Skip to Content

Babyvoeding of potjes; voordelen en nadelen

Babyvoeding of potjes; voordelen en nadelen

Als je in de supermarkt kijkt naar het schap met babyartikelen, zie je meestal een grote voorraad aan kleine, glazen potjes met babyvoeding.

Er staat op voor welke leeftijd de voeding geschikt is, zodat je makkelijk de goede meeneemt voor je baby. Bovendien zijn er veel verschillende smaken en mixen, en kun jij je kindje zelfs een biologische maaltijd voorschotelen uit een potje.

Maar je kunt er ook voor kiezen om je baby met de pot mee te laten eten; natuurlijk geen hele maaltijd met een bord vol, maar gewoon van alles een kleine hoeveelheid, niet door elkaar geprakt en natuurlijk niet te gekruid.

Er zitten veel voordelen aan deze manier om je kindje zelf te laten eten, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat kant-en-klare potjes voeding per se ongezond of slecht zijn. Ook daar kleeft natuurlijk een aantal voordelen aan!

Laten we ze dus eens met elkaar vergelijken: potjes babyvoeding versus zelfgekookt eten in stukken.

De eerste hapjes

Het beste kun je beginnen met vaste voeding geven als je baby 6 maanden of ouder is. Dit heeft te maken met de rijping van de darmen. Een goede maatstaf is dat je kindje zelfstandig tot zit kan komen en ook voor een korte periode rechtop in een kinderstoel kan zitten.

Je kunt beginnen met het aanbieden van groente en fruit. Dat kan dus gepureerd uit een potje, waarbij jij je kindje hapje voor hapje voert met een lepeltje, of je geeft het zo uit het vuistje.

Bij dat laatste zul je merken dat je kindje het niet alleen lekker (of juist niet natuurlijk…) vindt, maar ook reuze interessant! De vorm, de structuur, en natuurlijk de geur en kleur van het stukje eten vinden die kleintjes heel boeiend. En ze hebben zélf de regie in handen.

Superleuk om te zien hoe je baby het eten gaat ontdekken, toch?

Ben je dan meteen een ‘loedermoeder’ als je het liever bij potjes babyvoeding houdt? Nee hoor. Potjes babyvoeding bevatten over het algemeen, volgens een uitgebreid onderzoek van de Consumentenbond, ruim voldoende groenten.

Ook kun je fruithapjes kopen uit een potje of knijpzakje. Grote kans dat je baby vooral deze erg lekker gaat vinden, vanwege de zoete smaak van het fruit!

Kies bij het kopen van kant-en-klare potjes babyvoeding het liefst voor potjes waarbij niet heel veel verschillende ingrediënten door elkaar zijn gemixt; zo wordt het namelijk erg lastig voor je baby om de verschillende smaken van elkaar te onderscheiden.

Uiteraard blijft borstvoeding of kunstvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje in het eerste levensjaar; daarna kun je natuurlijk ook nog gewoon borstvoeding blijven geven of kunstvoeding als je kindje daar nog behoefte aan heeft.

Het hangt ook helemaal af van de hoeveelheid vaste voeding die je kindje op die leeftijd al eet; als dat nog moeizaam gaat, blijft borstvoeding of kunstvoeding toch nog wel erg van belang.

Voor- en nadelen van potjes babyvoeding

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van potjes babyvoeding, vergeleken met een zelfgekookte maaltijd voor je baby?

Wat is er goed aan de kant-en-klare potjes?

  • Potjes babyvoeding bevatten over het algemeen veel groente, koolhydraten en eiwit.
  • Je hoeft niet apart te koken voor je kindje.
  • Het is makkelijk om een potje babyvoeding mee te nemen voor onderweg, in plaats van een voorbereide maaltijd voor je kleine.
  • Potjes babyvoeding zijn lang houdbaar, dus als je een voorraadje koopt, hebt je altijd iets voor je baby in huis!

En wat is er minder goed aan potjes babyvoeding?

  • Potjes babyvoeding bevatten over het algemeen te weinig vet, te weinig energie en ongezonde ingrediënten zoals teveel zout, kaas en vruchtensap.
  • Er zijn maar weinig potjes babyvoeding die vis bevatten of vegetarisch zijn.
  • Er is niet zoveel variatie in groente; het is fijner voor je kindje om wat afwisseling te hebben in smaak en structuur, wat goed is voor de smaak- en spraakontwikkeling en het binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen.
  • Als het hele potje voeding is opgewarmd, kun je de restjes niet meer bewaren en moet je het dus weggooien als je baby niet alles opeet.

Zelf eten koken

Je kunt er dus ook voor kiezen om je baby geen kant-en-klare potjes babyvoeding voor te schotelen, maar zelf vers te koken en je kindje daarvan stukken geven. Twee bekende methodes waarbij je kindje zelfstandig leert eten, zijn de Rapley-methode en de Kleintjes-methode.

Je baby is hier klaar voor wanneer hij goed rechtop kan zitten in de kinderstoel. Ook is het belangrijk dat het vastpakken van dingen al goed lukt, en dat je kindje leert dat hij eten met zijn hand naar zijn mond kan brengen.

De voordelen van het zelf koken van eten en je kindje stukken aan te bieden, zijn als volgt:

  • De kans is groot dat je kind later makkelijk met de pot mee eet. Jullie eten samen aan tafel dezelfde maaltijd, dus je kindje is gewend om dit ook te eten.
  • Je kindje krijgt op jonge leeftijd al veel verschillende voedingsstoffen binnen, wat zorgt voor een gezond eetpatroon, ook op latere leeftijd.
  • De grove en fijne motoriek worden gestimuleerd door het oppakken van het eten en het naar de mond brengen.
  • De mondmotoriek ontwikkelt sneller en beter doordat de mond harder moet werken om de stukken voedsel te kauwen, wat kan zorgen voor een betere spraakontwikkeling.
  • Je kind bepaalt zelf de hoeveelheid en stopt met eten wanneer hij vol zit.

Maar er zijn ook enkele punten die misschien minder fijn of handig kunnen zijn aan het volgen van de Rapley- of Kleintjes-methode:

Jonge kinderen moeten snel kokhalzen door te grote stukken, wat niet gevaarlijk is maar wel even schrikken kan zijn voor de ouders.

Je bent misschien iets meer tijd kwijt aan het bereiden van de maaltijd. Hoewel je baby hetzelfde eet als jij, zorg je er wel voor dat de stukken niet te groot en niet te klein zijn, en dat het niet door elkaar gemengd is.

Soms kun je bijvoorbeeld ook wat inkepingen maken in een glibberig stuk mango, zodat je baby het beter kan vastpakken. Het kan een grote kliederboel worden waarbij er meer eten op de vloer belandt dan in de mond van je baby!

De keuze ligt helemaal bij jou. Het klinkt misschien als een hoop gedoe om je kindje eten in stukken te geven, maar het is ook mega schattig! Mijn tip is om je vooral goed in te lezen als je wilt beginnen met vaste voeding aanbieden.

Jisca