Skip to Content

Met je handen eten; goed voor baby’s en met deze gerechten mag iedereen het!

Met je handen eten; goed voor baby’s en met deze gerechten mag iedereen het!

Eten met je handen, dolletjes! Niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor papa en mama. Op de eerste zaterdag van april is het feest in huize Schokker.

Onze officiële “Eet alles met je handen dag!” Bovendien mogen ze alles kiezen wat ze willen eten. Als ontbijt serveren wij bitterballen met hagelslag. U vraagt en wij draaien! Eet smakelijk mevrouw mini-Schokker.

Eet smakelijk met je handen uiteraard. Maar stel nou eens dat het niet de eerste zaterdag van april is. Wat kunnen we dan nog allemaal legaal met onze handen eten? 

Wist je dat?

Wist je dat het met de hand eten heel gezond is voor je? Je eetbelevenis krijgt een extra dimensie, omdat je met meer zintuigen eet.

Niet voor niets dat baby’s het liefste met hun handjes eten. Je proeft en ruikt het niet alleen. Je voelt het ook nog eens met je handen.

Voor kinderen is het goed om het eten eerst met de handen te voelen alvorens het in de mond wordt gestopt. Iets in je mond stoppen wat je nog nooit hebt gevoeld en geproefd? Dat is eigenlijk best wel eng.

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en kinderen die met de handjes mogen eten lusten meer en weten beter wanneer ze vol zitten en genoeg hebben en hebben dus minder kans op overgewicht!

Naast dat het erg goed is om je kinderen te betrekken bij het eten koken, zodat ze beter gaan eten, is het ook slim om de kinderen met hun handen te laten eten.

Er hangt altijd een leuke sfeer om een avondmaaltijd met de handen te nuttigen. Iets doen wat eigenlijk niet mag. Dat vinden we toch allemaal te gek.

De 5 P-maaltijden

Wie kent de beroemde P-maaltijden niet?! Een begrip in de kinderwereld. Zit je nog niet zo lang in de kinderwereld. Dan help ik je even een handje.

Het zijn de volgende gerechten: Patat, pizza, poffertjes en pannenkoeken. De ultieme gerechten om met je handen naar binnen te werken.

  • Ga maar eens na. Zo’n lekkere gele friet is het lekkerste om met een grote dot mayonaise met je handen naar binnen te schuiven.
  • Een pizzaslice eet je met je handen. Volgens mij is het niet eens toegestaan om mes en vork te gebruiken bij het eten van een pizza. Ik denk dat de Italiaanse maffia je dan op zal pakken.
  • En als laatste de pannenkoek. Hij hoort in het rijtje van de 3 P’s, maar deze is toch het lastigste om met de handen te eten. Op de volgende manier is het nog wel te doen: rol de pannenkoek op, pak hem op en smullen maar. De druppeltjes stroop die eruit vallen moet je daarna maar van het bord likken.

Naast de drie P-maaltijden zijn er ook losse producten die je kunt eten welke met de letter P beginnen. Denk maar eens aan Perziebonen. Deze groene frietjes zijn het lekkerste als je ze met de handen eet. Portels! Nog zo’n eentje. Heerlijk om rauw met uit de hand te eten.

Gekookt smaken ze ook heerlijk uit het vuistje. Zorg je er dan wel voor dat je even blaast voordat je ze vastpakt? En als laatste mogen we de Pla niet vergeten. En wat zou ik dan bedoelen: Sla of Vla?

Laten we eens gek doen, je kunt ze natuurlijk allebei eten met je handen. Een slablad is prima met je handen te eten. En vla eten met je handen, daar draai jij uiteraard je handen niet voor om.

Lees ook: Pannenkoek recepten; Hartige en gezonde alternatieven, ook zonder ei, melk en suiker of met fruit

Chinees

Er zijn culturen waar met de handen eten niet erg beleefd is, maar er zijn ook culturen waar dit heel gewoon is! Mijn man werkt veel met Aziatische mensen op zijn werk. Tussen de middag eten zij geen brood, maar nuttigen zij vaak rijst.

Hoewel de meesten denken dat rijst met stokjes gegeten wordt, omdat dit in Chinese restaurant vaak gedaan wordt, zijn er ook andere manieren.

Velen eten het namelijk met hun handen. Ze maken een kommetje met hun handen waarin ze de rijst scheppen en vervolgens houden ze hun hand voor hun mond en schuiven ze het met hun andere hand in hun mond.

Als je dit aanschouwt ziet het er heel behendig uit. De volgende keer als ik Chinees eet, ga ik het zelf eens uitproberen. Doe je met me mee?

Kippenpootjes kluiven

Ik zie mijn vader nog steeds zitten. Beiden handen omklemmen de kippenpoot. En kauwen maar. Ik zelf was altijd een meisje dat dit liever met mes en vork deed. Ook al kreeg ik er dan niet zoveel af als mijn vader.

Maar dat vond ik wel prima, liever had ik handjes zonder al dat vet eraan. Bovendien maakte ik mijn vader erg blij, want hij mocht elke keer mijn kippenpoot afkluiven.

Spareribs

Spareribs eten met je handen is een must. Dat kommetje water met een citroentje krijg je er natuurlijk niet voor niets bij. En het is toch zonde als er vlees aan de ribbetjes blijft zitten?

Wraps

Jammie! Je hebt ze in alle soorten en maten. Gevuld met gehakt, maïs, paprika, uien etcetera. Of als hapje met monchou en ham. Of gevuld met filet american en uitjes. Rollen maar en lekker met de handen nuttigen.

Lees ook: Wraps recepten

Hamburgers

Ik ben er laatst in een restaurant achter gekomen waarvoor het stokje dient in de hamburger. Het voorkomt dat de hamburger tussen het broodje uitglijdt. Och heden, dat heb ik dus nooit geweten.

Bij mij glibberde de hamburger alle kanten op wanneer ik er één hap uit nam. Ik was al bijna geneigd om mijn mes en vork te pakken. Totdat ik naar mijn schuin-over-buurvrouw keek en zij haar hamburger keurig at met stokje! Hamburger eten met handen zonder dat je hamburger er tussenuit glijdt. Check!

Lees ook: Broodje hamburgers maken

Fruit

Of wat dacht je van fruit? Natuurlijk; je kan je appel eerst netjes snijden, maar uit de hand eten is toch veel lekkerder? En ook beter voor het gebit! Ook druifjes of een banaan eet je gewoon het makkelijkste met je handen. Of rauwkost zoals schijfjes komkommer, snoeptomaatjes etc.

Tafelkleed

Hoe kun je kinderen nog meer motiveren om te eten wat ze niet lekker vinden? Gooi al het eten in het midden van de tafel op het tafelkleed. En aanvallen maar! Je leest het goed: geen vorken, messen en lepels. Maar ook geen borden.

Al het eten ligt midden op de tafel en je kunt pakken wat je wil. Hoe leuk! Ook zeer geschikt voor een spraakmakend kinderfeestje; wedden dat ze het er weken later nog over hebben!

Nadien

En dan zit je met vieze handen. Vieze handen die ik graag snel schoon zie, voordat die vingers aan de deurklinken, bank of het speelgoed komen. Je kunt ze naar de keuken sturen om ze te wassen.

En op een mooie zomerse dag zet je alle kids in de tuin en sproei je ze nat met de tuinslang. En daarna mogen de kinderen dit uiteraard bij jouw handen doen ?.

Anita Schokker