Recept om zelf zoutdeeg te maken, inclusief tips voor bakken en bewaren - Mamaliefde.nl

Recept om snel een eenvoudig zelf zoutdeeg te maken & knutseltips

Eigenlijk is dit een DIY die we deden in het kader van de Kerst, maar kan het hele jaar gebruikt worden. Het maakt niet uit of het nu is voor een cadeautje voor een jarige oma, Valentijnsdag, Moederdag of Vaderdag of gewoon als alternatief voor het kleien met een dreumes die nog van alles in zijn mond stopt. Zoutdeeg (soms ook wel brooddeeg genoemd) is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dus niet gevaarlijk als er per ongeluk een hapje van genomen wordt. 

Lees ook: Sensopatisch spel, materialen en speltips

Recept om zelf zoutdeeg te maken, inclusief tips voor bakken en bewaren - Mamaliefde.nl

Recept om zelf zoutdeeg te maken

Het recept voor zoutdeeg is heel eenvoudig en gaat volgens de 2 – 1 – 1-verdeling, je kan hiervoor een kopje gebruiken of een bepaalde hoeveelheid. Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2015-12-2Ingrediënten uit het recept om zelf zoutdeeg te maken - Mamaliefde2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout. Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne consistentie hebt. Is het deeg te nat, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

Zoutdeeg bakken

Ingrediënten uit het recept om zelf zoutdeeg te maken - Mamaliefde

Om het zoutdeeg te bewaren kun je dit luchtdicht bewaren. Voor het spelen kun je gewoon iets vocht toevoegen. Heel lang is dit niet houdbaar.

Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Als je liever niet wilt bakken kun je het zoutdeeg ook laten drogen in de lucht. Bijvoorbeeld door het kunstwerk bovenop de verwarming te leggen. Heel koud is het niet, maar koud genoeg om hem aan te hebben staan.

Lees ook: Recept om zelf klei te maken.

Gekleurd zoutdeeg maken

2015-12-2Ingrediënten uit het recept om zelf zoutdeeg te maken - Mamaliefde

Klei heeft natuurlijk een kleurtje, dit kun je op verschillende manieren doen. Al tijdens het bereiden van de klei, het spelen met de klei of na afloop.

  • Voor het vooraf kleuren van zoutdeeg kun je vooraf het water kleuren, dit kun je bijvoorbeeld doen met een gelkleurstof (hier te koop) die je ook gebruikt voor het bakken van taarten. Als alternatief kun je ook gebruik maken van natuurlijke kleurmiddelen zoals; rood bietenvocht, spinazie, saffraan en cacao. Geeft het meteen een fijn geurtje.
    Met het gekleurde water geef je het zoutdeeg een kleurtje.
  • Tijdens het spelen met de klei kun je dit ‘kleuren’ met crêpepapier. Als dat nat wordt geeft dat makkelijk kleur af zonder dat het hele deeg kleurt. Dit geeft de zoutdeeg een soort zoutdeegconfetti.
  • Na het kleien en het bakken kun je de klei ook verven.

Lees ook: Rijst en pasta verven met voedingskleurstof

Recept wit zoutdeeg

In plaats van het beetje beige achtige zoutdeeg kan je ook heel eenvoudig spierwit zoutdeeg maken. Ook hiervoor gebruik je over het algemeen huis, tuin- en keuken artikelen. De ingrediënten zijn:

  • 1/2 kopje (100 gram) maïzena
  • 1 kop (200 gram) baking soda (hier te koop)/zuiveringszout
  • 3/4 kopje (175 mL) water

Voor de bereiding van dit zoutdeeg gebruik je verhitting. In de pan roer je alle ingrediënten door elkaar. Vervolgens verwarm je het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Zodra er een stevige constructie ontstaat kan je het laten afkoelen en is het klaar voor gebruik.

Lees ook: Knutselen met baby’s; de leukste knutselwerkjes voor baby en dreumes

Tips om met zoutdeeg knutselen

DIY: Baby's 1e Kerstmis handafdruk zoutdeeg hangers - Mamaliefde

Op zoek naar inspiratie voor wat je kunt doen met zoutdeeg? Naast ermee kleien kun je het ook combineren met wat uitsteekvormpjes. Zo kan je ze onder andere gebruiken om hangers te maken met handafdrukken van baby’s eerste kerst en andere kerstboomhangers of voor in de Paastakken. Meer inspiratie en voorbeelden van wat je met brooddeeg figuren vind je op pinterest of het boek Verrassend Creatief met zoutdeeg.


Heb jij wel eens met zoutdeeg gespeeld?

Bron uitgelichte afbeeldingen Shutterstock

Volgende
Vorige

Comments ( 6 )

  • Ja! Wij deden dit vroeger toen ik zelf klein was altijd! Bedankt voor de reminder, ga dit binnenkort zeker ook eens met mijn kleine meid doen!

    • Graag gedaan hoor, het is zo eenvoudig en kan zoveel plezier geven!

  • Oh wat leuk ja ooit eens gedaan met onze dochter toen ze een jaar of 3 was, nu inmiddels ruim 8. Je brengt me op een idee, bedankt.

  • Moet ik de witte variant ook op 100 graden in de oven laten drogen?

    • Hoe bak of droog je het witte deeg?

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.