Zelf een lampion maken? Vanavond is het Sint Maarten. Dat realiseerde ik me pas vanmorgen. Sinds het begin van deze week zit ik al helemaal in de Sinterklaas stemming. Door de commercie wordt je uitgebreid gewezen op Halloween, maar Sint Maarten gaat vrij stilletjes voorbij. Net zoals met Halloween kan het voorkomen dat er kinderen langs de deuren gaan. Straks dus even wat snoepjes halen, want die zijn ondertussen op. Onze dochter heeft nu ook een leeftijd dat het leuk kan zijn om langs de deuren te gaan. Help, dat betekend dus snel aan de slag gaan. Als het goed is liggen er op zolder nog van die lampionstokjes, wel zo veilig met jonge kinderen. Op zoek dus naar wat haalbare ideeën om te knutselen, van diverse materialen die je vast wel in huis hebt liggen. Dan staat hij in ieder geval klaar, om als er vanavond kinderen aan de deur komen zelf ook op pad te gaan.

Lees ook: Wat en waarom vieren we eigenlijk met Sint Maarten vanuit het Christelijk geloof? Met liedjes

1. Lampion met parapluutjes knutselen

Deze vrolijk gekleurde zonnige lampion komt uit Spaanse streken, ik vond hem erg leuk en origineel.

2. Lampion herfstbladeren

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Voor deze lampion is enige creativiteit vereist. Je begint met het wat stevige karton voor omhulsel. Dan het vliegerpapier en tot slot de bladeren, bij voorkeur op tijd gedroogd.

3. Lampion zwart fotopapier

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

De basis van deze lampion is gemaakt van stevig zwart fotopapier. Daar kan je vervolgens sterren uitknippen of prikken en vervangen door gekleurd vliegerpapier. Ziet er erg sfeervol uit.

4. Lampion Schaap

Als je nog even de tijd kan vrijmaken is dit een hele bijzondere lampion. Mocht je geen snel drogende lijm hebben om de halve kom te maken kan je misschien ook een oude bal gebruiken om het lichtje in te doen. De watjes kunnen de kinderen heel goed zelf plakken. Nog wat muizentrappetjes en een gezichtje en het geheel is klaar.  Je weet zeker dat je origineel bent.

5. Lampion van papieren bordjes

Mocht je papieren bordjes in huis hebben is dit ook een hele eenvoudige constructie. Twee bordjes tegen elkaar, even wat verven, versieren en klaar.

6. Lampion lege flessen

Hiervan kwam ik er best veel tegen, waaronder in minionstijl; heel hip voor de wat ‘grotere’ kinderen die er heel stoer bij willen lopen. Of in bloemvorm waarbij je zelf even moet helpen vanwege de scherpe randjes.

7. Lampion Papieren stroken

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Met papieren stroken kan je deze gave ballon maken. Dit principe heb ik echter in het verleden al eens geprobeerd om een moederdagcadeautje in te pakken. Mijn ervaring; het ziet er zo op de foto mooier uit dan ons eindresultaat.

8. Lampion van melkpakken

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Heb je nog een (bijna) leeg melkpak liggen dan is dit altijd een handig idee in de vorm van een huis.

Lees ook: Knutselen met lege melkpakken

9. Lampion van papier

Ik kan niet kiezen tussen deze twee welke ik het mooiste vind; de uil, vos of ster. Ligt denk ik ook echt aan je kind wat zijn / haar favoriet zal zijn.

10. Lampion met wc-rolletjes voor Halloween

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Hier in huis hebben we die in overvloed, nu is de vleermuis wel meer Halloween, maar je kan dit principe ook gebruiken voor andere dieren.

Lees ook: Halloween traktaties & trick or treat candybuffet

11. Lampion appel

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Deze lampion is gemaakt met papier mache. In plaats daarvan heb je misschien nog wel een bolvormige lampion liggen die je kan gebruiken als basis. Rupsje kleien of van een muizentrappetje maken en klaar is je lampion.

12. Lampion met breaklight

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Ook deze lampion is gemaakt van een lege fles, maar dan een klein flesje waar ze een dier van hebben gemaakt. Een vuurvliegje is natuurlijk erg leuk. Met wat papier en pijpenragers kom je een heel eind. Ook ideaal voor jonge kinderen die wat ‘wilder’ zijn. De lampion valt niet van het haakje.

13. Lampion pinata stijl

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

De basis van deze lampion is een lege fles, maar kan je heel goed vervangen door kippengaas dat je rond buigt en helemaal dichtplakt. Onderaan wat stroken en klaar is je fleurige lampion.

14. Lampion lege pot

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Met een smal en hoog potje, denk aan olijven ofzo, kan je deze zonnige lantaarn maken. Het centrum is dan de pot en daaromheen met papier een zonnetje. Niet voor heel jonge kinderen die nog wel eens vallen.

15. Lampion muffinvormpjes

15 diverse Last minute Sint Maarten lampionnen - Mamaliefde

Bron

Perfect voor de wat oudere kinderen die echt een mooie lampion willen. Bijvoorbeeld met een lege pot, wat gekleurde bonbonvormpjes en kralen lekker aan de slag,

16. Vlinder lampion

Deze lampion maak je bijvoorbeeld van een pringels bus. Daar haal je vakken uit die je beplakt met vliegerpapier. Omwikkelen met papier en daar vlinders uit prikken en klaar is je lampion.

17. IJslolliestokjes

Als je kind fan is van kapla, zal deze lampion vast ook wel heel erg in de smaak vallen!

18. Lampion van gedroogde bladeren en bloemen

Met oudere kinderen is het heel leuk om deze lampion te maken, waarbij je eerst bladeren en bloemen gaat drogen en ze daarna verwerkt in de lampion.

19. Zwierige vissen

Het lijken wel een beetje op windvangers deze lampionnen met hun enorme staart. Ze zijn gemaakt van glazen potten waar je het lichtje in kan verstoppen en vervolgens versieren met de visjes.

20. Eenvoudige lampion van papier

Ook deze lampion is gemaakt van papier, en is super eenvoudig om te maken.

21. Kubus lampion

Voor de middenbouw / bovenbouw leerlingen is het maken van deze kubus lampion een fijne uitdaging.

22. Lampion van rietjes

Als je rietjes over hebt dan kan je heel goed deze vrolijk gekleurde lampion maken. Het licht schijnt hier heel mooi door.

23. Eenhoorn lampion

Als je deze lampion knutselt (samen met je kind) weet je zeker dat je kind heel erg trots zal zijn en iedereen haar lampion zal showen.

24. Slakken lampions

Lekker verven en aan de slag met zo’n centrifuge. Om daar vervolgens een mooie slak van te maken.

25. Lampion met zwevende vlinders

Dit is optimaal gebruik maken van het licht, een lampion die ook heel mooi zal staan in huis.

Wat vindt jij de mooiste lampion?

Zelf een lampion maken? De leukste en simpelste lampionnen van verschillende materialen om zelf te maken. Ook geschikt om veilig te knutselen voor Sint Maarten en Halloween. - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Lampion maken / knutselen voor Halloween / Sint-Maarten; ook makkelijke voorbeelden en ideeën geschikt voor peuters en kleuters
Author Rating
51star1star1star1star1star