Skip to Content

Rara Wie of Wat Ben ik? Een leuk spel en zelf te maken!

Rara Wie of Wat Ben ik? Een leuk spel en zelf te maken!

‘Wie ben ik’: wie kent het spel niet van de televisie? Het zorgt voor de nodige hilarische situaties en menigeen zal er leuke herinneringen aan hebben. Het spel is uiteraard ook hartstikke leuk om zelf thuis te spelen.

Stiekem leuk op een verjaardag met volwassenen…maar zelfs voor heel jonge kinderen al een spelletje om prima aan mee te kunnen doen.

Leuk dus voor een gezellig moment met de hele familie! Je kunt het kopen, zelf maken en zelfs online spelen! Hoe gaat het spel, waar koop je het of hoe maak je het dan?

De spelregels van Wie Ben Ik?

De spelers krijgen een identiteit toegedeeld die zij niet weten en dus moeten raden. Hier kunnen ze achter komen door vragen te stellen.

Het antwoord hierop mag alleen een ja of een nee zijn. Krijg je een ja als antwoord dan mag je nog een vraag stellen. Bij een nee is de ander aan de beurt.

Wie het snelst weet wie hij is, heeft gewonnen. Het spel kan met twee mensen gespeeld worden, maar hoeft natuurlijk niet.

Door met een post it de naam van de te raden persoon op het voorhoofd te plakken kan iedereen zien wie hij is en kan iedereen dus hetzelfde antwoord geven.

De volgende die dan aan de beurt is, is degene die links van hem zit. Speel je met twee mensen, dan is de naam op een briefje of kaartje zetten die je bij je houdt voldoende.

Maak je het spel zelf, dan kun je hier uiteraard allerlei varianten in verzinnen.

Ga je voor bekende personen, beroepen of misschien is het wel leuk om mensen uit de vriendengroep te kiezen. Bedenk maar iets hilarisch, het kan allemaal! Of ga zelfs voor voorwerpen, zoals ze het ook op tv doen!

Kopen

Het bordspel kopen is natuurlijk niet moeilijk. Maar hierin zijn meerdere varianten te krijgen.

Natuurlijk de Wie ben ik, maar ook de Wat ben ik versie. Of ga voor Hedbanz! Een spel wat gebaseerd is op Wie ben ik maar dan werk je met overwinningsmunten.

Zelf maken

Zelf maken is in dit geval natuurlijk heel simpel. Eigenlijk kun je het zelfs zo eenvoudig houden door enkel en alleen pen en post its te gebruiken.

Je verzint ter plekke wie de ander is, schrijft dit op een post it en plakt het op zijn of haar hoofd. Maar het kan anders. Je kunt ook kaartjes maken welke je op zijn kop neerlegt.

Iedereen pakt een kaartje waardoor de moeilijkheid niet bepaald wordt door de tegenspeler. Natuurlijk kun je hierbij zelf volledig los gaan en allerlei mensen of voorwerpen verzinnen. Of je raadpleegt internet!

Via internet downloaden

Er zijn op internet kaartjes te downloaden die je kunt gebruiken voor RaRa Wie Ben Ik. Lekker handig en je hebt meteen mooie kaartjes.

Wil je ze bewaren om het spel vaker te spelen? Knip ze dan uit en plak ze op stevig karton. Heb je de mogelijkheid om ze te plastificeren, dan blijven ze natuurlijk nog mooier.

Online spelen

Ook online kun je dit spel spelen. Leuk om te doen als je even geen vriendje bij je hebt om als tegenstander te dienen.

Je kunt op spelsites vaak allerlei variaties vinden op dit bekende spel.

Welke vragen stel je?

Heb je even geen inspiratie meer over de vragen die je kunt stellen naast de eerste bekende vragen, dan heb je misschien iets aan deze ideetjes:

 • Ben ik een mens?
 • Ben ik een man?
 • Ben ik een vrouw?
 • Ben ik een voorwerp?
 • Ben ik een dier?
 • Ben ik een kind?
 • Ben ik oud?
 • Ben ik jong?
 • Ben ik (beroep)?
 • Kom ik uit Nederland?
 • Kom ik uit (werelddeel)?
 • Ben ik bekend?
 • Ben ik geel (of andere kleur) bij een voorwerp?
 • Heb ik rood haar (of een andere kleur)?
 • Kan ik zingen?
 • Kan ik muziek spelen?

Variaties

Heb je het spel al vaker gespeeld, dan kun je de moeilijkheid verhogen om er weer iets uitdagends aan te geven. Of misschien pas je juist graag iets aan omdat het anders nog te ingewikkeld is. Zoals gezegd kun je bij zelf maken natuurlijk helemaal lekker los gaan. Ideeën hierbij zijn:

 • Je kunt kaartjes hebben of maken waar nog meer woorden op staan. Deze woorden mag je niet zeggen anders ben je af! Hierbij zal dus de ene persoon wel iets moeten uitleggen aan de ander over wie hij of zij is, en een neutraal persoon houdt in de gaten of de woorden wel of niet gezegd worden
 • Stel een tijdslimiet. Hierbij speelt dus 1 persoon tegelijk en die moet binnen een bepaalde tijd raden wie hij is. Wie dit het snelste weet heeft gewonnen. Raad je het niet, dan ben je dus af
 • Spelen in teams, met een spelleider, zoals op tv

Te moeilijk vanwege de leeftijd? Dan mogen de vragen uitgebreider beantwoord worden dan met alleen maar ja of nee.
Spelen met kinderen? Maak met de kinderen de kaartjes. Laat ze zelf ook de voorwerpen verzinnen!

Voor volwassenen

Zelf een weekendje erop uit met vrienden? Of heb je ergens een gezellige avond? Dit spel leent zich bij uitstek voor dit soort momenten. Je zou het zelfs als een drankspel kunnen gebruiken. Waarbij je uiteraard afspreekt wanneer iemand de klos is… Speel je alleen met volwassenen en wil je het net even meer humor meegeven? Dan kun je natuurlijk ook voor heel andere onderwerpen gaan…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)