Skip to Content

Winter schaatsbanen

Winter schaatsbanen

Lekker schaatsen hoort bij de Hollandse winters…Helaas gooit de winter nog weleens roet in het eten. Maar niet getreurd want er zijn heerlijke winter schaatsbanen, waar je lekker los kunt gaan. Met gezellige horeca en echte winterse sferen. Waar ga jij heen?

Museumplein Amsterdam: Ice Amsterdam

Schaatsen midden in het centrum van Amsterdam. Hoe Hollands wil je het hebben? Je kunt heerlijk schaatsen van half november tot begin februari en ook nog eens in de avond. Er worden ook dingen extra georganiseerd, zoals silent disco op de schaats! En de tweede helft van december vind je er ook nog een wintermarkt.

Er is een bistro, dus op naar de warme chocomel of een heerlijke pasta. Dat kan niet anders dan een prachtige belevenis zijn. Ook als je vooral van de gezelligheid houdt en minder van het schaatsen op zich!

Je kunt schaatsen huren (dit zit niet bij het ticket inbegrepen) of met je eigen schaatsen naar de baan komen. Op deze baan mag je met alle soorten schaatsen komen schaatsen.

Meer info vind je hier.

Het Amsterdams Winterparadijs

Een andere schaatsmogelijkheid in Amsterdam is het Amsterdams Winterparadijs. Deze vind je in de RAI en is zowel binnen als buiten. Deze baan is maar twee weken geopend, maar is dan ook wel helemaal in kerststemming. Er is een speciale kinderschaatsbaan, zodat de kleintjes veilig hun gang kunnen gaan. Maar er is ook een ijsrace-track en er zijn curlingbanen.

Meer info vind je hier.

Cool Event Scheveningen

Een gezellige hal met de mogelijkheid om met het hele gezin te schaatsen. Voor de kleintjes, die nog steun nodig hebben, zijn er de duwbeesten waar je op kunt zitten én waar je achter kunt schaatsen. Dat is tenminste beter dan de ouderwetse keukenstoel… Ook hier worden silent disco’s gehouden.

De schaatsbaan ligt voor het Kurhaus en is geopend van half november t/m de derde week van januari. Je kunt hier schaatsen huren. Kom je op eigen schaatsen? Dat kan, maar hou er rekening mee dat noren niet toegestaan worden.

Meer info vind je hier.

Schaatsbaan Rotterdam

De schaatsbaan in Rotterdam is van een heel andere beleving. De baan is verdeeld in een 400 meter baan, in een tunnel. En een baan van 1600 vierkante meter waar je kunt genieten van regenboogverlichting. Dit wordt de funbaan genoemd.

De openingstijden zijn verschillend! En er is zelfs een speciaal noren-uurtje. Naast de schaatsbanen is er ook nog een curlingbaan te vinden. Schaatsles? Ook dat kan. Zowel voor langebaan schaatsen als kunstschaatsen.

Meer info vind je hier.

IJsvrij in Rotterdam

Ook in Rotterdam kan je op meerdere plekken schaatsen. Zo wordt Plein 1940 omgebouwd tot een romantisch winterplein waar in het midden een ijsbaan te vinden is. Een gezellig winterfestival waar je met de hele familie gezellig kunt komen schaatsen.

Kinderfeestje? Die mag je hier eveneens komen vieren! Kom helemaal in gezellige winterse/kerstsferen en bind je schaatsen onder bij IJsvrij Rotterdam.

Meer info vind je hier.

Schaatsen onder de sterren

Uniek dit jaar is de schaatsbaan op het dak van de Bijenkorf in het centrum van Rotterdam. Deze is namelijk omgetoverd in een sprookjesachtig, verlichte wintertuin met een echte schaatsbaan. Nou ja echte; deze zogenoemde ‘glicebaan’ is gemaakt van kunststof. De baan is ontworpen door professionele schaatsers en voorzien van topkwaliteit synthetisch ijs, dat eruit ziet en aanvoelt als echt ijs, maar waar geen energie en water aan te pas komen.

Je betaald hier voor de huur van speciale schaatsen (eigen schaatsen zijn niet toegestaan) waarna je een uur rondjes mag schaatsen.

De bijzondere ijsbaan wordt gerealiseerd in samenwerking met Zwitserland Toerisme. Het dak van de Bijenkorf wordt voor de gelegenheid dan ook in Zwitserse wintersfeer aangekleed: met een overdekt terras waar Zwitserse hapjes en drankjes geserveerd worden.

Meer info vind je hier.

Magisch Maastricht Vrijthof

Op het Vrijthof in Maastricht is er ook dit jaar weer genoeg te beleven. Het plein staat gevuld met winterse chalets, waar je heerlijke lekkernijen kunt krijgen en de leukste kerstdecoratie vindt. Maar daar stopt de winterpret niet.

Trek je schaatsen maar uit de kast, want ook dit jaar kun je je schaatstalenten laten zien op de overdekte ijsbaan. Nu met een kleine replica van de Sint-Servaasbrug, waar je onderdoor kunt schaatsen of overheen kunt lopen.

En wat dacht je van een potje curling? Dat kan! Op de nieuwe street curlingbaan neem je het op tegen je vrienden en creëer je samen de mooiste herinneringen. Dit maak je alleen mee op het Vrijthof!

Meer info vind je hier.

Goudse IJsbaan rond het stadhuis

Ben je wel eens in Gouda geweest, dan ken je vast het prachtige plein met het statige stadhuis. En daar kan jij schaatsen. Een maand lang kan je hier rondjes schaatsen van 200 meter. Of kijken naar de mensen die aan het schaatsen zijn, want een warm drankje kan je hier uiteraard ook nuttigen. Op vrijdagavond is het discoschaatsen en voor noren zijn er speciale tijden.

Meer info vind je hier.

Drijvende ijsbaan Leiden

Beleef onder de sfeervolle feestverlichting een winters sprookje in Leiden. Kom ook dit jaar weer schaatsen op de Drijvende IJsbaan op de Nieuwe Rijn!

Vanaf vrijdag 09 december 2022 (18:00 uur) kan iedereen weer genieten van een prachtige kerstijsbaan in het historisch centrum van Leiden.

De Drijvende IJsbaan is dagelijks geopend van 10:00 uur in de ochtend tot 21:00 uur in de avond. Op feestdagen gelden andere openingstijden. De tijdelijk kerstijsbaan sluit de deuren weer in het nieuwe jaar op 8 januari 2023 om 17:00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Noordwijk Winter Wonderland

Bij Noordwijk Winter Wonderland waan je jezelf in een echt kerstdorp met een 150m2 grote schaatsbaan.

Kaasfondue, poffertjes, stamppot en biefstuk met brood zijn van die heerlijke winterse gerechten die je bij ons op de kaart kunt verwachten.

Bij ons branden de kaarsjes de hele dag, hebben we rijk versierde kerstbomen en lopen onze toppers in lederhosen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Noordwijk Winter Wonderland

In de noordelijke provincies

Omdat veel ijsbanen toch meer in het westen of midden van het land te vinden zijn, noemen we nog even een paar ijsbanen in het noorden. Niet allemaal heel groots maar in ieder geval bij je in de buurt als je in het noorden woont.

Kerstmarkt Leek

Op de ‘Duitse’ kerstmarkt in Leek kunnen kinderen ook lekker schaatsen op een ijsbaantje. En natuurlijk genieten van de leuke kerstmarkt met kerstman en bijvoorbeeld de levende kerststal.

Meer info vind je hier.

Winters Assen

Curling en schaatsen kan in de binnenstad van Assen rondom de feestdagen. Leuke arrangementen, een gezellig schaatscafé, live muziek: kortom, heerlijk gezellig voor het hele gezin.

Meer info vind je hier.

Bij pret- en museumparken

Er zijn meerdere parken die in december en/of januari ook een schaatsbaantje hebben liggen. Een hele leuke aanvulling op je dagje uit in het betreffende park. Vaak zijn ze niet groot, maar wel heel gezellig en ook meestal voorzien van een mogelijkheid om er iets te drinken. Deze baantjes vind je onder andere bij:

  • De Efteling. Hier kan je zelfs de hele winter ook schaatsen. De schaatsbaan vind je op de sfeervolle Warme Winter Weide. Meer info vind je hier.
  • Archeon in Alphen aan den Rijn biedt ook een schaatsbaan. De baan ligt er rondom de kerstvakantie. Meer info vind je hier.
  • Openluchtmuseum in Arnhem heeft eveneens een schaatsbaan. Er is een gezellige wintermarkt. Ontdek bijzondere verhalen, geniet van het mooi verlichte park en dus van de schaatsbaan! Meer info vind je hier.
  • Spoorwegmuseum in Utrecht; Het Spoorwegmuseum heeft altijd al een nostalgische uitstraling met het klassieke Maliebaanstation en de oude (stoom)locomotieven en treinen. In de kerstvakantie gaat daar een schepje bovenop. Kerstbomen, decoraties, guirlandes en duizenden lichtjes zorgen samen met de schaatsbaan voor de ultieme kerstsfeer. De winterse gezelligheid spat er vanaf. Meer info vind je hier.

Kerstmarkten

Grotere kerstmarkten willen ook nog weleens ijsbaantjes hebben liggen. Ga je op stap naar een grotere markt, dan is het leuk om even te kijken of ze een baantje hebben liggen. Omdat het huren van schaatsen bij dit soort banen eigenlijk altijd kan, is het niet nodig om de hele dag met je eigen schaatsen rond te lopen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)