Na de “Speelgoed van het Jaar”-verkiezing eerder deze week, was het vandaag de tijd voor de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs. Dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen. Zojuist zijn op de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2018 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in twee categorieën: ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’. Familiespellen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en expertspellen zijn geschikt voor spelers met meer speelervaring.

De Nederlandse Spellenprijs; het keurmerk voor spelers

De Nederlandse Spellenprijs is sinds 2001 de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschapsspellen. De Nederlandse Spellenprijs is met name bedoeld om de consument te informeren en een keurmerk aan te reiken. De prijs is een handvat bij de aankoop van gezelschapsspellen. Sinds 2013 kent de Nederlandse Spellenprijs een prijs voor familiespellen en een prijs voor expertspellen. De jury is samengesteld uit negen onafhankelijke spellenkenners, waaronder winkeliers van speciaalzaken, speljournalisten en leden van spelverenigingen. De jury beoordeelt de spellen met name op kwaliteit, speelplezier en originaliteit. De organisatie van de Nederlandse Spellenprijs vindt plaats onder auspiciën van Ducosim, een landelijke spellenvereniging met ca. 700 leden.

Meer informatie vind je hier.

Beste familiespel van het jaar

De genomineerden in deze categorie waren:

Luxor – Queen Games (genomineerd)

Op jacht naar waardevolle schatten, doorzoeken groepen avonturiers de legendarische tempel van Luxor. De avonturiers haasten zich om de grafkamer van de farao te bereiken. Maar al op de weg daar naar toe zijn er talrijke schatten en geheimzinnige scarabeeën te verzamelen. De spelers bewegen hun avonturiers door de tempel van tegel naar tegel, doormiddel van hun handkaarten. Hoe dichter de avonturiers bij de grafkamer komen en hoe meer schatten ze verzamelen, des te meer punten ze verdienen. Zodra 2 avonturiers de grafkamer, met behulp van de sleutel, zijn binnengegaan eindigt het spel.

Meer informatie vind je hier.

The Mind – White Goblin Games (genomineerd)

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een beleving, een eenvoudige, maar zeer bijzondere teamervaring. Als je het laatste level weet te voltooien, zullen jullie op een roze wolk zweven. Je mag niets bespreken met elkaar en op geen enkele wijze informatie met elkaar uitwisselen. Desondanks kunnen jullie als team toch elk level voltooien door jullie gedachten te verbinden en zo samen de overwinning te behalen.

Meer informatie vind je hier.

Azul – Asmodee (winnaar)

Azul is een spel voor 2 – 4 spelers vanaf 8 jaar, waarbij spelers worden uitgedaagd om de muren van het koninklijke paleis zo goed mogelijk te decoreren. Het spel is ontworpen door Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Asmodee en is ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018.

In het tactische bordspel Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien.

Vorm patronen met de tegels om het paleis te versieren. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel!

De jury oordeelt over Azul: “De kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.”

Meer informatie vind je hier.

Het beste expertspel

De genomineerden in deze categorie waren:

Chimera Station – Game Brewer (genomineerd)

Chimera Station geeft een nieuwe draai aan het worker placement genre: aanpasbare werkers. Elke werker kan tijdens het spel worden aangepast met klauwen, tentakels, bladeren of extra hersenen (of een combinatie daarvan). Deze werknemers worden gebruikt om grondstoffen te verzamelen: punten, voedsel, credits en levende onderdelen voor de voornoemde werknemers! Tijdens Chimera Station bouw en vergroot je het ruimtestation en open je een hele reeks verschillende strategische en tactische mogelijkheden.

Meer informatie vind je hier.

 

Paco Ŝako (vredes schaak)- Paco Ŝako (genomineerd)

Het schaakspel vernieuwd; stukken worden niet meer geslagen, maar omarmd, je vormt gecombineerde stukken. Vanuit het idee dat het schaakspel kan worden gespeeld om vriendschap, vrede en samenwerking uit te drukken, ontwierp de Nederlandse kunstenaar en vader Felix Albers een spel waarbij de stukken elkaar niet slaan, maar als het ware omarmen. Bedacht om met zijn zoon te schaken, maar hem tegelijkertijd een vriendelijke, bedachtzame en filosofische benadering van het spel bij te brengen. Felix Albers hoopt spelenderwijs zijn zoon essentiële levenslessen mee te geven, te leren samenwerken en krachten te bundelen, en op zoek te gaan naar harmonie in een wereld waarin teveel conflict en misverstanden bestaan. PAX Vredes award 2017 en Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2018.

Meer informatie vind je hier.

Gaia Project – White Goblin Games (winnaar)

Gaia Project is een spel geschikt voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers technologie ontwikkelen en planeten bevolken. Het spel is ontworpen door Jens Drögemüller en Helge Ostertag en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

Gaia Project is het vervolg op het succesvolle en bekroonde spel Terra Mystica. In dit spel – zonder enige geluksfactor! – geef je leiding aan één van de 14 verschillende volken, die de planeten in de ruimte gaan koloniseren. Je kunt je gebouwen op verschillende manieren opwaarderen om daarmee nieuwe middelen en andere voordelen te krijgen. Investeer in zes verschillende onderzoeksgebieden om je galactische expansie te versnellen en daarmee je kansen op de overwinning te vergroten! Verschillende volken met verschillende vaardigheden, steeds veranderende omstandigheden, variatie in de manier van punten scoren en een variabel speelbord: elk spel is steeds weer anders. Zelfs na vele keren spelen blijft het uitdagend en zal het je steeds opnieuw boeien! Gaia Project biedt nog meer variatie en mogelijkheden dan Terra Mystica!

De jury oordeelt over Gaia Project: “Dankzij een prachtige mix van spelmechanismen biedt dit spel de speler veel diepgang. Een variabel speelbord, veertien mogelijke buitenaardse rassen en een veelheid aan tactische en strategische keuzes zorgen samen voor een immense herspeelbaarheid. De strijd om de overwinning vindt plaats op zoveel fronten, dat dit spel telkens weer uitdagend is.”

Meer informatie vind je hier.

Over het Spellenspektakel

Het Spellenspektakel is de grootste spellenbeurs van de Benelux en vindt op 10 en 11 november plaats in het Beursgebouw Eindhoven. Tijdens dit tweedaagse evenement worden de nieuwste spellen gepresenteerd, geven profs speltips en nemen spelletjesliefhebbers het tegen elkaar op tijdens een toernooi. Kinderen kunnen spelen op het Kinderplein, terwijl hun ouders een uniek tweedehands bordspel op de kop tikken. Het Spellenspektakel is een waar spelletjeswalhalla voor jong en oud.

Ken jij deze spellen al?

Board games stockphoto from Shutterstock / m. schuppich

Lees ook

Linda van Aken