Skip to Content

Raya en de laatste draak; Disney film review & vanaf welke leeftijd

Raya en de laatste draak; Disney film review & vanaf welke leeftijd

Disney heeft weer een nieuwe film uitgebracht; namelijk Raya en de laatste draak. Ze hebben er alleen nog niet erg veel reclame voor gemaakt. Andere partijen daarentegen doen dat wel, zo kwam ik al speelgoed tegen in dit thema en dat maakt me toch wel nieuwsgierig naar de film. Heeft dit kans om weer zo’n populaire film te worden als Frozen met Anna en Elsa?

Disney+

Nu de bioscopen gesloten zijn kan de film niet uitgebracht worden in de bioscoop, er zijn films die daarom uitgesteld worden. Disney+ heeft echter besloten om hem wel gewoon uit te brengen. Daarom kan je hem nu via Disney+ gewoon in je eigen woonkamer thuis kijken.

Er is alleen wel een nadeel, vanaf 4 juni is hij beschikbaar voor alle gebruikers en tot die tijd is het net zoals Mulan via een Vip toegang beschikbaar.

Deze kost eenmalig € 21,99. Dit om de inkomsten die ze anders vanuit bioscoop bezoek ontvangen te compenseren. De film kan je wel vervolgens onbeperkt kijken.

Raya en de laatste draak

Het verhaal van Raya en de Laatste draak speelt zich af in het land Kumandra. Ooit leefden mythische draken en mensen hier in harmonie samen, de draken bezaten magische krachten en zorgden dat er water was.

Tenminste totdat de Druun verschenen. Dit zijn een soort vurige monsters die alle personen die ze tegen komen verstenen. Om de wereld te redden hebben de draken zich opgeofferd en maakten ze de drakensteen die de wereld heeft gered.

Dan volgt er een sprong in de tijd van 500 jaar; we zien hoe het land verdeeld is in vijf regio’s rondom de rivier in de vorm van een draak Dit zijn Fang (Hoektand), Talon (Klauw), Spine (Ruggengraat), Tail (Staart), en Heart (Hart).

Iedere regio heeft een eigen stam met een andere cultuur; van sneeuw en ijs, tot een watervolk, een kasteeldorp, meer jungle en woestijn.

In Hart bevindt zich de grot met de drakensteen die door Raya en haar vader worden beschermd. We zien hoe de stamhoofd van Hart, de vader van Raya, alle volken bij elkaar roept om zo vrede met elkaar te sluiten.

Dat lijkt goed te gaan totdat een van de volken de steen wil opeisen en via een slinkse wijze er achteraan gaat. In de ruzie die volgt valt de steen op de grond en breekt in 5 stukken. Op dat moment komen ook de Druun weer tot leven.

De 5 stukken worden meegegrist door de vijf volkeren en we zien hoe iedereen op de vlucht slaat en de vader van Raya achterblijft en versteent wordt.

Nog een sprong later zien we hoe Raya op Tuk Tuk (een soort enorme rollende pissenbed) rijdt op zoek naar plek waar de laatste draak zich zou bevinden. Ze heeft een kaart gestolen en wordt achterna gezeten door Namaari, de dochter van een ander stamhoofd.

Het lukt Raya om de draak Sisu te vinden en zodra de draak de steen aanraakt begint ze te gloeien. Dit blijkt een van de krachten van haar broers en zussen te zijn. Samen gaan ze de andere volkeren langs om de andere scherven te vinden om zo de steen weer heel te kunnen maken en de Druun te verdrijven.

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Sisu is namelijk niet zo formidabel als Raya had gehoopt.

Ook zijn ze het totaal niet met elkaar eens over hoe ze de scherven kunnen krijgen; Sisu is van het vertrouwen en is van mening dat je met geschenken op een positieve manier ze krijgt, terwijl Raya het vertrouwen een beetje is verloren en op een slinkse / strategische wijze de stenen wil bereiken. En dan heb je nog Namaari die haar achteraan zit.

Misschien is er meer dan een draak nodig om de wereld te redden! Zal dat wel goed komen?

Raya; de Aziatische krijger Disney Princess

Raya is de dochter van het stamhoofd en een krijgerprinses, zij is dus ook de nieuwste toevoeging aan de verzameling Disney prinsessen. Een stoere dame met een Aziatisch uiterlijk dat alles overheeft voor haar vader.

In tegenstelling tot de traditionele films komt er niet een prins die haar leven komt redden, maar probeert ze net zoals Vaiana zelf de wereld te redden. Grappig om te weten; Raya betekent ‘viering’ in het Maleisisch en ‘geweldig’ in het Indonesisch.

Dit verhaal over de draken is dan ook gebaseerd op de Zuidoost-Aziatische folklore en legenden over vrouwelijke krijgers en draken. De makers lieten zich voor Raya and the Last Dragon inspireren door Aziatische landen als Laos, Thailand, Cambodja, Vietnam, Myanmar, Maleisië, de Filipijnen en Indonesië.

In de film zie je dit terugkomen door een Kungfu vechtende baby, de schepen waarmee er op het water eten wordt vervoerd, of wat dacht je van de rieten hoofddeksels.

Waar Mulan (2020) nog werd bekritiseerd om de culturele onnauwkeurigheden en de Nieuw-Zeelandse regisseur is hier alles uit de kast getrokken om de culturele authenticiteit te handhaven door Zuidoost-Aziatische historici en antropologen te raadplegen en voornamelijk filmmakers van een Zuidoost-Aziatische afkomst in te huren.

Speelgoed van Raya vind je hier.

De stemmencast

De cast bestaat voornamelijk uit Aziatisch-Amerikaanse acteurs, waaronder Kelly Marie Tran, die je kent als Rose in de Star Wars-franchise. Ze vertolkt de rol van Raya, de krijgerprinses uit de titel van de film. Naast haar zien we Awkwafina (Jumanji: The Next Level) als het andere titelpersonage: de laatste draak, genaamd Sisu.

Andere castleden zijn Gemma Chan (Raya’s rivaal, Namaari), Sandra Oh (Virana, leider van de Fang en Namaari’s moeder) en Daniel Dae Kim (Raya’s vader).

En dan is er nog Raya’s reisgezelschap bestaande uit: Benedict Wong (krijger Tong), Izaac Wang (Boun, een jonge ondernemer), Thalia Tran (Little Noi, een baby-oplichter…) en Alan Tudyk (Raya haar ros Tuk Tuk).

In Nederland wordt de stem van Raya ingesproken door Tabitha en de stem van haar aartsvijand Namaari door Holly Mae Brood. René van Kooten spreekt de stem in van Tong. Alain Clark was verantwoordelijk voor de stem van Chief Benja, de vader van Raya. Loy sprak de stem van Dang Hai in.

De animatiefilm wordt geregisseerd door Paul Briggs (Frozen 2), Dean Wellins (Moana) en John Ripa (Big Hero 6). Het script is geschreven door Adele Lim (Crazy Rich Asians) en Qui Nguyen.

Wat de kinderen er van vonden?

Aangezien we anders deze film in de bioscoop waren gaan kijken maakten we er een gezellig filmavondje van met het gezin, maar dan thuis op de bank. De kinderen zaten gelijk in het verhaal, draken blijven toch zeer interessante wezens en scoort vaak bij zowel jongens als meisjes.

Als het dan mis gaat en de Druun op het toneel verschijnen wordt het gelijk spannend. Komt dat nog wel goed… Zelf vond ik hier wel een gelijkenis met LOTR met de schaduw die alles overneemt, en Harry Potter waarbij mensen verstenen als ze oog in oog staan met de slang.

Ook later in het verhaal als wordt toegewerkt naar het eindverhaal en de draak Sisu dood gaat kropen de kinderen toch wel dicht tegen ons aan omdat ze het een beetje spannend vonden. Groot was dan ook de opluchting als blijkt dat net zoals andere Disney films ook dit verhaal een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ einde kent.

Na afloop wilden ze dan het liefste gelijk de film nog een keer willen zien, helaas voor hun was het toch echt wel na bedtijd. Maar binnenkort zullen we hem zeker nog een keer kijken!

Daarnaast heeft het principe van vertrouwen wel wat los gemaakt bij ze; zou jij je vijand durven te vertrouwen of zou je toch eerder voor het stiekeme kiezen?

En hoe zit het met samenwerken; lukt het als je alles alleen wil doen of gaat het toch beter als je samenwerkt met anderen ook als je die voorheen nog niet vertrouwd.

Ook dit sprookje heeft dus een moraal waar je na afloop nog over kan praten. Wat ik zelf wel miste waren de muziek zoals bij Frozen en Vaiana die je na afloop nog een keer speelt.

Leeftijdsadvies

Het leeftijdsadvies voor deze film is 6 jaar en ouder vanwege de spannende momenten en de gevechten die er in plaats vinden. Als ik kijk naar de reacties van mijn kinderen is dat ook zeer terecht.

Het is mogelijk dat jongere kinderen nog iets minder snel in het verhaal opgaan en dus minder meekrijgen, dan als ze wat ouder zijn en helemaal in het verhaal zitten en meeleven met de karakters. Wel zou ik er zeker bij blijven en samen kijken zodat je er na afloop ook over kan praten.

Linda van Aken