Skip to Content

Zoutdeeg maken; 3 recepten & tips bakken oven of drogen brooddeeg

Zoutdeeg maken; 3 recepten & tips bakken oven of drogen brooddeeg

Zoutdeeg is een veelzijdig en gemakkelijk te maken materiaal dat gebruikt kan worden voor een verscheidenheid aan kunst- en knutselprojecten. Het is een eenvoudige combinatie van bloem, zout en water die gemakkelijk thuis kan worden gemaakt en die kan worden gebruikt om mooie en duurzame kunstwerken te maken.

In deze gids zullen we kijken naar hoe je zoutdeeg maken kan en enkele leuke projecten die je ermee kunt maken.

Of je nu op zoek bent naar een creatieve activiteit om met kinderen te doen of gewoon een leuke manier zoekt om je creatieve kant te uiten, zoutdeeg maken is een geweldige keuze!

Ook voor scholen is dit een ideaal middel om mee te werken omdat het verhoudingsverwijs erg goedkoop is. En daarnaast kan je dit laten drogen of bakken zodat je het resultaat kan bewaren!

Lees ook: Zoutdeeg ideeën; 26 voorbeelden knutselen met brooddeeg

Zoutdeeg (soms ook wel brooddeeg genoemd) is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dus niet gevaarlijk als er per ongeluk een hapje van genomen wordt door jonge kinderen. Vaak doen ze dat dan ook maar 1 keer ;-)

Zoutdeeg maken recept

Het recept om zoutdeeg maken is heel eenvoudig en gaat volgens de 2 – 1 – 1-verdeling, je kan hiervoor een kopje gebruiken of een bepaalde hoeveelheid. Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout.

Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne consistentie hebt.

Is het deeg te nat en kleverig, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

Recept gekleurd zoutdeeg

Zoutdeeg heeft over het algemeen geen kleurtje. Toch kan je dit op verschillende manieren bereiken. Al tijdens het bereiden van het zoutdeeg, tijdens het spelen of na afloop verven.

  1. Voor het vooraf kleuren van zoutdeeg kun je vooraf het water kleuren, dit kun je bijvoorbeeld doen met een gelkleurstof (hier te koop) die je ook gebruikt voor het bakken van taarten.
    Als alternatief kun je ook gebruik maken van natuurlijke kleurmiddelen zoals; rood bietenvocht, spinazie, saffraan en cacao. Geeft het meteen een fijn geurtje. Met het gekleurde water geef je het zoutdeeg een kleurtje.
    Let op: Achteraf zoutdeeg kleuren is niet mogelijk (wel kan je het dan verven)!
  2. Tijdens het spelen met de klei kun je dit ‘kleuren’ met crêpepapier. Als dat nat wordt geeft dat makkelijk kleur af zonder dat het hele deeg kleurt. Dit geeft de zoutdeeg een soort zoutdeegconfetti.
  3. Na het kleien en het bakken kun je de klei ook verven.

Recept wit zoutdeeg

In plaats van het beetje beigeachtige zoutdeeg kun je ook heel eenvoudig spierwit zoutdeeg maken. Ook hiervoor gebruik je over het algemeen huis-, tuin- en keukenartikelen. De ingrediënten zijn:

  • 1/2 kopje (100 gram) maïzena
  • 1 kop (200 gram) baking soda (hier te koop) /zuiveringszout
  • 3/4 kopje (175 mL) water

Voor de bereiding van dit zoutdeeg gebruik je verhitting. In de pan roer je alle ingrediënten door elkaar. Vervolgens verwarm je het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Zodra er een stevige constructie ontstaat kun je het laten afkoelen en is het klaar voor gebruik.

Welke bloem heb je nodig voor zoutdeeg?

Voor zoutdeeg wordt meestal gewone bloem (ook wel tarwebloem genoemd) gebruikt. Het is niet nodig om speciale bloem te gebruiken voor zoutdeeg.

Zoutdeeg maken met zelfrijzend bakmeel (en evt. zonder olie)

Hoewel het traditionele recept voor zoutdeeg bloem, zout en water bevat, is het ook mogelijk om zelfrijzend bakmeel te gebruiken in plaats van gewone bloem. Hieronder vindt u een recept om zoutdeeg te maken met zelfrijzend bakmeel. Dit lijkt dan meer op brooddeeg.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes zelfrijzend bakmeel
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 eetlepel olie (optioneel)

Zoutdeeg bakken in de oven

Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Zoutdeeg wordt meestal gebakken op een lage temperatuur van ongeveer 100-120 graden Celsius. Het is belangrijk om de temperatuur niet te hoog te maken, omdat het deeg anders kan barsten of verbranden. Het bakken van zoutdeeg kan 1-2 uur duren, afhankelijk van de grootte en dikte van het object.

Zoutdeeg drogen in de lucht

Als je liever niet wilt bakken kun je het zoutdeeg ook laten drogen in de lucht. Bijvoorbeeld door het kunstwerk bovenop de verwarming te leggen. Heel koud is het niet, maar koud genoeg om hem aan te hebben staan.

Het is raadzaam om het zoutdeeg langzaam te laten drogen en niet te haasten, omdat dit de kans op barsten kan vergroten. Het is ook belangrijk om het zoutdeeg regelmatig te controleren tijdens het bakken om ervoor te zorgen dat het niet te snel droogt of verbrandt.

Het duurt meestal een paar dagen voordat zoutdeeg helemaal hard is. Dit hangt echter af van de dikte van het deeg en de omstandigheden waarin het droogt, zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het is belangrijk om het zoutdeeg lang genoeg te laten drogen voordat je het beschildert of vernist.

Als het nog zacht of vochtig aanvoelt, kan het deeg na verloop van tijd schimmelen en bederven. Over het algemeen wordt aanbevolen om zoutdeeg minstens 24 uur te laten drogen voordat je het gaat schilderen of vernissen, maar het kan tot enkele dagen duren voordat het helemaal hard is.

Zoutdeeg bewaren

In principe is zoutdeeg niet heel erg geschikt om te bewaren. Doordat er geen rijsmiddel in zit wordt het vrij snel hard. Wat je zou kunnen proberen om het een dag te bewaren is het in de koelkast neer te zetten. Of in een plastic zak en dan een luchtdichte bak bewaren. Voor het spelen kun je gewoon iets vocht toevoegen. Heel lang is dit niet houdbaar.

Zoutdeeg vernissen

Na het verven en drogen van het zoutdeeg kun je het vernissen om het extra te beschermen en te laten glanzen. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding over hoe je zoutdeeg kunt vernissen:

Benodigdheden:

  • Acrylvernis
  • Kwast
  • Werkoppervlak (bijvoorbeeld krantenpapier)

Stappen:

  1. Zorg ervoor dat het zoutdeeg volledig droog is voordat je begint met vernissen.
  2. Schud de acrylvernis goed en giet een kleine hoeveelheid op het werkoppervlak.
  3. Gebruik de kwast om een dunne laag vernis op het zoutdeeg aan te brengen. Begin aan de bovenkant van het zoutdeeg en werk naar beneden toe.
  4. Breng een tweede dunne laag vernis aan als de eerste laag droog is. Herhaal dit proces totdat je tevreden bent met het resultaat.
  5. Laat het zoutdeeg volledig drogen voordat je het aanraakt of ergens neerlegt.

Opmerking: zorg ervoor dat je het zoutdeeg niet te dik of te vaak vernist, anders kan het barsten of zijn vorm verliezen. Houd het dun en gebruik niet te veel vernis.

Verrassend creatief met zoutdeeg

Zoutdeeg maken; 3 recepten & tips bakken oven of drogen brooddeeg - Mamaliefde

Meer inspiratie en voorbeelden van wat je met brooddeeg figuren vind je op Pinterest of in het boek Verrassend Creatief met zoutdeeg.

Heb jij wel eens met zoutdeeg gespeeld?

Linda van Aken