Skip to Content

De eerste keer uitgaan: op welke leeftijd, tot hoe laat en welke regels?

De eerste keer uitgaan: op welke leeftijd, tot hoe laat en welke regels?

Het moment waarop je kind voor het eerst op stap gaat, is een mijlpaal in hun opgroeiproces. Als ouder is het belangrijk om deze overgang zorgvuldig te begeleiden en duidelijke regels en richtlijnen vast te stellen. Hieronder delen we ervaringen en tips van ouders over de juiste leeftijd, de tijden en de regels rondom het uitgaan.

Leeftijd voor de eerste keer uitgaan

Eén van de eerste vragen die ouders zich vaak stellen, is: “Op welke leeftijd is mijn kind oud genoeg om voor het eerst uit te gaan?” Ervaringen variëren sterk, er is geen eenduidig antwoord en is ook afhankelijk van de wensen van de kinderen.

Sommige ouders staan hun kinderen toe om overdag met vrienden op stap te gaan vanaf ongeveer 13 of 14 jaar, terwijl anderen liever wachten tot hun kinderen 16 jaar oud zijn voordat ze hen ‘s avonds uit laten gaan.

Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele rijpheid en verantwoordelijkheid van je kind. Daarnaast kunnen lokale omstandigheden en sociale activiteiten in jouw regio van invloed zijn op de beslissing. Het belangrijkste is dat je open communiceert met je kind en samen tot een beslissing komt die voor jullie beiden acceptabel is.

Tijden voor de eerste keer uitgaan

Tijden zijn een ander belangrijk aspect om te overwegen bij de eerste keer uitgaan. Sommige ouders hanteren strikte tijden, terwijl anderen flexibeler zijn. Ook deze zijn afhankelijk van de situatie. Hier zijn enkele ervaringen van ouders:

  • Zo verwacht de een dat haar 13-jarige zoon in de vakanties om 20.30 uur thuis is, in plaats van 19.00 uur zoals normaal.
  • Een andere ouder laat haar 15-jarige dochter naar jeugdfuiven gaan die meestal tot 1.00 uur duren en worden dan gebracht en opgehaald.

Wat een interessante optie is om je kinderen te belonen is door iedere maand dat je kind op tijd thuis is te belonen de tijd met een kwartier te verlengen. Dit tot uiterlijk 23.30 uur, op deze manier koppel je dit tijdstip niet aan een bepaalde leeftijd maar aan hoe verantwoordelijk je kind zich opstelt. Ben je een keer te laat dan gaat er echter weer een kwartier vanaf.

Het is belangrijk om tijden vast te stellen die passen bij de leeftijd en de activiteit van je kind. Je kunt overwegen om de tijden geleidelijk aan te verlengen naarmate je kind ouder en verantwoordelijker wordt.

Regels rondom ophalen en naar huis gaan

Het ophalen en naar huis gaan is een aspect van het uitgaansleven dat ouders vaak bezighoudt. Hier zijn enkele tips en ervaringen:

  • Je kind mag niet alleen fietsen van of naar het feest; samen uit is ook samen thuis. En anders worden ze opgehaald.
  • Nix 18; als je kind uitgaat wordt er geen alcohol gedronken (of gevaped).

De eerste keer uitgaan is een spannend moment voor zowel ouders als kinderen. Het is belangrijk om open communicatie te bevorderen en regels en richtlijnen vast te stellen die passen bij de individuele situatie. Dit omvat het overwegen van de leeftijd van je kind, de tijden waarop ze mogen uitgaan en de regels rondom het ophalen en naar huis gaan. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je kind veilig en verantwoordelijk kan genieten van hun eerste stappen in de wereld van uitgaan.

Linda van Aken