Skip to Content

Verlengde kerstvakantie; tips en ideeën how-to-survive met activiteiten en uitjes

Verlengde kerstvakantie; tips en ideeën how-to-survive met activiteiten en uitjes

De kogel is door de kerk, na weken te horen te krijgen dat de scholen niet dicht zouden gaan is er nu toch sprake van een verlengde kerstvakantie. Gelukkig gaat het echt om een week schoolvakantie en niet nog een paar dagen onderwijs op afstand zodat je moet zorgen dat ze op tijd achter de computer zitten en hun taken doen.

Fijn, ongepland een week extra vrij. Misschien had je al wel wat ideeën en plannen voor de originele kerstvakantie. Maar, wat ga je doen in die week en de weken die daarop volgen? Helemaal als je ook nog moet werken. En tja, drie weken lang alleen maar gamen of andere beeldschermen…

Gelukkig zijn de weersvoorspellingen positief en gaat het niet vriezen en blijft het droog of gaat zelfs het zonnetje schijnen zodat je er ook lekker op uit kan. Er zijn ook steeds meer initiatieven die inspelen op deze scholensluiting en van alles organiseren.

Daarnaast is het onhandig dat de basisscholen dichtgaan, maar de kinderopvang blijft gewoon open en je daar dus uren voor betaalt en oudere broers en zussen wel gewoon naar de middelbare school moeten. En nu maar hopen dat in januari de scholen inderdaad weer opengaan, en ze weer naar school kunnen gaan.

Noodopvang of onderwijs op afstand

Scholen mogen zelf kiezen of deze week ook echt vakantie is, of dat er toch onderwijs op afstand wordt geboden. Het kan zijn dat je kind dus werk mee krijgt van school en iedere ochtend verwacht wordt achter de computer.

Gelukkig kiezen veel scholen er voor om de kerstvakantie gewoon een week eerder te laten beginnen, zodat je niet daar ook nog rekening mee hoeft te houden. Natuurlijk kun je er zelf ook voor kiezen om je kind iets educatiefs te laten doen en bijvoorbeeld taken inplannen bij Junior Einstein of ze te laten oefenen met Squla.

Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep of kinderen in een kwetsbare positie wordt er noodopvang op school aangeboden. Dit is wel echt alleen een uiterste middel voor als er zelf niet iets anders geregeld kan worden. Zo moest er bij ons op school ook als bewijs handtekeningen van de werkgevers ingeleverd worden om hier aanspraak op te kunnen maken..

Midweekje weg

Dit is wat we zelf gaan doen; een midweekje er op uit. De prijzen liggen dan tenslotte een stuk lager dan de twee weken die daarop volgen. Echter tijdens het boeken kwamen we er achter dat we zeker niet de enigen zijn met dit plan. Had je een huisje gevonden, en zodra je op reserveren drukte kreeg je te horen dat die net voor je neus al was weggekaapt. En dat niet één keer, maar een paar keer achter elkaar.

Gelukkig is het gelukt en hebben we een fijn Landal park gevonden met zwembad, binnenspeeltuin en buitenspeeltuin zodat de kinderen zich prima zullen vermaken. En nemen we een vriendje en vriendinnetje mee zodat ze lekker samen kunnen spelen, zodat er ook nog tijd overblijft om zelf te werken. Want of je nu vanuit huis werkt of vanaf locatie; dat maakt toch niet uit.

Je hoeft trouwens niet in Nederland te blijven; ook een onverwachtse zonvakantie of een stedentrip is zeer geschikt voor deze dagen. Ook hier moet je wel snel bij zijn voordat alle vluchten vol zitten. Duurzamer is het bijvoorbeeld om een treinreis te maken, of anders met je eigen auto naar de Ardennen, de Alpen of Disneyland te gaan. Check vooral wel goed wat de lokale coronamaatregelen zijn en of kinderen vanaf 6 jaar bijvoorbeeld ook een qr-code moeten hebben.

Lees ook: Kerstvakantie arrangementen

Dagjes weg

Het weer werkt als het goed is gelukkig mee zodat een dagje weg ideaal is. Gelukkig mogen uitjes nog wel (tot 17.00) en is niet alles verplicht dicht. Sterker nog er zijn ook parken en musea die hun openingstijden aanpassen of extra open gaan tijdens deze week. Al riep premier Mark Rutte wel op om nu niet allemaal naar de ballenbak te gaan, omdat je dan alsnog kinderen bij elkaar in een dichte ruimte hebt, je moet toch wat en drie weken binnen zitten is ook niet alles.

Leuke uitjes zijn:

 • Een museum bezoeken; er zijn heel veel leuke kindermusea in Nederland met een interactieve tentoonstelling. Of wat dacht je van een openluchtmuseum als het weer toch meewerkt en je lekker buiten bent.
 • Naar de bioscoop; de laatste tijd zijn er een paar leuke kinderkerstfilms in de bioscoop verschenen. Zo is Encanto van Disney echt een aanrader, heb je Captain Nova en binnenkort ook de Drekkies. Zit je lekker warm en droog!
 • Naar de dierentuin; lekker een rondje wandelen en tussendoor dieren kijken of lekker spelen. Dit kan een grote dierentuin zijn voor een heel dagje weg, maar ook een klein dierenpark is zeker de moeite waard.
 • Lasergamen of een bezoek brengen aan een trampolinepark. Bij echt mooi weer kun je ook naar een klimbos.
 • Naar de schaatsbaan; in veel steden worden er deze maanden een schaatsbaan aangelegd waar je voor weinig geld een uurtje kan schaatsen.

Er zijn ook heel veel gratis uitjes mogelijk, wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Een speelbos; lekker warme jas aan en eventueel laarzen als het modderig is en spelen maar. Kinderen kunnen echt meer hebben dan je denkt.
 • Kerstshow bij tuincentrum; ieder jaar wordt er nog meer uitgepakt met als gevolg dat kinderen hun ogen uitkijken. Van speciale displays om foto’s te maken in een kerstslee tot en met treintjes of draaimolens en enorme miniatuurlandschappen. En dat allemaal gratis.
 • Naar het strand; ook in de winter kan het strand heerlijk zijn. Even lekker uitwaaien of een mooie wandeling door de duinen. In Scheveningen goed om te combineren met een bezoek aan het reuzenrad op de pier of bijvoorbeeld Legoland Discovery Center. Er zijn ook steeds meer strandclubs die het hele jaar open zijn.
 • Een wandeling door de buurt waarbij je op zoek gaat naar mooi versierde huizen met kerstverlichting of andere decoratie. Eventueel kun je er een fotospeurtocht van maken, door vooraf hier foto’s van te maken en vervolgens de kinderen de huizen te laten zoeken. Je kan dan meegaan, of geef duidelijk aan wat de grenzen zijn van het zoekgebied.
 • Bezoekje aan de kinderboerderij; even lekker knuffelen met de dieren.
 • Verlichte boerderijenroute; deze vind je in de Hoeksche Waard; met de auto rijd je langs allemaal boerderijen die prachtig zijn verlicht en je ook lokale producten kan kopen.
 • Chinalights Emmen; in het Rensenpark in Emmen (tegenover Wildlands) vind je allemaal verlichte kunstwerken die zeker de moeite zijn om te bewonderen in het donker.
 • Toverroute Roermond; samen met je toverstokje en telefoon kun je de magische instrumenten verlichten en ook nog eens spectaculaire muzieknummers tevoorschijn toveren. Verspreid door de stad zijn er meer dan 40 toverpunten.

Wandelen

Om mooie en bijzondere plekken te ontdekken hoef je echt niet de hele wereld te ontdekken. Ook in eigen land zijn er meer dan genoeg mooie plaatsen om te zien. Oké, we hebben hier niet echt bergen, maar genoeg andere mooie plekken om te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door de duinen, heerlijk met de wind door de haren.

Een wandeling door de heuvels van Zuid-Limburg in de omgeving van Gulpen of in de Achterhoek vlakbij de grens met Duitsland. Over een vlonderpad in Nationaal Park de Meinweg of het Roegwold in Groningen. Over de uitgestrekte Kootwijkerzandvlakte of bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen. Of door de prachtige bossen in Drenthe of Friesland. Speciaal voor kinderen zijn er ook heel leuke kabouterpaden of andere wandelingen uitgezet met onderweg allemaal activiteiten of opdrachten.

Playdates en logeerpartijtjes

Je bent vast niet de enige waarvoor het een uitdaging is om deze weken te bolwerken. Tussen Kerst en Oud en Nieuw zelf zijn veel mensen vrij, maar daarvoor en daarna is een ander verhaal. Er zijn vast ook ouders van vriendjes en vriendinnetjes die met deze uitdaging zitten. Daarom kan het handig zijn om een soort planning te maken van wanneer wie bij wie gaat spelen. Ook als de scholen straks weer open zijn, maar er regelmatig dagjes uitvallen is dit ideaal. Hier bevalt het in ieder geval prima, zodat de kinderen iedere keer ergens anders zijn.

Naast playdates is dit ook ideaal voor logeerpartijtjes met vriendjes, vriendinnetjes, nichtjes en neefjes. Ideaal om al die beloftes om eens nog eens te gaan logeren nu eens in uitvoer te brengen. Eerst een paar dagen bij de een en dan een paar dagen bij de ander. Voor je het weet vliegt de week voorbij.

Lees ook: Best Christmas Ever met slaapfeestje thuis in de woonkamer

Een cursus

De afgelopen jaren hebben de kinderen een schaatscursus gevolgd tijdens de kerstvakantie, en vorig jaar zouden ze een skicursus gaan volgen. Ook worden er andere cursussen georganiseerd zoals een theatercursus of meer outdoor en is er nog veel meer mogelijk op sportief of creatief gebied. De ene keer is het een uurtje per dag en blijf je er als ouder bij, bij de ander breng je ze in de ochtend weg en haal je ze aan het einde van de dag weer op. Gelukkig mogen deze nog gewoon doorgaan tijdens de vakantie.

(Samen) Gamen

Oké, misschien niet drie weken lang iedere dag. Maar zo af en toe is het best leuk om gewoon even te gamen. Ideaal om nog snel even een nieuwe game te kopen voor onder de kerstboom zodat daar tijdens de vakantie veel profijt van is. Ideaal zijn games die je samen kan spelen zoals Super Mario Party of Just Dance 2022 waarbij je ook nog eens lekker beweegt.

Lezen

Sowieso is het goed voor kinderen om veel leeskilometers te maken. Naar mate je meer leest wordt het steeds makkelijker, helpt het met de woordenschat en ook qua taalgevoel en spelling. De bibliotheek is nog steeds open om boeken af te halen; dus breng weer eens een bezoekje en laat je kind vooraf zelf wat boeken uitzoeken. Er zijn heel veel verschillende boeken, dus denk aan wat (avi)-leesboeken, stripboeken of de wat meer informatievere boeken. Zo zocht onze zoon een boek uit met bouwvoorbeelden voor Lego

Of duik weer eens de boekenkast thuis in, misschien heb je nog wel (strip)boeken liggen die je zelf als kind las die ze kunnen lezen. Natuurlijk is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven en ook weer eens een (echt) boek te pakken. Sommige kinderen vinden het juist fijn om te lezen vanaf een e-reader, dan kun je daar een speciaal abonnement voor aanschaffen om zo toegang te krijgen tot de digitale bibliotheek. Heb je al een abonnement op de bibliotheek, dan kun je gratis e-books lenen.

Leuke activiteiten voor thuis

Je kan met de kinderen een afspraak maken dat ze in de ochtend zichzelf moeten vermaken en zelf moeten spelen. Ideaal voor als je zelf ook nog moet werken of een vergadering hebt. Terwijl je in de middag een activiteit samen organiseert.

Leuke activiteiten samen

 • Bakken; duik lekker met zijn allen in de keuken en bak bijvoorbeeld een lekkere taart of cupcakes die je daarna kan versieren. Zet een peperkoekenhuisje in elkaar. Ga koekjes bakken. Maak zelf wafels. Het hoeft niet alleen zoet te zijn, maar kan ook hartig zoals door zelf een nieuwe tosti te bedenken.
 • Spelletjesmiddag; dit kan echt heel leuk zijn; laat alle gezinsleden een spel uitzoeken (of koop een nieuw spel voor deze vakantie) en plan een spelletjesmiddag in waarbij alle spelletjes worden gespeeld. Eventueel kun je, als de kinderen niet te competitief zijn, er zelfs een wedstrijdje van maken, wie de meeste spelletjes wint…  Naast gezelschapsspellen kan je natuurlijk ook kiezen voor Oud-Hollandsche spelletjes zoals darten, sjoelen, blikgooien etc.
 • Film marathon; datzelfde kun je natuurlijk ook doen met een filmmiddag. Laat iedereen een film uitzoeken, lekker de matrassen beneden op de grond, of met een dekentje onder de bank. Popcorn bakken, of andere lekkere hapjes klaarzetten en kijken maar.
 • Samen een puzzel maken; zoek een puzzel met wat meer uitdaging of wat meer stukjes, en probeer deze met zijn allen te leggen. Tip; als je zorgt voor een puzzelrol, dan kan je tussentijds de puzzel oprollen om een andere keer verder te gaan.
 • Een escape room; tegenwoordig zijn er steeds meer escape rooms die je niet alleen op locatie maar gewoon thuis kan spelen. Ze zijn beschikbaar in verschillende thema’s en voor verschillende leeftijden. Zo was Escape Your House hier een aanrader en heeft nauwelijks voorbereiding nodig.
 • Speelgoed uitzoeken; misschien iets minder populair bij de kinderen; maar dit is het ideale moment om even de voorraad speelgoed na te lopen. Waar wordt nog echt mee gespeeld en wat kan eigenlijk ook wel weg. Ideaal ook zo in de december periode als er ook weer nieuw speelgoed komt.
 • Tiktok filmpjes opnemen; ga op zoek naar wat leuke dansjes en neem voor om iedere dag minimaal 1 dansje te oefenen en op te nemen. Zeker ook leuk met wat oudere kinderen, om samen wat tijd door te brengen.
 • Knutselen; er zijn ook heel veel knutselmogelijkheden

Geschikte activiteiten voor alleen spelen

 • Lego of ander constructief speelgoed; Lego, maar ook kapla of k’nex doet het erg goed om alleen mee te spelen. Dit kan zijn een nieuwe set, of als ze het moeilijk vinden om zelf te bedenken wat ze kunnen maken een opdracht te geven zoals een nieuw huisje te bouwen, een voertuig of een van de andere lego ideeën en voorbeelden die je hier vindt.
 • Een luisterboek; weer eens wat anders dan een filmpje kijken of een boek lezen.

Lees ook: Zelfstandig spelen voor kinderen

Knutselen

Maak met de kinderen zelf slijmzoutdeeg of klei. Alleen dat zal al een groot succes zijn. Met het spelen zelf zullen ze echter ook rustig een paar uur zoet zijn! Ook is dit het perfecte moment om een groter project aan te pakken waar ze meerdere dagen aan kunnen werken. Maak bijvoorbeeld een poppenhuis van oude schoenendozen. Knutselmateriaal zou er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen moeten liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken!

Er zijn ook knutselpakketten voor grote en kleine kinderen die je eenvoudig online kan bestellen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuur zagen.

Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren. Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recycelen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken! Voor oudere kinderen kan het ook heel erg leuk zijn om papercut lightboxen te maken.

Of wat dacht je van zelf (kerst)kaarten maken om te versturen naar mensen die ook thuis zitten.

Een pot vullen met activiteiten

Plannen maken voor later is altijd leuk. Pak een stapel lege blaadjes en een grote lege pot en laat de kinderen hun wensen voor bijvoorbeeld uitstapjes op een papiertje schrijven, op ieder briefje een wens. En stop deze allemaal in de pot. Je spreekt af dat zodra het weer kan, dat jullie dan ieder weekend een willekeurig briefje uit de pot halen en de wens gaan uitvoeren.

Buiten spelen

Je hoeft echt niet ver; ook in je eigen tuin kun je prima spelen, ook als het wat frisser wordt. Even met de bal spelen, de bellenblaas er weer bij pakken of zelf maken en als het vriest een poging doen om ijsballen te maken, een springtouw, ballen, kingen, bowlen met wc-rollen; alles kan zolang je maar lekker actief in beweging blijft.

Je hoeft het ook echt niet zelf te bedenken; grote kans dat je kind zelf ook voldoende ideeën heeft. En anders stimuleert dat de creativiteit om zelf wat te bedenken. Mieren zoeken is bijvoorbeeld ook een prima activiteit. En superleuk om daarna een mierenboerderij (hier) te maken! Ook heel populair is een speelhuisje, glijbaan of schommel voor de kinderen.

En als het gaat sneeuwen of vriezen is er natuurlijk nog veel meer plezier te beleven buiten!

Lees ook: Buiten spelen in de winter

Proef kerstdiner

Duik alvast in de keuken voor een proef kerstdiner, bereid bijvoorbeeld al eens de gerechten voor. Of ga alvast een middag aan de slag met funcooking; denk bijvoorbeeld aan een pizzarette om zelf pizza’s te maken, gourmetten of een chocolade of kaasfondue.

Naar opa en oma toe

Het idee van deze hele verlengde kerstvakantie is dat opa en oma niet besmet raken tijdens de Kerstdagen. Echter mama en papa moeten gewoon werken. Dus in de praktijk komt het er toch op neer dat veel kinderen een week, of een deel daarvan, onder gebracht worden bij opa en oma. Of die maatregelen dan wel zo handig zijn, ik heb daar zo mijn twijfels over.

Of anders

En is alles wat hier boven staat geen optie dan kun je altijd nog een paar rollen duct tape kopen om de kinderen aan de muur vast te binden, kerstverlichting erbij en klaar is je kerstversiering ;-). Of speel verstoppertje, maar dan met prijzen; wie het langste verstopt blijft wint een kerstchocolaatje of mag een cadeautje uitpakken…

Linda van Aken