Skip to Content

Wanneer en hoe je baby eerste keer pap geven?

Wanneer en hoe je baby eerste keer pap geven?

Het introduceren van vast voedsel aan je baby is een belangrijke mijlpaal in zijn of haar ontwikkeling. Een veelvoorkomende vraag onder ouders is wanneer en hoe jij je baby pap moet geven. Er zijn verschillende benaderingen, meningen en ervaringen, zoals gedeeld door verschillende ouders.

In dit artikel zullen we enkele van deze ervaringen bespreken en tips delen over wanneer en hoe jij je baby pap kunt geven, of het nu met een papfles of lepel is.

Vertrouw op je gevoel

Het geven van pap aan je baby is geen verplichting, maar eerder een keuze die afhangt van verschillende factoren, waaronder de ontwikkeling van je baby en je eigen opvoedingsstijl. Het is belangrijk om te vertrouwen op je eigen gevoel als ouder en de informatiebronnen die je raadpleegt bij het maken van deze keuze, zoals de schema’s van Jeugd en Gezin.

Het geven van pap is niet noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van je baby. Er zijn tal van andere gezonde en smakelijke opties om uit te kiezen. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen strikte regels zijn als het gaat om het introduceren van vast voedsel aan je baby.

Wanneer starten?

Je kan rond de 6/ 7 maanden starten met het geven van pap aan je baby. Denk bijvoorbeeld aan een klein bordje pap in de ochtend en een broodje in de middag en dan wat later de eerste fles. Sommige ouders vinden het handig om pap als een eenvoudige manier te zien om de dag te beginnen. Het is een benadering die kan werken als je merkt dat je baby behoefte heeft aan meer substantieel voedsel rond deze leeftijd.

Eventueel kun je rond de 4 maanden beginnen met rijstebloem (Olvarit 4mnd). Later kun je overschakelen naar de Brinta met één lepel vanaf 6 maanden. Rijstebloem kan ook een aanrader zijn voor in de laatste fles van de dag om de baby beter en langer te laten slapen.

Fles of bord

Dat ligt echt aan de voorkeur van je kind; de één eet al graag vast voedsel en kan prima van een lepel afhappen terwijl de andere baby liever uit een papflesje drinkt met een iets grotere speen.

Het geven van pap aan je baby kan een persoonlijke keuze zijn, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van je baby, hun behoeften en je eigen opvoedingsstijl. Zoals de gedeelde ervaringen van verschillende ouders laten zien, zijn er verschillende benaderingen en geen strikte regels.

Het is belangrijk om te vertrouwen op je gevoel als ouder en te overleggen met zorgverleners voor de beste aanpak voor jouw baby. Wat het ook wordt, met een papfles of lepel, het belangrijkste is dat je baby gezond en gelukkig is tijdens deze spannende fase van de ontwikkeling.

Linda van Aken