Skip to Content

Creatieve expressieve ontwikkeling baby’s & peuters; 5 activiteiten voorbeelden

Creatieve expressieve ontwikkeling baby’s & peuters; 5 activiteiten voorbeelden

Al vanaf jongs af aan proberen wij onze kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. Op meerdere vlakken. Dus ook de gebieden waar onze talenten minder aanwezig zijn, zoals de muzikale en creatieve ontwikkeling.

Heel leuk dat kleuren voor volwassenen, maar daar zal ik nooit aan beginnen. Op de middelbare school was ik al blij als ik een voldoende kreeg. Die creatieve manier van denken zit gewoon niet in mij.

Knutselen met je baby?

Van mijn omgeving krijg ik echter regelmatig te horen dat ik creatief ben. Omdat ik regelmatig nieuwe dingen uitprobeer.

Vaak gebaseerd op ideeën die ik van Pinterest ‘leen’. Sterker nog, dat is indirect één van de aanleidingen waarom ik überhaupt ooit ben begonnen met bloggen. Want heel leuk al die pins, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Bijvoorbeeld het spelen met maïzena; geloof me, dat geeft een troep. Ook als je alle tips voor messy play op probeert te volgen. Of je hebt vast wel gezien dat je zelf badverf kan maken.

Ik heb drie bereidingswijzen geprobeerd, en een daarvan zou ik zo aanbevelen (yoghurt met voedingskleurstof).

Creatieve ontwikkeling van je baby?

Maar afijn, creatief met je baby. Waarom niet? Je baby kan meer dan je denkt. Natuurlijk, het is nog geen Picasso in de dop, met een beetje geluk lijkt het op het werk van Karel Appel.

Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de mindset; het creatief leren denken en spelen met materialen.

Daarom ook dat onze baby niet in een badje is geweest afgelopen zomer. Daar snapt hij toch niets van, een bordje met water is meer dan voldoende.

Het gaat om het ontdekken, het spelen met zintuigen. Daar is het sensopatisch spelen op gebaseerd.

Je creativiteit moet je ook ontdekken; niet door perfect binnen de lijntjes te kleuren of stickers op de juiste plaats te plakken.

Nee, maar nu val ik in herhaling.

Tips activiteiten om creativiteit baby’s stimuleren

Creatieve expressieve ontwikkeling baby's & peuters; 5 activiteiten voorbeelden - Mamaliefde

Maar wat kan je doen met je baby (maar ook dreumes of ouder kind) om de creatieve ontwikkeling te stimuleren?

  • Spelen met maïsmeel; om in te tekenen of schrijven.
  • Papier scheuren; vooral crêpepapier scheurt heel makkelijk (wel oppassen met het in de mond stoppen).
  • Met tekenen; eerst kleurpotloden (van die duimelotjes) of wascokrijtjes (crayon rocks zijn gemaakt van sojabonen dus kunnen ook in de mond, maar nog lastig voor baby’s) worden aanbevolen. Met viltstiften krijg je makkelijker een tekening, maar leren ze minder snel een goede pengreep aan, dat ze op latere leeftijd tegen kan zitten.
  • Gewoon vrij laten spelen; laat je kind maar eens ontdekken en spelen met materialen die je normaal niet zo snel zal geven. Zoals (lege) wc-rollen, een kartonnen doos, een stel sokken etc.
  • Verven; met de voetjes, handjes of gewoon in de luier zodat het hele lichaam gebruikt kan worden.

Nogmaals, ik vind mezelf absoluut niet creatief en heb twee linkerhanden, wat misschien maar goed ook is. Daardoor krijgen de kinderen de vrijheid om zelf te ontdekken met materialen. Wat wel / niet werkt.

En mocht ik dan toch perse een kunstwerkje nodig hebben voor een verjaardag dan doet een canvasbord waar je met schilderstape een tekst / letter / cijfer afplakt en laat verven of een mondriaancollage van tekeningen op gekleurd papier, het ook altijd goed!

Ben jij creatief met je baby?

Linda van Aken