Skip to Content

Nep sneeuw maken; hoe kan je dat zelf met scheerschuim of zout en suiker

Nep sneeuw maken; hoe kan je dat zelf met scheerschuim of zout en suiker

Op zoek naar een typische winter activiteit? Denk dan eens aan zelf sneeuw maken! Een super leuke activiteit en heerlijk voor de kinderen om te ontdekken. Ik probeerde diverse recepten; onder andere voor een droge en natte variant met huis, tuin en keuken ingrediënten voor nepsneeuw en een eetbare sneeuw die ik gelijk kon pakken.

We waren aan de vroege kant dus kon er voor het eten nog even sensopatisch gespeeld worden. Het teken dat de winter echt is begonnen. De kinderen vonden het heerlijk!

Nepsneeuw maken op basis van zout

DIY: Frozen sneeuw - Mamaliefde
DIY: Frozen sneeuw - Mamaliefde

Het droog spelen met Frozen sneeuw is echt super eenvoudig. Hiervoor heb je slechts twee ingrediënten nodig. Namelijk een flinke lading zout, dit kost nauwelijks geld, en wat glitters. Bij voorkeur zilver en blauw omdat dat toch wel heel erg Frozen is. Dit beide bood ik aan in een dienblad met opstaande randen om de rotzooi een beetje te beperken. Als extraatje heb ik hier nog wat sneeuwsterren aan toegevoegd. Daar kon dus heerlijk mee gespeeld worden. Eerst met de handjes en toen het spel een beetje doodliep heb ik een mes gegeven om mee te spelen. Dit was een groot succes. Na afloop even stofzuigen en klaar.

Lees ook: De leukste activiteiten voor het spelen met scheerschuim

Nepsneeuw maken van scheerschuim en baking soda (of bloem / maizena)

DIY: Frozen sneeuw - Mamaliefde

Deze natte sneeuw is een hele bijzondere sneeuw. Het begint namelijk als een soort klei, maar met een speciaal geheim ingrediënt maak je er een bruisende boel van. Dat is nog eens speciale sneeuw! Kan jij ook een beetje toveren net zoals Elsa.

Voor deze natte sneeuw heb je nodig;

  • Scheerschuim
  • Baking Soda (of bloem / maizena)
  • Glitters
  • Azijn
DIY: Frozen sneeuw - Mamaliefde

Je begint met het schudden en vervolgens leeg spuiten van de fles scheerschuim. Je hoeft je hierbij niet in te houden. Vervolgens strooi je hier een volledig pakje van 500 gram baking soda overheen en kneed je dit door elkaar. Dit is even wat werk, en ja je krijgt hier vieze vingers van. Als je goed blijft kneden krijg je op een gegeven moment een stevige constructie waarmee je sneeuwballen kan kneden. Het lijkt wel een soort klei te worden. Natuurlijk gaan hier ook nog wat glitters doorheen.

DIY: Frozen sneeuw - Mamaliefde

Als je kind het kleien zat bent kan je de magie toevoegen. Hiervoor gebruik je een beker / spuitflesje / spray met de azijn, eventueel verdund. Deze azijn gaat reageren met de baking soda en zorgt dat het geheel gaat bruisen. Dat ziet er erg bijzonder uit. Het effect wordt nog groter als je de ‘klei’ eerst in een klein bakje doet en dat op een dienblad plaatst zodat het er helemaal uit gaat schuimen.

De baking soda is misschien nog wel het lastigste artikel, deze kan je vaak bij een toko vinden. Of je besteld net zoals hier in huis gelijk een voordeelpakket met tien pakjes zodat we dit altijd op voorraad hebben.

Lees ook: Winter spelletjes in de sneeuw buiten

Speltips spelen met nepsneeuw en ijsklontjes

Sensopatisch spelen met scheerschuim sneeuw en ijs - Mamaliefde
Sensopatisch spelen met scheerschuim sneeuw en ijs - Mamaliefde

Maar, als de sneeuw dan niet hier wil komen, dan gaan we zelf maar sneeuw maken. Want met al dat sneeuw en ijs op de tv wil je daar zelf ook wel mee spelen!

Sensopatisch spelen met scheerschuim sneeuw en ijs - Mamaliefde

Ter voorbereiding had ik de dag ervoor in de ronde donutijsvormpjes heb ik ijsklontjes gemaakt, voor de zekerheid ook nog gewone kubusvormige in een ijsla, maar die hadden we niet nodig. Dit heb ik een nachtje in de diepvries laten staan.

Lees ook: Zelf een sneeuwpop maken

Spelen met natuurazijn en baking soda

Sensopatisch spelen met scheerschuim sneeuw en ijs - Mamaliefde

Op het moment dat dreumes nog op bed lag heb ik sneeuw gemaakt; hiervoor meng je door scheerschuim een beetje baking soda (ook prima geschikt als no-poo behandeling). Is vooral een beetje op gevoel mengen tot het echt als sneeuw aanvoelt. Dan een paar ijsklontjes en dreumes kan uit bed komen.

De ervaringen

  • Heerlijk vond ze het om er met haar handjes doorheen te gaan.
  • Natuurlijk hebben we ook een poging gedaan om torentjes te bouwen. Hoger dan vier ijsklontjes kwamen we helaas niet.
  • Ze is momenteel helemaal fan van de mini diertjes. Hier loopt ze echt de hele dag mee rond. Dus had ik een paar dinosaurussen uitgezocht die ook in de sneeuw mochten spelen.
  • Na het ijsklontjes stapelen, moesten natuurlijk ook de dino’s gestapeld worden.
  • De dino’s krijgen een ketting van ijsklontje om hun nek. De handen die je ziet zijn van oma, die ook gezellig mee ging spelen.
  • Tot slot, een voorproefje op een experiment waar ik later nog over zal gaan schrijven.

Ze heeft er heerlijk van genoten, en oma en ik stiekem misschien nog wel meer.

Meer diy’s vind je hier.

Linda van Aken