Skip to Content

Kind meenemen naar een uitvaart? Hier moet je aan denken 

Kind meenemen naar een uitvaart? Hier moet je aan denken 

Je beschermt je kinderen graag tegen verdriet. Liever neem je ze dan ook niet mee naar een uitvaart. Maar soms is bescherming tegen deze gevoelens niet mogelijk. Bijvoorbeeld als het een naaste betreft. Je wilt je kind de kans geven om afscheid te nemen.

Ondanks het verdriet dat dit met zich meebrengt. Het is ook belangrijk dat je laat zien dat dit verdriet er gewoon mag zijn. Maar hoe ga je om met je kind tijdens de uitvaart? Waar moet je aan denken? 

Laat je kind iets doen 

De rol van je kind tijdens de uitvaart hangt er volledig vanaf of zij zelf iets willen ondernemen. Sommige kinderen vinden het heel prettig als zij nog iets voor de overleden dierbare kunnen doen. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een rouwboeket uitkiezen en een zelf bedachte tekst op de linten laten drukken. Misschien heeft je kind er wel behoefte aan om een tekening te maken en deze bij de kist te leggen. 

Gaat het om een opa of oma die overleden is? Dan zien we ook steeds vaker dat alle kleinkinderen de kist versieren. Of dat er gedichtjes, verhalen of liedjes worden voorgedragen. Laat deze beslissing wel aan je kind. Dring niets op. 

Bereid je kind goed voor 

Waarom bereiden we onze kinderen altijd wel voor op de leuke dingen in leven, maar houden we de minder leuke dingen bij ze vandaan? De dood hoort helaas ook bij het leven. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. En ook hierbij geldt dat een goede voorbereiding kan helpen.

Als je kind weet wat er gaat gebeuren en hoe een uitvaart precies in zijn werk gaat, dan kan dit heel veel extra rust geven. Natuurlijk weet je van tevoren niet hoe de uitvaart er precies uit gaat zien, maar je kunt wel globaal een beetje vertellen wat hij kan verwachten. 

Wist je dat er ook verschillende boekjes voor rouwende kinderen zijn? Het kan helpen om die gedurende deze periode wat vaker voor te lezen. 

Neem iemand mee 

Het is ook prettig om iemand mee te nemen die minder dicht bij de overledene staat. Besef goed dat niet alleen de gevoelens van je kind ertoe doen. Jij moet ook kunnen rouwen. Als je verwacht dat het je tijdens de uitvaart misschien teveel wordt en je daardoor onvoldoende aandacht aan je kind kunt schenken, dan is het fijn als er iemand is die dit tijdelijk kan overnemen.

Wees eerlijk

De kans is groot dat je kind veel vragen heeft. Hoewel het niet nodig is om in details te treden, is het wel goed om zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Je hoeft niet om de dood heen te draaien. Sterker nog: dit kun je beter niet doen. Er zijn genoeg mensen die lastige termen gebruiken om de dood te beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan: hij is ingeslapen of hij is van ons heengegaan. Dit kan tot misverstanden leiden. 

Redactie Mamaliefde
Laatste berichten van Redactie Mamaliefde (alles zien)