Skip to Content

Sociale contacten onderhouden tijdens de Corona crisis

Sociale contacten onderhouden tijdens de Corona crisis

De kranten staan er vol van. Het Coronavirus. De gevolgen van dit virus zijn niet te overzien in de wereld. Hoewel het virus iedereen kan besmetten, zijn de oudere mensen het meest kwetsbaar, wordt ons verteld door de deskundigen.

En daarom is ook besloten om de verzorgingstehuizen te sluiten voor bezoek. Helaas kenden sommige oudere mensen al het begrip ‘eenzaamheid’. Maar in deze tijd wordt hier nog een schepje bovenop gedaan en merk je dit ook aan de sociale contacten bij andere doelgroepen.

Niet voor niets had de Koning het in zijn toespraak over het #eenzaamheidsvirus.

Mooie initiatieven

Gelukkig zien we ook mooie dingen gebeuren. De samenleving bedenkt allerlei initiatieven om de ander te helpen.

We denken aan: mensen die in de zorg de benen onder hun lijf vandaan rennen, de leerkrachten, de vakkenvullers, de zieke mensen, de schoonmakers, de vrachtwagenchauffeurs en noem maar op. Of studenten die zichzelf aanbieden als oppas voor mensen in de vitale sector. En ook aan de oudere mens die verplicht thuis moet zitten voor zijn eigen gezondheid.

Er zijn tal van mogelijkheden waar jij als individu je bijdrage kan leveren in de strijd tegen eenzaamheid bij ouderen. Wat voelt als iets kleins, maar geloof mij, toch echt een groot gebaar is.

Dit kunnen je eigen opa en oma zijn die je niet meer mag bezoeken, je bejaarde buurvrouw drie huizen verderop, maar ook de mensen uit het verzorgingstehuis die je niet persoonlijk kent. Of de alleenstaande moeder in je straat.

Natuurlijk met inachtneming van social distancing en de adviezen van het RIVM!

WhatsApp & Facebook

Wat mij opvalt is dat ook Facebook en WhatsApp een stuk drukker worden. Mensen waar je normaliter minder contact mee hebt, spreek je nu opeens dagelijks. De aard van het contact is veranderd, maar gelukkig zijn er moderne communicatiemiddelen om toch te horen hoe het bij anderen er aan toegaat.

(Video)Bellen

Een belletje naar anderen is nog nooit zo belangrijk geweest.

Heb je hippe opa’s en oma’s dan is het natuurlijk nog leuker om te videobellen. Er zijn genoeg mogelijkheden zoals Skype groepsvideochat, Google Meet of House party app waar je zelfs met de hele klas tegelijk kan bellen om toch contact met elkaar te onderhouden!

Vind je (kind) dit een beetje spannend, dan kun je ook van tevoren een video opnemen en versturen via WhatsApp. Vraag bijvoorbeeld of oma een verhaaltje inspreekt of voorleest dat je als filmpje kan laten zien.

Het grote voordeel; als oma meerdere kleinkinderen heeft kan het naar iedereen verstuurd worden.

Telefoon

Bel je opa of oma elke dag even. Gewoon om je stem te laten horen en ze nog een moment te geven om naar uit te kijken. Want de dagen duren lang als je alleen thuis zit.

Vraag eens bij het verzorgingstehuis bij jullie in de buurt of ze telefoonnummers willen verzamelen van mensen die gebeld zouden willen worden door ‘vreemden’. En die vreemde mensen zijn jullie dan.

Mensen die even een praatje met een ander willen maken over hoe het met ze gaat, wat ze bezighoudt en misschien wel een anekdote over vroeger kwijt willen.

Telefoonnummer of e-mailadres doorgeven

In de buurt hebben wij een aantal kaarten door de brievenbus gedaan bij mensen. Dit hoeven niet alleen ouderen te zijn, maar denk ook aan mensen die in de zorg werken en overdag werken dus geen boodschappen kunnen doen. Alleenstaanden die ook met een kind thuis zitten en het dus een uitdaging wordt om naar de apotheek te gaan etc.

We kennen niet iedereen persoonlijk, maar de meesten wel van gezicht. Wij hebben in de kaart ook geschreven dat we hen onze hulp aanbieden, bij wat ze ook maar kunnen bedenken. Met ons telefoonnummer erbij.

Maar ik kan me ook zo voorstellen dat je het niet prettig vindt om aan iedereen je telefoonnummer te geven. Dan zou je ook je e-mailadres kunnen opschrijven, zodat mensen je een e-mail kunnen sturen.

Kaarten sturen

Sociale contacten onderhouden tijdens de Corona crisis - Mamaliefde

Onze kinderen hebben vanuit school werk gekregen wat ze thuis moeten maken. En van wat ik meekrijg doen alle scholen hun best om alle kinderen schoolwerk op te sturen, welke ze thuis kunnen maken.

In de meeste gevallen zijn kinderen hier niet de hele dag mee bezig. Wij maken het meeste werk in de ochtend, zodat we in de middag op andere manieren leerzaam bezig zijn.

Denk hierbij aan: puzzelen, spelletjes, knutselen, muziek, natuur. Dus in de middag hebben wij mooi de tijd om elke dag een kaart te knutselen voor iemand. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om in de ochtend voor de afwisseling een half uurtje te knutselen met de kinderen.

We maken allemaal één kaart. Ja, ook ik doe mee. Wel zo leuk voor de kinderen, maar het was best een tijdje geleden dat ik kaarten heb gemaakt. Er zijn heel veel manieren om kaarten te maken.

Wat vooral handig is om te hebben is papier wat dikker is, een soort karton. Heb je dat niet? Dan vinden oudere mensen het net zo leuk om een tekening te krijgen.

Bij ons in het dorp staan meerdere verzorgingstehuizen. En er is één verzamelpunt waar wij onze kaarten en tekeningen naar toe kunnen brengen. En zij zorgen er voor dat deze worden verdeeld over de bewoners van het verzorgingstehuis.

Natuurlijk kun je ook eerst de tekeningen verzamelen als klas. Een mooi idee dat wij zo deze mensen even aan iets anders kunnen laten denken, terwijl ze genieten van de zelfgemaakte kaart met heel veel lijm 😊.

Check of er bij jullie in de buurt een verzamelpunt is waar jij de kaarten en tekeningen kunt afgeven aan mensen. Of loop door de wijk langs de bejaardenhuisjes en stop je kaart door de brievenbus. Dit wordt zeer gewaardeerd, echt waar!

Tip: Wacht 24 uur na het tekenen / maken van de kaart voor je hem in de brievenbus doet om besmetting via oppervlaktes zoals papier te vermijden!

#mijnhartvoordezorg

Sociale contacten onderhouden tijdens de Corona crisis - Mamaliefde

Dit weekend hangen wij een wit T-shirt voor het raam met daarop een rood hart gekleurd. We willen iedereen in Nederland vragen om dit te doen. We laten daarmee aan de zorgverleners zien dat we trots en dankbaar zijn voor het werk wat zij leveren in deze heftige periode.

Heb je geen witte shirts in de kast? Knutsel er dan één van papier #mijnhartvoordezorg.

#hartjesstraat

Sociale contacten onderhouden tijdens de Corona crisis - Mamaliefde

Voor het bejaardenhuis, maar ook de huisarts of bij de supermarkt kun je natuurlijk een prachtige tekening van stoepkrijt maken op de weg. Het is leuk om kinderen bezig te zien terwijl ze uit hun raam kijken.

Voorlopig blijft het in ieder geval een aantal dagen droog, zodat iedereen er nog lang van genieten. Teken de stoep bijvoorbeeld vol met hartjes, smilies, bloemen etc. Of misschien hopen ze wel op regen, want dan kom je gauw weer lang om wat nieuws te krijten voor de bewoners.

Dansen op straat met muziek

Omdat de sportclubs gesloten zijn, moet je een andere manier zien te vinden om te blijven bewegen. Wat is er nou leuker dan een dansvoorstelling te geven op straat. Neem je radio mee of mobiel met draagbare speaker (dat is natuurlijk veel hipper).

Ga met een paar vriendinnen voor het verzorgingstehuis staan en geef een voorstelling. Uiteraard met anderhalve meter afstand tussen elkaar.

Tulpen

Veel ondernemers hebben het zwaar deze periode. Mensen blijven veelal binnen en komen voor het hoognodige hun huis uit. Denk aan: boodschappen doen of de hond uitlaten.

Dit betekent dat men niet meer naar de stad gaat om even lekker te shoppen. Dat merken ook de bloemenwinkels en -telers. Met als gevolg dat zij met een heleboel bloemen komen te zitten.

Wij krijgen binnenkort 8 bossen tulpen voor de deur. Nou ja krijgen, we hebben ze wel gewoon betaald 😊. Deze bossen zetten we niet in ons eigen huis. Nee, we leggen ze weer voor de deur bij een ander. Bijvoorbeeld een opa, buurvrouw of juf.

Om zo te laten weten dat we aan ze denken en we hen een beetje vrolijkheid in huis willen geven. En elke keer als zij de bloemen dan zien, denken ze weer even aan ons. Win-win-winsituatie. Voor de bloemenwinkel, opa en ons.

Spelletjes spelen

Doe een spelletje op afstand met je opa of oma, bijvoorbeeld Wordfeud of schaken. En zo zijn er nog meer andere spelletjes die je via de telefoon kunt spelen.

Of speel ganzenbord via videobellen en verzet de pion van de ander ook op jouw bord en vice versa. Ook stratego is prima te doen, net als wie is het, Zeeslag en Schaken.

Voor het raam

Natuurlijk kan je ook gewoon even voor het raam gaan staan en vrolijk zwaaien, handkusjes geven of spelletjes spelen om toch even elkaar ‘live’ gezien te hebben in plaats van via een scherm.

Bedankt!

Tof dat jullie dit lezen, want dit betekent dat jij je wilt inzetten voor anderen. Bedankt voor je mooie warme hart. Dank!

Anita Schokker