Skip to Content

Wat te doen als je minderjarige kind wil ondernemen en eigen bedrijf beginnen?

Wat te doen als je minderjarige kind wil ondernemen en eigen bedrijf beginnen?

Het is niet ongebruikelijk dat jonge ondernemers hun eerste stappen in de zakenwereld zetten, soms zelfs voordat ze de wettelijke volwassen leeftijd bereiken. In dit artikel bespreken we enkele tips en ervaringen zonder namen te noemen over wat te doen als je minderjarige kind geïnteresseerd is in ondernemen.

Een onderneming starten met je minderjarige kind

Eén van de ervaringen die we willen delen, is van een ouder die een vennootschap onder firma (VOF) is begonnen met hun 13-jarige dochter. Hoewel dit ongetwijfeld een unieke situatie is, kan het helpen om sommige zaken te vereenvoudigen, maar het brengt ook fiscale en juridische overwegingen met zich mee. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

Belastingaangifte

Bij een VOF wordt het inkomen meestal toegekend aan de vennoten, wat betekent dat het inkomen van het kind in dit geval bij het inkomen van de ouder wordt opgeteld. Dit kan invloed hebben op het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting. Het is raadzaam om hierover met een belastingadviseur te spreken.

Overeenkomst en verdeling

Het is essentieel om een overeenkomst op te stellen die de rechten en plichten van de vennoten, inclusief het minderjarige kind, duidelijk vastlegt. Hierin moet ook worden gespecificeerd hoe de winst wordt verdeeld en welk deel naar de spaarrekening van het kind gaat.

Ouderlijke begeleiding

Ouders spelen een cruciale rol in het begeleiden van hun kind bij het ondernemen. Ze moeten niet alleen financieel, maar ook op het gebied van planning en strategie ondersteuning bieden.

Zakelijke kosten

Het is belangrijk om te overwegen hoe de kosten van de VOF worden gedekt. Soms kunnen de kosten voor de ouder komen, terwijl de winst gedeeltelijk naar het kind gaat. Dit moet ook worden vastgelegd in de overeenkomst.

Fiscale overwegingen

Eén van de deelnemers in het gesprek merkte op dat het inkomen van het kind, ongeacht of het afkomstig is van een bijbaan of een onderneming, boven een bepaalde vrijstelling (in Nederland is dit bijvoorbeeld 5500 euro bruto) meetelt voor de inkomstenbelasting van de ouders. Dit kan tot hogere belastingafdrachten leiden, zelfs als de ouder geen hoog belastingtarief heeft.

Dit leidde tot enige verwarring in het gesprek, waarbij werd afgevraagd waarom het inkomen van het kind bij de ouder werd meegeteld. Het is belangrijk om op te merken dat dit fiscale regels betreft en niet zozeer afhankelijk is van het feit of de ouders al dan niet fiscaal partners zijn.

Het belang van financiële educatie

Een andere deelnemer benadrukte het belang van financiële educatie voor het kind. Het opzetten van een onderneming kan een geweldige kans zijn om jongeren te leren over geldbeheer, budgettering en investeringen. Het geld dat wordt verdiend, kan worden gebruikt om een spaarrekening op te bouwen voor de toekomst of om te investeren in grotere plannen die het kind heeft.

Ondernemen als minderjarige

Als je minderjarige kind serieus geïnteresseerd is in ondernemen, zijn er enkele stappen die je kunt volgen:

Juridische structuur

Overweeg welke juridische structuur het meest geschikt is voor de onderneming van je kind. Dit kan variëren van een VOF tot een eenmanszaak, afhankelijk van de situatie.

KvK-inschrijving

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de onderneming bij de Kamer van Koophandel (KvK) in te schrijven. Dit kan afhangen van de aard van de activiteiten en het verwachte inkomen.

Overeenkomst

Stel een duidelijke overeenkomst op tussen de ouder en het kind, waarin alle relevante details worden vastgelegd, inclusief de verdeling van winst en kosten.

Financiële begeleiding

Bied financiële begeleiding aan je kind en leer hen hoe ze hun geld verstandig kunnen beheren. Dit is een waardevolle les voor de toekomst.

Bankzaken

Open indien nodig een zakelijke bankrekening voor de onderneming van je kind en regel alle betalingen en financiële transacties op een professionele manier.

Het ondersteunen van een minderjarig kind dat wil ondernemen, kan een spannende en leerzame ervaring zijn. Het biedt de kans om zakelijke en financiële vaardigheden te ontwikkelen en te leren over verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid.

Het is echter essentieel om de juridische en fiscale aspecten goed te begrijpen en ervoor te zorgen dat alles in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast is financiële educatie van groot belang om ervoor te zorgen dat het kind zijn of haar inkomsten op een verstandige manier beheert. Het starten van een onderneming op jonge leeftijd kan een waardevolle ervaring zijn die de basis legt voor een succesvolle toekomst.

Linda van Aken