook het zelf maken van washi tape een makkelijk en leuk knutselidee.

Voor deze creatieve activiteit heb je niet meer nodig dan papieren schilderstape en materialen om deze te versieren. Hierbij kun je denken aan potloden, stiften, gelpennen en kleine stempeltjes.

Wat het extra leuk maakt is dat je kind zelf tape maakt en deze vervolgens ook weer kan gebruiken voor een ander knutselproject!

Waxinelichtje versieren

Creatieve activiteiten voor kinderen; ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Een waxinelichtje versieren is in één minuut gebeurd, maar daardoor niet minder leuk. Plak een stukje washi tape rondom het aluminium houdertje van een waxinelichtje. Het ziet er meteen vrolijker uit! Ook leuk is om een glazen pot te versieren met washi tape, om deze vervolgens te gebruiken als kandelaar voor een (nep) waxinelichtje.

Floortje