Vanaf een leeftijd van vier maanden kan je beginnen met het geven van vast voedsel, naast de melkvoeding waar ze in principe nog alle voedingsstoffen uithalen. Wij kozen er voor om rustig aan te beginnen met het kennismaken met worteltjes. Dat betekend dus ook vasthouden, likken etc. Nu probeer ik de maaltijden die hij krijgt zoveel mogelijk te laten aansluiten op de maaltijden die we zelf eten. Natuurlijk met in acht neming van wat de baby’s wel of niet mogen eten en zoutloos. Daarvoor ga ik een avond in de keuken staan om babyvoeding te maken. Deze vries ik vervolgens in, zodat ik altijd iets achter de hand heb. De recepten zijn niet zo bijzonder als bijvoorbeeld in het kookboek Opperdepop, maar wel haalbaar voor een avond. De lijst met ingrediënten en combinaties wil ik graag met jullie delen. Bij deze alvast mijn excuses voor het scrollen ;-)

Wanneer eerste hapjes

Wij gaven de eerste hapjes toen ze 4 maanden was. Met 4 maanden hebben ze die extra hapjes nog niet nodig, maar ze zijn vaak al wel geïnteresseerd. Dat merk je aan het gedrag: mijn dochter keek ons eten bijna uit ons mond en ze begon ook steeds meer te smakken als wij zaten te eten. Ze begon te begrijpen: hé, zij stoppen daar iets in, wat interessant… Je zag haar gewoon denken!

Vroeger adviseerden ze om vooral niet vóór 6 maanden aan hapjes te beginnen omdat dat de kans op allergische reacties zou vergroten. Inmiddels is het advies precies andersom, begin vooral met 4 maanden want wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat dát de kans op allergische reacties juist verkleind. Wat betreft pinda’s: dat mag nog steeds niet voor 6 maanden. Als je baby 6 maanden is, is het heel goed om af en toe een lepeltje pindakaas te geven om de kans op een notenallergie te verkleinen. In de supermarkt verkopen ze speciale babypindakaas zonder toegevoegde zooi, met één potje doe je weken als je om de 3 dagen een lepeltje geeft. Houd je baby goed in de gaten en let op een allergische reactie.

Beginnen met groente of fruit

Je kunt het beste beginnen met groenten, want daardoor leren ze de minder zoete smaak eerst kennen. Fruit is zoet en heeft natuurlijke suikers, dus dat gaan ze sowieso lekker vinden. Omdat wij startten vanaf de 4e maand en ze de extra bouwstoffen vanaf de 6e maand echt nodig hebben, heb ik in de 4e maand alleen maar groenten gegeven. 1 keer per dag gaf ik 50 gram. Dat is best veel, want in principe zijn 3 hapjes ook al genoeg. Maar ze vond het leuk dus ik zag ik geen reden om te stoppen voor het potje leeg was.

In de 5e maand gaf ik groente en fruit, ’s morgens fruit en ’s avonds groente. In de 2e helft van de 5e maand (pff ingewikkeld, schema volgt zo) kwam er ook nog brood bij. Een hele verandering binnen 2 maanden, van alleen melk naar melk, groente, fruit en brood. Maar ze groeit ook gigantisch, ze is steeds meer wakker en ze gaat van de ene kant van de box naar de andere kant.

Om te beginnen kun je het beste steeds één soort groente of één soort fruit geven. Op die manier leren ze de smaken los van elkaar kennen en daardoor schijnen ze later betere eters te worden. Geef je later een combinatie, zoals kiwi en banaan, dan is de smaak ook logischer. Ze kennen de basis al.

Beginnen met groente

Dat lepeltje wat alsmaar dichterbij kwam was machtig interessant. Lekker met je vingers in graaien, hé dat voelt gek… Ik zag alles oranje kleuren van de wortel, maar liet het gaan. Wassen moet ik toch wel en het maakt die machine niet uit hoe vies het is. Ik vond het belangrijk dat ze kon onderzoeken wat ze at.

Geschikte groenten om mee te beginnen zijn: wortel, bloemkool, courgette, broccoli, komkommer, bonen, witlof, aubergine, doperwtjes, peultjes, pompoen… Groenten met een zachte smaak dus.

Zelf groentehapjes koken voor baby

Ik koop bijna alles tweedehands of low-budget, maar ik heb me wel lek gekocht aan Difrax-bakjes voor hapjes. Onmisbaar die dingen. Ik wil namelijk wel graag zelf koken voor mijn dochter, maar ik heb geen tijd en zin om dat elke dag te doen. Nu heb ik een stuk of 30 van die bakjes en maak ik ééns per week eten voor Hadewych.

Ik maak dan wortels of bonen of wat dan ook klaar, blenderen maar, en vervolgens verdeel ik het in porties over de bakjes. Datum en soort groente op de bovenkant van het bakje schrijven en hup, in de vriezer. Meestal ben ik in een halfuur klaar met zelfgemaakte groente en fruit voor (ruim) een week terwijl ze 2 potjes per dag eet.

Halverwege de week zijn er natuurlijk weer een paar potjes leeg. Als ik dan iets kook wat zij ook mag, blender ik een beetje en vul ik ze weer. Dat is zo weinig werk, want ik kook toch al voor onszelf. Alleen het fijn malen is dan extra werk en dat is in 2 minuten gebeurd. Dit kan je alleen doen als je zoutloos kookt, want baby’s mogen nog geen zout. Wil je wel zout in je eigen eten, dan kun je dat later toevoegen.

Zelf fruithapjes maken voor baby

Voor het zelf maken van fruitpotjes koop ik altijd diepvriesfruit. Dat vind ik echt i-de-aal, van één pak diepvriesfruit kan ik 4 potjes maken, dus per week verbruik ik 2 pakken. Want misschien ben ik lui, maar op die manier is het goed vol te houden om zelf potjes te maken, ook als ze straks meer gaat eten. Een baby mag gewoon diepvriesfruit hebben. En ik las zelfs ergens dat diepvriesfruit nog gezonder is dan ‘gewoon’ fruit. Het is na de pluk namelijk direct ingevroren waardoor er geen rotte plekken op zitten, geen beestjes sporen hebben achter gelaten, het is goed schoon gemaakt voor het de diepvries inging… Alleen kan je het na ontdooien niet nog een keer invriezen. Dus doe ik het zo:

  • Ik haal een pak uit de vriezer, kieper dat op een bordje en laat het 10 minuten staan. Dan gooi ik het bevroren en al in de blender en blender ik de boel totdat het uit bevroren gruis bestaat.
  • Dan doe ik er een slootje water bij en blender nog even, daardoor is het zacht geworden. Dan verdeel ik het zo snel mogelijk over de bakjes en die doe ik weer in de vriezer.
  • En toen kwam ik toch op een geweldig idee… Ik had namelijk even geproefd van de blenderspatel en het is hartstikke lekker! Dus: waterijskuipjes ook maar even gevuld… De manier om dagelijks je portie fruit binnen te krijgen! Op die manier mag mijn kind straks elke dag een ijsje. En ik doe lekker mee.

Let op: Wil je geen diepvriesfruit gebruiken? Dan moet je het fruit na het pureren eerst koken voor je het invriest. Anders bederft het als nog. Heb ik ook gehad. Had ik daar een uur staan pulleken op glibberperen, maar alles voor het goede doel, en trots dat ik was op al die bakjes peer. De volgende dag haalde ik echter beteuterd een bruin geworden, stinkend perengoedje uit de vriezer. Ik kon alles ontdooien en weggooien. Dat is trouwens ook het moment dat ik besloot over te gaan op diepvriesfruit. Maar als je ‘gewoon’ fruit eerst kookt, blijft het wel gewoon goed.

Begin ook met fruit met de zachte smaken zoals mango en banaan. Met citrusvruchten (kiwi, citroen en sinaasappel) kun je beter wachten tot je kindje 8 maanden is want dat is nogal heftig spul voor je darmen. Als je kind meer gewend is aan eten, is de darmflora daarop aangepast en zijn deze vruchten geen probleem meer.

Sommigen zeggen dat je ook moet wachten met aardbeien en alle soorten bessen omdat dat een allergische reactie kan geven. Eerlijk gezegd heb ik daar niet mee gewacht, vanwege de theorie: hoe eerder je begint, hoe kleiner de kans op zo’n reactie. Ze heeft één week knalrode wangen van iets gehad, toen voelde ik me wel even schuldig. Maar nu geef ik haar hetzelfde menu en nu heeft ze dat nooit meer. Sterker nog: als ik haar aardbei geef, springt ze zowat uit haar stoel van enthousiasme.

Recepten zelf hapjes maken baby

Het recept is eerst heel simpel:

  • Groenten: kook de groenten 10 minuten in water zonder zout of andere toevoegingen. Giet het af, maar vang het kookvocht op. Blender de groenten met een beetje kookvocht en olijfolie. Baby’s hebben meer vetten nodig, de olijfolie voorziet daarin. Verdeel het goedje in bakjes, laat het afkoelen en stop in de vriezer. 3 maanden houdbaar.
  • Fruit: pureer het, kook het 5 minuten, verdeel over bakjes, laat het afkoelen en doe in de vriezer. Voeg een beetje water toe als het te dik blijft of niet smeuïg wordt. Ook 3 maanden houdbaar. Voeg geen suiker toe, het heeft van zichzelf al genoeg suiker (ook aardbeien en dergelijke).
  • Diepvriesfruit: ‘ontdooi’ het maximaal 10 minuten op een bordje, pureer het met een beetje water, verdeel over de bakjes en doe het direct weer in de vriezer.

Recept voor gevorderden:

  • Als je baby na een poosje gewend is aan de smaken en het eten, kun je smaken gaan combineren. Bijvoorbeeld 2 of 3 soorten fruit. Of aardappel met boontjes, of zelfs vlees erbij. Er zijn hele receptenboeken vol van deze recepten en het is echt leuk om het uit te proberen. Maar je kunt ook gewoon de combinaties maken die je zelf gebruikt: zoals wortels, rijst en kip bijvoorbeeld. Let er alleen op dat er geen zout aan toegevoegd is en ook geen honing. Honing mogen kinderen pas na 1 jaar omdat er een bacterie in kan zitten waar ze erg ziek van kunnen worden (na 1 jaar is de mens daar resistent voor).
  • In sommige recepten wordt geadviseerd om bijvoorbeeld een Liga door het recept te doen zodat het geheel wat meer body krijgt. Dat is echt onzin, ik doe ook geen roze koeken door de bietjes omdat ik bietjes anders zielig vind. In koekjes als Liga zitten veel suikers en nou ja, dat hoeft allemaal niet door je groenten.

Hoe beginnen met brood eten

Geef je kindje lichtbruin brood, geen wit maar ook niet te donker brood. Te donker brood is nog te heftig voor de darmen. Pluk een stukje brood af ter grote van je vingertopje (zonder korst) en duw dit in één van de wangetjes van je baby. Dus achter de toekomstige kiezenrij. Daardoor kan je kindje het niet meteen doorslikken en gaat hij of zij automatisch kauwen. Eer je kindje het in de positie heeft gekregen om door te slikken is het brood al zo gesopt dat ze het veilig kunnen doorslikken. Is je kindje hieraan gewend, dan kun je ook stukjes met korst geven. Ook al hebben ze nog geen tanden, ze soppen het weg.

Baby’s hebben veel vet nodig, dus je kunt een beetje margarine of halvarine op het brood smeren. Beleg is nog niet nodig, het is goed om eerst de smaak van brood te leren kennen. Ga je wel met beleg aan de slag, neem leverworst en smeerkaas dan maximaal 2 keer per week. In leverworst zit heel veel vitamine A en teveel is niet goed, en in smeerkaas zit erg veel zout. Helaas, helaas…

Eerste hapjes baby; schema

Leeftijd Voeding náást de gewone borst/flesvoeding
4 maanden Elke dag 1 potje (50 gram) groenten. Het mag op maar het hoeft niet.
5 maanden Elke dag een potje fruit en een potje groenten. Het mag op maar het hoeft niet. Wel iets meer moeite doen om het op te krijgen dan in maand 4.
5,5 maand Elke dag een potje fruit en een potje groenten, die moeten (bijna) op. Met het ontbijt en de lunch gezellig een paar hapjes brood mee eten.
6 maanden Jaa je kindje (en jij!) heeft goed geoefend, wat is er veel veranderd in de afgelopen twee maanden! Nu kun je meer brood gaan geven en de groenten vermengen met aardappel/rijst/pasta/vlees/etc. om dit hapje groter te maken. De borst/flesvoeding wordt nu langzaam afgebouwd. Houd per dag 50-100 gram fruit aan. Qua ‘avondetenpotje’ kun je het volgende aanhouden: 100 gram groenten, 80 gram aardappel/rijst/pasta en 20 gram vlees, vis of ei. Je kind hoeft niet direct zijn potje leeg te eten, ook aan deze combinaties moet hij of zij even wennen.

Wat was het favoriete fruit- of groentehapje van jouw baby?

Lees ook

Martine Pieters-de Wit