Skip to Content

Frozen 2 review; vanaf welke leeftijd advies & Nederlandse stemmen cast

Frozen 2 review; vanaf welke leeftijd advies & Nederlandse stemmen cast

Anna en Elsa; twee prinsessen die de harten van veel mensen hebben gestolen; kinderen lopen weg met haar en ook moeders waren groot fan van het lied ‘Let it go’ waar al snel parodieën op verschenen. N

og steeds is het een van de meest populaire Disney films en verkleden kinderen zich graag als ijsprinses. Het was even wachten, en na een korte film waarin Anna jarig was volgt binnenkort Frozen 2 van deze film en gaat het avontuur verder.

Frozen 1

In november gaat het tweede deel van Frozen in première, maar wat gebeurde er ook alweer in het eerste deel? In Frozen I maak je kennis met de prinsessen Elsa en Anna. De twee meisjes wonen in koninkrijk Arendelle en hebben weinig contact met de buitenwereld. Troonopvolgster Elsa heeft magische krachten: ze kan sneeuw en ijs tevoorschijn toveren.

Op een dag, als Elsa speelt met haar jongere zus Anna, gaat het mis. Per ongeluk raakt Elsa het hoofd van Anna, waardoor Anna bevriest. Hun ouders gaan naar de oudste trol, Pabbie, voor hulp.

Hij ontdooit Anna, maar waarschuwt dat de gevolgen veel erger zullen zijn als haar hart bevroren zal raken. Bovendien wist de trol het geheugen van de kleine Anna, waardoor ze niet meer weet dat haar zus over magische krachten beschikt.

Vanaf dat moment leven Elsa en Anna apart in hetzelfde kasteel. De ouders van de twee prinsesjes komen om tijdens een storm op zee. Elsa wordt dan 21 jaar en heeft de leeftijd om de troon te bestijgen.

Ze spreekt dan weer voor het eerst met Anna. Anna is behoorlijk eigenwijs en gaat naar buiten, waar ze prins Hans ontmoet. Ze worden stapelverliefd en willen trouwen. Elsa keurt dit af.

Later blijkt dat Elsa gelijk had, Hans is niet te vertrouwen. Als Anna’s hart bevroren wordt, is Hans in geen velden of wegen te bekennen. De liefde van Elsa voor haar zus redt Anna uiteindelijk het leven. Het lukt Elsa om haar krachten onder controle te krijgen en Elsa wordt een geliefde koningin.

Verhaal en trailer Frozen 2

Ook deel 2 begint met een flashback naar de kleine Anna en Elsa en hun ouders die samen heel gelukkig leven. Daarna een sprong vooruit waarbij er al weer een aantal jaar zijn verstreken sinds Elsa is gekroond tot koningin.

Elsa hoort een stem en komt er achter dat ze de geesten van het bos heeft gewekt; dit zijn aarde, vuur, water en wind. Samen met haar zus, Kristoff, Sven en natuurlijk ook Olaf reizen ze naar het bos waar de stem vandaan lijkt te komen. Dat bos is gehuld in een dichte mist  en bevat vele geheimen.

Want wat is er nu precies gebeurt in het verleden dat die mist is ontstaan. En zou het de meisjes lukken om dat recht te zetten, zouden de krachten van Elsa wel groot genoeg zijn?

Elsa loopt over het strand. Het is zwaarbewolkt en er komt een grote golf op haar af. Elsa trekt haar cape uit en legt die op het strand. Daarna maakt ze een staart in haar haar en zucht eens diep.

Je ziet de vastberadenheid in haar ogen. Ze neemt een aanloop en rent over het water. Elke voetstap laat een laagje ijs achter op het water.

Haar eerste poging mislukt, maar Elsa geeft niet op. Ze rent nogmaals het water in. Het lukt haar een rots te bereiken. De prinses probeert het water te bedwingen met haar magische krachten. Ze probeert de enorme golf te bevriezen die op haar afkomt.

Tevergeefs, het water is te krachtig. Elsa valt in het water. Onder water ziet ze een paard met vlammende ogen. Even zo snel verdwijnt dit dier weer. Dan zwemt Elsa weer naar boven.

Er komt een andere scène in beeld. Hierin vertelt de oudste, wijze trol, genaamd Pabbie, aan Elsa dat haar verleden niet is wat het lijkt. Ze moet op zoek gaan naar de waarheid achter haar verleden.

Pabbie vertelt haar dat ze naar het noorden moet trekken, langs de betoverde landerijen. Ze moet de onbekende wereld betreden. Pabbie legt uit dat ze er altijd bang voor zijn geweest dat de krachten van Elsa te krachtig waren. Nu hopen ze dat haar krachten voldoende zullen zijn.

Tijdens het betoog van Pabbie zien we allerlei flitsen uit de film. We zien Elsa als klein meisje en een volwassen Elsa die allerlei dieren ziet, waaronder weer een paard. Ze lijken gemaakt te zijn van sterrenstof. We zien dat Anna, Elsa, Kristoff en Olaf zich in een slee over een bevroren gebied voortbewegen.

Anna en Olaf zitten op een gegeven moment in een kano en varen op een waterval/stroomversnelling af. Ze zullen dus gescheiden worden van de anderen. De betoverde landerijen komen in beeld. Ze lijken in vuur en vlam te staan.

Het vuur verspreidt zich snel en slaat over op de bomen. Kristoff rijdt op een eland en redt Anna. Elsa en Anna staan hand in hand voor een enorm wolkendek. Elsa legt haar hand erop en er verschijnt een opening.

Elsa, Anna en de anderen stappen het onbekende in. Achter hen sluit het wolkendek zich weer. Er is dus geen weg terug. Anna zegt in een ander fragment dat ze ervoor wil zorgen dat niemand Elsa kwaad zal doen.

We zien Elsa zich verstoppen voor een groot monster. Hier eindigt de trailer van Frozen 2.

Into the unknown; opvolger Let it go

Natuurlijk mag een opvolger van het lied Let it go ook niet ontbreken. Net als de vorige keer zingt Idina Menzel dit lied met krachtige uithalen. Grote kans dat dit dus weer een groot succes gaat worden.

Stemmencast

De stemmen voor Frozen II worden, voor zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige versie, weer vertolkt door dezelfde mensen als in het eerste deel van Frozen.

Elsa – Idina Menzel – Willemijn Verkaik
Anna – Kristen Bell – Noortje Herlaar
Kristoff – Jonathan Groff – Benja Bruijning
Olaf – Josh Gad – Carlo Boszhard
Hans – Santino Fontana – Oren Schrijver

Er zijn twee nieuwe personages toegevoegd aan de huidige cast, namelijk Lieutenant Matthias, wiens stem gestalte wordt gegeven door Sterling K. Brown en Evan Rachel Wood neemt de rol van koningin Iduna voor haar rekening.

Wie de Nederlandse stemmen zijn voor deze twee nieuwe rollen in Frozen II, is momenteel nog niet bekend.

Vanaf welke leeftijd is Frozen 2 geschikt?

Frozen 2 review; vanaf welke leeftijd advies & Nederlandse stemmen cast - Mamaliefde

Het leeftijdsadvies voor deze film is 6 jaar, na de première waren er ook gelijk al veel geluiden dat het toch wel een heftige film is met een aantal spannende momenten. Zelf ging ik dus met een 6- en twee 7-jarigen.

Ze wilden alle drie naast elkaar zitten dus zat ik naast zoonlief. Tot de pauze hebben ze alleen maar allemaal genoten; we kwamen meer te weten het opgroeien van Anna en Elsa, het leven nu en een inleiding op het avontuur.

Er zaten ook aardig wat humoristische momenten in, dus er werd regelmatig gelachen. Ik begon me al af te vragen, waarom iedereen het zo spannend vond. Na de pauze zaten er inderdaad wel een paar spannende momenten in bijvoorbeeld als ze achterna gezeten worden door een stel reuzen.

Verder vonden mijn kinderen het allemaal wel meevallen. 6 Jaar is dus in mijn ogen een prima indicatie.

Er waren ook veel jongere kinderen in de zaal, mijn ervaring is dat de echt jongere kinderen tot een jaar of 3/4 die hele enge dingen niet eens altijd mee krijgen en dus gewoon blijven genieten.

Is je kind echter rond de 4/5 jaar kan het wel een beetje spannend zijn, dus als je kind snel bang is of last heeft van nachtmerries is het misschien beter om te wachten tot je hem thuis op dvd kan zien. Toch minder ingrijpend dan zo’n donkere zaal met hard geluid, of in ieder geval je kind goed voor te bereiden daarop.

Frozen 2 Kidsweekend

Frozen 2 review; vanaf welke leeftijd advies & Nederlandse stemmen cast - Mamaliefde

Frozen was nog maar drie dagen in de bioscoop, maar als ik mijn dochter moet geloven is de halve klas al geweest. Zelf moest ze even wachten, want we mochten namelijk naar het Kids Weekend in Kinepolis gaan. Ik had vier kaartjes gereserveerd, dus ook het nichtje mocht mee. Dat liet ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen!

We kozen voor de locatie die het dichtste bij was in Zoetermeer voor de Nederlands gesproken versie in 3D. Veel mensen zullen een voorkeur hebben voor de Engelstalige versie, maar met 6 en 7-jarigen is dat toch niet heel erg geschikt omdat ze dan toch niet alles kunnen volgen. De Engelstalige volgt vast nog wel voor de muziek ;-)

Naar de bioscoop gaan is altijd al een feestje, maar tijdens een kids weekend bij Kinepolis gaat door nog een schepje bovenop! Er worden allemaal activiteiten georganiseerd vanaf een uur voordat de voorstelling begint en in de pauze die de ervaring helemaal compleet maken. 

Als eerste was iedereen uitgenodigd om verkleed te komen; in iedere Kinepolis werd er in zaal een doos LEGO Frozen 2 verloot.

De activiteiten verschilden per locatie; zo waren er zelfs twee bioscopen met een indoor schaatsbaan! Hier konden ze onder andere kiezen om zich te laten schminken; de meeste meisjes gingen natuurlijk voor een koninklijk kroontje of wat ijsdecoratie.

Voor zoonlief werd er als jongen extra tijd uitgestoken om een rendier op zijn gezicht te tekenen, hij was namelijk verkleed als Sven ;-) Vonden ze het geweldig om hun eigen Olaf te maken van marsmallows, kon er gekleurd worden, lag er een puzzel om te maken etc.

Het hoogtepunt was echter toch wel op de foto gaan met Anna en Elsa! Al vond dochter dat in het begin toch wel een beetje spannend, ze gaat wel vaker op de foto maar dit waren haar grote ‘idolen’ en om die dan opeens in levende lijve te zien…

Toen ze eenmaal aan het idee gewend was durfde ze toch wel samen met haar nichtje op de foto, maar een handje of high five was teveel ;-)

Wat de kinderen ervan vonden?

Frozen 2 review; vanaf welke leeftijd advies & Nederlandse stemmen cast - Mamaliefde

Een groot feest, en dat begon al op het moment dat ik de Elsa jurken uit de tas trok. Ze wisten niet hoe snel ze zich moesten omkleden. Ook in de bioscoop was het genieten. Ik kon zelf gewoon even rustig kletsen terwijl zij zich prima vermaakten. Er was ook overal begeleiding bij, dus dat was erg fijn en ook aan wat drinken was gedacht.

Tijdens de film hebben ze van begin tot het einde zitten genieten, ze gingen echt helemaal op in het verhaal en raakten na afloop niet uitgepraat. Later werd er met het LEGO kasteel van een paar jaar terug uitgebreid het verhaal nagespeeld.

De film heeft dus duidelijk heel veel indruk op ze gemaakt. Drie keer raden wat er nu op hun verlanglijstjes staat… Het is altijd heerlijk om je kind zo te zien genieten!

Persoonlijk moet ik zeggen dat ik het lied Into the Untamed wat de eerdere hit Let it go! zou moeten opvolgen een beetje zwak. Het zat vrij vroeg in de film en het was het voor mij gewoon net niet.

Daarentegen vond ik het lied dat Kristoff zong met een beetje dat boyband gevoel en drama qua beeld echt geweldig.

Ook Olaf had natuurlijk weer een eigen lied, maar ook daar niet zo pakkende quotes die je bij blijven als uit het eerste deel. Zoals ‘Hallo, ik ben Olaf en ik hou van warme knuffels’. De film is zeker wel een aanrader om te zien, maar de muziek was in het eerste deel zo sterk dat het lastig is dat te evenaren.

Ook voor jongens!

Die ochtend had ik even een korte discussie met zoonlief; hij was van mening dat hij nu 6 jaar is en een grote jongen en die houden niet van prinsessenfilms. Ik heb even getwijfeld om hem bij oma en opa onder te brengen, maar dat was niet mogelijk dus moest hij toch mee.

Eerst wilde hij zich ook niet verkleden, prima. Maar gelukkig had ik voor de zekerheid toch zijn rendier onesie meegenomen, want toen de dames hun Elsa jurk aan hadden wilde hij toch ook verkleden. En een rendier was wel stoer en voor jongens… (zijn woorden).

Bij de activiteiten vond hij het geweldig om zich te laten schminken, maar ook om de Olaf’s te maken en de puzzel te maken. Hij vermaakte zich prima. Tijdens de film zat hij naast me en zeker de eerste helft heeft hij alleen maar zitten lachen.

Er zaten zoveel hilarische momenten in. In de tweede helft was er een momentje dat hij het toch wel een beetje spannend vond en even 5 seconden mijn arm heeft vast gehouden.

Achteraf was hij dus toch wel heel erg blij dat hij mee was geweest en was hij ervan overtuigd dat dit niet alleen een meisjesfilm is, maar ook leuk voor jongens!

Heb jij deze film al gezien?

Linda van Aken