Skip to Content

Schaatsbaan maken in de achtertuin; tips en stap voor stap uitleg

Schaatsbaan maken in de achtertuin; tips en stap voor stap uitleg

Als de winter nadert en de temperatuur begint te dalen, kijken veel mensen uit naar de mogelijkheid om te kunnen schaatsen. Maar wat als je geen toegang hebt tot een ijsbaan in de buurt? Geen zorgen, je kunt altijd je eigen schaatsbaan maken in je eigen achtertuin. Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding om je te helpen bij het maken van je eigen schaatsbaan.

Stap 1: Kies een geschikte locatie

De eerste stap bij het maken van een schaatsbaan in je achtertuin is om een geschikte locatie te kiezen. Zoek naar een vlakke plek in je tuin met voldoende ruimte om te kunnen schaatsen. Vermijd gebieden met bomen of struiken die kunnen zorgen voor schaduw en vermijd ook plaatsen waar water zich kan verzamelen in kuilen.

Stap 2: Bereid het terrein voor

Zodra je de ideale locatie hebt gevonden, is het tijd om het terrein voor te bereiden. Begin met het verwijderen van alle obstakels zoals stenen, takken en ander puin. Vervolgens moet je de grond egaliseren. Gebruik hiervoor een hark en een tuinroller om de grond vlak te maken en een stevige ondergrond te creëren.

Stap 3: Maak een omlijning

Nu is het tijd om een omlijning te maken. Dit zorgt ervoor dat het water niet wegstroomt tijdens het vullen van de schaatsbaan en zorgt voor een nette afwerking. Je kunt de omlijning maken door het plaatsen van houten planken of door een rand van gras of takken te maken. Zorg ervoor dat de omlijning minstens 10-15 cm boven de grond uitsteekt.

Stap 4: Maak een onderlaag

Voordat je begint met het vullen van de schaatsbaan, is de ondergrond erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat het water niet te snel wegstroomt en zorgt voor een gladde ondergrond voor het ijs.

Je kan er voor kiezen om een doek neer te leggen als ondergrond; zorg er dan wel voor dat je ook echt een waterdicht doek gebruikt zodat het water niet wegloopt voordat het bevroren is.

Ligt er een laag sneeuw in de tuin dan kan je dit ook gebruiken als ondergrond. Gebruik hiervoor een tuinslang of gieter om de ondergrond te bevochtigen zodat de sneeuw voor een glad bevroren laagje zorgt.

Stap 5: Vul de schaatsbaan met water

Nu is het tijd om de schaatsbaan te vullen met water. Begin met het toevoegen van een laagje water van ongeveer 2,5 cm. Laat dit water bevriezen voordat je de volgende laag toevoegt. Herhaal dit proces totdat de schaatsbaan de gewenste diepte heeft bereikt. Zorg ervoor dat je de schaatsbaan niet te vol maakt, anders zal het water bij het bevriezen omhoog komen en kan de baan beschadigd raken.

Stap 6: Onderhoud van de schaatsbaan

Zodra de schaatsbaan volledig is bevroren, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Verwijder sneeuw en ijs regelmatig om ervoor te zorgen dat de baan vlak blijft en niet beschadigd raakt. Gebruik hiervoor een sneeuwschep of een bezem met zachte haren om te voorkomen dat de baan beschadigd raakt.

Als er sneeuw op de baan ligt, kun je het beste wachten tot het begint te dooien voordat je het gaat verwijderen. Probeer de schaatsbaan ook te beschermen tegen vuil en bladeren die erop kunnen vallen.

Stap 7: Veiligheid

Veiligheid is altijd belangrijk, dus zorg ervoor dat je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je de schaatsbaan gebruikt. Het is ook belangrijk om altijd samen met iemand te schaatsen en nooit alleen te gaan.

Tips:

  • Het is belangrijk om de schaatsbaan niet te overvullen. Als je te veel water toevoegt, zal het water omhoog komen en kan het de omlijning beschadigen.
  • Als je een laag sneeuw op de baan hebt, kun je deze verwijderen met een bezem voordat je de baan opnieuw bevriest.
  • Zorg ervoor dat je de schaatsbaan regelmatig inspecteert op scheuren of gaten, want deze kunnen leiden tot ongelukken.
  • Overweeg om verlichting rondom de schaatsbaan te installeren, zodat je ook ‘s avonds kunt schaatsen.
  • Maak de schaatsbaan niet te groot, omdat het anders moeilijker wordt om de baan te onderhouden en het ijs in goede conditie te houden.
  • Overweeg om een ijshockeydoel of andere attributen toe te voegen om het schaatsen nog leuker te maken.

Een schaatsbaan maken in je achtertuin is een geweldige manier om te genieten van de winter en te kunnen schaatsen wanneer er geen ijsbaan in de buurt is. Het is belangrijk om een geschikte locatie te kiezen, het terrein goed voor te bereiden, de baan te omlijnen en vervolgens de schaatsbaan te vullen met water.

Zorg er wel voor dat je de schaatsbaan regelmatig onderhoudt en veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het schaatsen. Met deze tips kun je genieten van je eigen schaatsbaan in je eigen achtertuin. Veel schaatsplezier!

Linda van Aken