Skip to Content

Boeken over de dood als rouwverwerking van verlies voor kind

Boeken over de dood als rouwverwerking van verlies voor kind

Je wilt het je kind zo graag besparen, het mateloze verdriet als er een dierbare overlijdt. Helaas is dat iets waar jij je kind niet tegen kan beschermen. Maar hem of haar helpen met de rouwverwerking gelukkig wel.

Eén van de dingen dat helpt is er over praten. Maar soms is dat moeilijk te realiseren. Omdat jij het moeilijk vindt of omdat je kindje het niet kan. Of het is er simpelweg nog te jong voor om zijn verdriet in woorden te vangen.

Een andere manier om het toch bespreekbaar te maken of om er toch mee bezig te zijn is het voorlezen of laten lezen over dit onderwerp. De herkenning op zich kan al helend werken. Gelukkig zijn er vrij veel boeken te vinden die je zou kunnen gebruiken.

Daarnaast zijn er ook boeken die jou kunnen helpen om te gaan met het verdriet van je kind. Hieronder een greep uit het aanbod.

Ik had je nog zoveel willen zeggen – Martine van Nieuwenhuyzen

Ik had je nog zoveel willen zeggen - Martine van Nieuwenhuyzen

Het boek gaat over Das en Maatje. Twee dikke vriendjes, die alles samen doen. Als Maatje overlijdt, blijft Das achter. Hij gaat op zoek naar Maatje, omdat hij hem mist én nog zoveel had willen zeggen.

Het boek gaat in op hoe je om kan gaan met het verlangen nog zoveel te willen zeggen tegen degene die weg is. Hoe kan het verdriet een beetje beter te verwerken zijn?

Een lief boek om te kunnen verwerken wat is gebeurd. Geschikt voor de allerkleinsten, tot ongeveer 6 jaar.

Kikker en het vogeltje – Max Velthuijs

Kikker en het vogeltje - Max Velthuijs

Een boek om de dood bespreekbaar te maken uit de bekende serie van Kikker. Een boek wat gaat over dood in het algemeen.

Dus niet echt toegespitst op het overlijden van een dierbare, maar wel een mooi entree om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Kikker vindt namelijk een dood vogeltje, welke hij met zijn vriendjes begraaft.

Het is een prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar.

Derk Das blijft altijd bij ons – Susan Varley

Derk Das blijft altijd bij ons - Susan Varley

Een boek over een oude das, die door heeft dat hij snel zal gaan sterven. Als het uiteindelijk gebeurt is iedereen in het bos erg verdrietig. Maar ze praten over hem en halen mooie herinneringen op, wat hen helpt bij het verwerken.

Prachtige illustraties maken het tot een mooi boek.

Geschikt vanaf ongeveer 5 jaar en kan kinderen die een opa of oma verloren hebben natuurlijk prima helpen om het onderwerp een plek te geven.

De wensbloem – Nathalie Slosse

De wensbloem - Nathalie Slosse

Een bijzonder boek, omdat het ook ingaat op gevoelens waar kinderen mee kunnen komen te zitten na het overlijden van bijvoorbeeld een vriendje. Schuldgevoelens, verdriet en de verwarde gevoelens.

Het is niet alleen een verhaal, het geeft ook doe-tips, waardoor het natuurlijk meer wordt dan een leesboek. Ongeveer vanaf vier jaar geschikt.

Het verhaal op zich gaat over dieren, waarbij de slak doodgaat en zijn vriendje, de egel, denkt dat het zijn schuld is.

Als vlinders spreken konden – Yvonne van Emmerik

Als vlinders spreken konden - Yvonne van Emmerik

Yvonne leeft zich in, in de gevoelswereld van het kind. Dit boek gaat over het gemis, de angst en het verdriet om dat wat gebeurd is.

Maar ook gaat het in op de vele vragen die de kinderen hebben over de dood en al die andere moeilijke vragen, zoals of je elkaar ooit nog eens ergens zal zien.

Het boek wil echt een steun voor kinderen zijn, maar zal ook door ouderen nog gewaardeerd worden. Ze geeft de kinderen ook tips hoe ze met dit alles om kunnen gaan.

Vanaf vier jaar is het geschikt om het met de ouders te gebruiken. Voor je kind alleen is het geschikt vanaf een jaar of tien.

Verder zonder jou – Daan van Westerink

Verder zonder jou - Daan van Westerink

Een boek waarin juist de jongeren zelf aan het woord komen. Zij weten zelf immers het beste hoe het als jongere voelt om een dierbare te verliezen. Het is een boek voor jongeren, maar kan ook heel goed gebruikt worden door mensen die omgaan met deze jongeren.

Met zowel tips voor de jongeren zelf, maar ook voor de mensen om hem heen. Je vindt daarnaast nog meer zoals een boekenlijst over dit onderwerp en websites die kunnen helpen.

De vertellers hebben het verlies meegemaakt tussen de leeftijd van 3 tot 26 jaar, dus het is heel breed te gebruiken.

Riet Fiddelaers-Jaspers

Deze schrijfster is zelf o.a. rouwtherapeut en heeft veel werkervaring op het gebied van zowel kinderen als rouwverwerking.

Van haar zijn diverse boeken over dit onderwerp verschenen, zowel voor de kinderen als voor hun ouders.

Een aantal boeken zijn de volgende:

Ik zal je nooit vergeten, mijn boek met herinneringen

Riet Fiddelaers-Jaspers

Een boek van een heel andere orde, maar daarom misschien juist wel een heel mooie. Het is namelijk een mooi herinneringsboek voor kinderen tot 12 jaar, die te maken krijgen met het verlies van een dierbare.

In dit boek kunnen zij zelf hun herinneringen vastleggen, wat natuurlijk een helend proces kan zijn. Je zou het dus als een soort dagboek kunnen bestempelen.

Het kind kan zijn gevoelens opschrijven en zijn herinneringen aan de overledene. Het is direct een mooie manier om er met je kind over in gesprek te kunnen gaan!

Wanneer word je dood?

Wanneer word je dood?

Van dezelfde schrijfster is dit boek. Een boek dat ingaat op de vragen van kinderen rondom het overlijden van een bekende/dierbare.

Natuurlijk kun je deze vragen niet zomaar wegwuiven, je zal ze serieus moeten nemen. Hiermee voorkom je vage angsten en geef jij je kind handvaten om om te kunnen gaan met hun verlies.

Dit boek is dan ook bedoeld voor ouders, maar daarnaast eigenlijk voor iedereen die met kinderen te maken heeft.

Leerkrachten, bijvoorbeeld, kunnen ook voor vragen uit de klas komen te staan na het overlijden van een ouder of een klasgenootje.

Kon je dan niet blijven voor mij

Kon je dan niet blijven voor mij

Bij zelfdoding is de situatie helemaal complex te noemen.

Hoe kun je ooit een kind helpen wat hier mee te maken krijgt in zijn directe omgeving.

Deze Riet heeft ook hierin een mooi hulpboek geschreven voor ouders, om je kind hierin goed te kunnen helpen!

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)