Soms worden we opgeschrikt door verhalen over achtergelaten baby’s. Gelukkig bestaat er zoiets als een babyluik of babykamer (vondelingenkamer). Juist om dit soort vreselijke situaties te voorkomen. Wat is een babyluik of babykamer voor vondelingen? Waar zijn ze? En als een baby te vondeling wordt gelegd, wat gebeurt er dan verder?
Wat is een babyluik of vondelingenkamer?
Met enige regelmaat komt het voor dat een baby te vondeling wordt gelegd. Dat dit niet zonder risico is, mag duidelijk zijn. Helaas gaat het dan ook nog wel eens mis en overlijdt de baby.
Daarom zijn er mensen geweest die ervoor gezorgd hebben dat er een babyluik of vondelingenkamer in ons land kwam. Sinds 2014 kunnen baby’s die om wat voor reden dan ook te vondeling gelegd worden, hier anoniem achtergelaten worden.
De Stichting De Beschermde Wieg is de organisatie die hier achter zit. Men hoopt dat door de anonimiteit moeders hun kindje hier achterlaten in plaats van het ergens zomaar neer te leggen of het kindje iets aandoen.
Is het gebruik van een vondelingenkamer altijd anoniem?
Of de moeder anoniem wil blijven, is helemaal aan haar. Ze laat het kindje achter en vertrekt, zonder dat ze iemand heeft gezien. Wil ze wel hulp, dan kan ze op een bel drukken. Een andere optie is dat ze een puzzelstukje meeneemt.
Daarmee kan ze eventueel later alsnog gekoppeld worden aan het kind, mocht ze dit alsnog willen. Overigens heeft een moeder bedenktijd. Ze kan terugkomen op haar besluit als ze dit binnen een paar maanden doet.
Waar vind je een babyluik?
Er zijn tot nu toe vier vondelingenkamers bij particulieren gevestigd. Vijf zijn er te vinden bij ziekenhuizen. Tot nu toe is er nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De ziekenhuizen waar ze te vinden zijn, zijn:
- Den Haag – Juliana Kinderziekenhuis
- Den Helder – Noord West Ziekenhuisgroep
- Goed – ADR ziekenhuis
- Heerlen – Zuyderland Ziekenhuis
- Zwolle – Isala Ziekenhuis
Verder vind je ze in:
- Middelburg
- Oudenbosch
- Papendrecht
- Rotterdam-Hoogvliet
- Mobiele kamer: ze komen je kindje dan halen of je vertelt waar je kindje ligt, via telefoonnummer 06-1111 65 65
Wat kan er nog meer gedaan worden ter voorkoming?
De Beschermde Wieg heeft naast de coördinatie van deze vondelingenkamers ook nog een noodlijn. Hiervan is wel gebruik gemaakt.
De moeders hebben via deze noodlijn hun baby anoniem op de wereld kunnen zetten. Hun naam en gegevens hebben ze bijna allemaal wel achtergelaten bij een notaris, zodat het kind later toch kan nagaan wie de moeder is. Maar dit hoeft dus niet en is ook niet door alle moeders gedaan.
Omdat nog lang niet overal deze kamers zijn, is er de mobiele kamer. Hierbij geeft de moeder via het telefoonnummer aan waar het kindje opgehaald kan worden!
Hulp voor de moeder
De stichting biedt een helpende hand aan alle moeders die zwanger zijn, maar waarbij dit voor problemen zorgt. Ze zijn altijd bereikbaar op hun gratis nummer 0800-6005.
Dit kan dus gaan om zwangerschappen die om wat voor reden dan ook geheim moeten blijven. Maar ook als de moeder moet bevallen zonder hulp kan ze via deze lijn hulp krijgen.
Ben je zwanger en kan of mag je de baby niet zelf houden? Al dit soort problemen kan je voorleggen aan deze Stichting en zij zullen er alles aan doen om jou te helpen en je baby een kans op een mooi leven te geven.
Heb je je kindje in het bedje gelegd in de vondelingenkamer? Dan heb je ook informatie gevonden over de werkwijze van alles. En informatie over je eigen gezondheid nu je net bevallen bent.
Wat doe je als je een kindje vindt?
Wat moet je doen als je zelf ergens een vondeling vindt? In de eerste plaats zal je moeten zorgen dat het kindje in veiligheid gebracht wordt.
De gezondheid van het kind gaat dus voor de overige handelingen. Je brengt het kindje naar het ziekenhuis of eventueel de huisarts. Daarna zal de politie en de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld worden.
Een baby te vondeling leggen: strafbaar of niet?
Officieel is het te vondeling leggen van een kind strafbaar. Ook kan door de rechtbank de biologische moeder uit haar ouderlijke macht gezet worden. Maar het OM (Openbaar Ministerie) zal nagaan wat de context van het verhaal is.
Wat waren de omstandigheden en wat was de gemoedstoestand van de moeder. Meestal wordt er geen strafmiddel ingezet maar wordt er juist hulp aangeboden.
Mocht er toch een reden zijn om wel tot strafvervolging over te gaan, dan zal de politie moeten gaan uitvinden wie de moeder is en waar zij zich bevindt.
Uiteraard gebeurt dit ook als er geen straf wordt opgelegd, anders kan er ook geen hulp aangeboden worden. Daarnaast is dit ook in het belang van het kind zodat het later weet wie zijn eigenlijk biologische moeder of ouders is/zijn.
Er wordt hierbij wel onderscheid gemaakt tussen vondelingen en kindjes die gedood zijn of overleden doordat ze geen zorg gekregen hebben. Laatstgenoemden worden niet als vondeling gezien.
Meer informatie
Zit je zelf in deze nare positie en heb je hulp nodig? Geef je kind een kans op een veilig en mooi leven en maak (eventueel anoniem) gebruik van de mogelijkheden van een vondelingenkamer.
Overigens kan je ook hulp vragen bij andere instellingen om zonder medeweten van anderen (familieleden, bijvoorbeeld) te kunnen bevallen. Dit kan bij de Raad voor de Kinderbescherming, de Fiom, SIRIZ en de Jeugdzorg in Nederland.
Kinderwens
- Rammelende eierstokken
- Biologische klok kinderwens
- Wanneer klaar voor baby?
- Gemiddelde leeftijd moeder worden
- Jong moeder worden
- Tienermoeder minderjarig zwanger
- Tienervader minderjarig zwanger
- Zwangerschap late leeftijd
- Hoeveel leeftijdsverschil kinderen
- Twijfel wel / geen tweede kind
- Twijfel onvervulde kinderwens
- Partner twijfelt heeft geen kinderwens
- Bewust alleenstaande moeder worden
- Kind adopteren Nederland
- Draagmoeder Nederland
- Bewust kinderloos geen kinderwens taboe
- Ongepland zwanger opties
- Babyluik Nederland vondelingen
- Anticonceptie man
- Tips om je kind te helpen met automatiseren - 7 December 2024
- Knutselen ramadan - 6 December 2024
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024