Skip to Content

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten

Op zoek naar een leuk spel om te spelen? Bord- en kaartspellen doen het altijd heel goed, ook voor jongere kinderen zijn er spellen die je heel goed kan spelen. Deze spellen printen kan tegenwoordig ook. Zowel competitief waarbij er een winnaar is of juist coöperatief waarbij je moet samenwerken.

Asmodee is een merk dat hele creatieve spellen maakt; zowel spelletjes zoals Dobble die ook ideaal zijn om mee te nemen op vakantie als bordspellen waar je met het hele gezin mee kan spelen tijdens de vakantie of in het weekend.

Gratis bord- en kaartspellen printen

Wil je graag een spel spelen zonder dat je gelijk iets hoeft te bestellen of naar de winkel te rennen? Dan zijn er ook downloadbare bordspellen voor iedereen gratis beschikbaar, als onderdeel van haar ‘Print & Play’ initiatief.

Iedereen kan nu de spellen zelf printen en spelen met het gezin in de veilige thuisomgeving.

De huidige lijst van zes titels bevat Asmodees gewaardeerde reeks familievriendelijke bordspellen. Binnenkort worden meer ‘Print & Play’ titels aangekondigd en toegevoegd als gratis download.

De gratis bordspellen bieden een gevarieerd aanbod van competitieve en coöperatieve ervaringen om familie en vrienden, jong en oud, deel te laten nemen in denkbeeldige, strategische en hersenkrakende spellen. Alles om sociaal betrokken te blijven in de eigen veilige thuissituatie.

De printbare speciale edities zijn ontworpen op basis van de populaire bordspellen van Asmodee met behoud van het spelsysteem en de charmante tekeningen die de spellen wereldwijd zo populair maken.

Bij sommige spellen zijn kleine aanpassingen aangebracht om ze zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor het thuis printen en het spelproces.

De lijst met beschikbare titels bestaat uit:

  • Dobble – Een spel van snelheid, concentratie en observatie. Dobble daagt je uit om dezelfde symbolen te vinden. De speler die als eerste het symbool weet te benoemen wint de kaart. Het spel is geschikt vanaf 6 jaar en ouder en is te spelen in maar liefst 5 verschillende varianten.
  • Dixit – Een fantastisch geïllustreerd spel waarbij spelers op basis van creatief raadselwerk punten verdienen. In het bekroonde bordspel gaan spelers aan de hand van prachtige geïllustreerde kaarten proberen te raden welke kaart past bij de uitleg van de tegenspeler. Om te winnen moet je zorgen dat je je medespelers overtuigd raken van jouw verhaal. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar en ouder.
  • Timeline Classic – Het spel dat intuïtie en kennis combineert en daarom uitermate geschikt is als educatief spel. In Timeline Classic moeten spelers onderwerpen in de juiste tijd op een tijdlijn plaatsen. Het spel bevat kaarten met belangrijke gebeurtenissen, ontdekkingen of uitvindingen over de hele wereld. Het spel is geschikt voor spelers van 8 jaar en ouder.
  • Unlock! – Het coöperatieve kaartspel, geïnspireerd door escaperooms, maakt gebruik van een eenvoudig systeem zodat je door scènes kunt zoeken, objecten kunt bekijken en puzzels op kunt lossen. Speel Unlock! en ga op avontuur door een te gek verhaal gewoon aan je keukentafel. Het spel bevat verschillende scenario’s en wordt ondersteund door een app.
  • Cortex Challenge – Een trainingssessie voor het brein. In het spel testen de spelers hun geheugen, denkkracht en snelheid. In 8 verschillende uitdagingen van memory tot doolhoven en van kleurenpuzzels tot logica, verdienen spelers punten. De speler met de meeste punten wint. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar en ouder.
  • Combo Color – Combo Color is een strategisch familiespel. Ontdek en vergroot je gebied door de vakken in te kleuren terwijl je ook voorwerpen verzamelt en combineert om te winnen. Als het hele bord is ingekleurd stopt het spel en is het tijd om de punten te tellen. Geschikt voor spelers vanaf 8 jaar en ouder

Alle gratis middelen zijn beschikbaar in diverse talen op onderstaande website van Asmodee.

Dobble

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten - Mamaliefde

Er zijn 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Je kunt vijf spelvariaties spelen met Dobble. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen.

Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool?

De kinderen vinden dit een geweldig spel, het duurt niet lang dus je kan het altijd even tussendoor spelen. En ook overal; in de auto, nog even voordat ze gaan slapen of gewoon aan tafel.

Er zijn verschillende varianten mogelijk waarbij je zowel kaarten kan wegspelen als moet verzamelen. Het is geen heel ingewikkeld spel zodat het ook leuk blijft en je kan het makkelijk met meer spelen.

Jungle Speed

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten - Mamaliefde

Bij het spel Jungle Speed zijn concentratie en snelheid erg belangrijk. Kijk aandachtig naar de kaarten die op de tafel liggen. Komt het symbool op de kaarten van jouw tegenstanders en jouw kaarten overeen? Pak dan vliegensvlug de totem uit het midden en speel je kaarten weg.

Maar let op, sommige figuren lijken wel hetzelfde, maar zijn net iets anders! Als je het fout hebt, krijg je juist extra kaarten die je weg moet spelen. Naast de standaard editie, zijn er meerdere versies van Jungle Speed.

Zo is het standaard spel uit te breiden met 80 nieuwe speelkaarten en is er een zomerse beach versie, die je lekker op het strand of bij het zwembad speelt.

Story Cubes

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten - Mamaliefde

Gooi de dobbelstenen en maak een verhaal rondom de 9 zichtbare afbeeldingen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden. Laat je creativiteit dus de vrije loop. Dankzij de onbeperkte mogelijkheden bieden de Story Cubes uren aan speelplezier voor alle leeftijden.

 De Rory’s Story Cubes zijn onder andere te gebruiken als verhaaltjes voor het slapengaan, verhalen voor onderweg, praten en luisteren, creatieve inspiratie en als ijsbrekers.

Ook dit spel vinden de kinderen erg leuk, doordat het een klein doosje is kan je het makkelijk meenemen en overal spelen. Het stimuleert ook de kinderen om hun fantasie te gebruiken en verhalen te bedenken.

Van uit het niets een verhaaltje bedenken kan soms een beetje lastig zijn, sommige kinderen kunnen daardoor blokkeren doordat er teveel van ze gevraagd wordt. Door gebruik te maken van de dobbelstenen kunnen ze het verhaal meer structureren en kunnen ze hier goed mee oefenen.

Dixit

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten - Mamaliefde

Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop mysterieuze tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dit kan door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid.

Alles is toegestaan. Probeer je tegenstanders goed in te schatten en zorg dat je hint niet té makkelijk of té moeilijk is.

De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun handkaarten die ze bij de omschrijving vinden passen. Hierna worden alle kaarten geschud en open op tafel gelegd, waarna het stemproces plaatsvindt.

Welke kaart is nu van de verteller? Probeer de kaart van de verteller te ontdekken, laat je niet misleiden door de kaarten van de andere spelers, maar zorg dat zij wel op jouw kaart stemmen. Op deze manier kan jij de winnaar van Dixit worden!

Concept Kids

6 Spelletjes op papier printen; van bordspel tot kaarten - Mamaliefde

Concept Kids Dieren is de kids versie van Concept die geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Dit spel is een coöperatief spel, waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt.

Gebruik de iconen op het spelbord om andere familieleden zoveel mogelijk dieren te laten raden en samen te winnen. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek zijn naar een oranje dier met strepen, die in de jungle woont en een vleeseter is.

Kunnen jullie raden dat het om een tijger gaat? Nadat je 12 dieren geraden hebt, bepaal je je totaalscore en probeer je deze score steeds weer te verbeteren!

Je kind leert niet alleen allerlei nieuwe dingen over dieren, maar leert deze ook te omschrijven aan de hand van de kenmerken en te raden welk dier aan de kenmerken voldoet. Erg leerzaam dus!

Dit spel is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in 2018 en is ook een groot favoriet bij de kinderen. Het lijkt een beetje op het wie is het spel, maar dan met dieren wat veel kinderen meer aanspreekt.

Er zijn twee varianten zodat je het zowel met jongere als oudere kinderen en volwassenen kan spelen. Als je als ouders meespeelt kan je het ook iets ingewikkelder maken door het strategisch te spelen en na te denken welke eigenschappen makkelijker zijn om het dier te beschrijven zoals kleur of dat het vliegt en welke wat algemener zijn.

Linda van Aken