Is je kind jonger dan 18? Dan wordt er aan alle kanten aangeraden om ze nog ver weg te houden van alcohol. Maar ook van roken. NIX 18 is daarvoor in het leven geroepen door de overheid. Waarom is dit? En wat maakt alcohol extra slecht voor kinderen? Hoe ga je hier thuis mee om?
Wat is NIX18?
NIX18 is een initiatief van de overheid dus, in samenwerking met diverse andere partners. Ze willen hiermee de maatschappij duidelijk maken dat roken en alcohol niet samengaan met kinderen/jongeren. Men hoopt zo tegen te gaan dat de jeugd onder de 18 al aan de drank gaat of begint met roken.
Beide zaken zijn heel slecht voor de gezondheid. Onder de 18 mag iemand dan ook geen drank of tabak krijgen. Niet in de winkel, niet in de horeca. Ze mogen het niet kunnen kopen, maar het ook niet in het openbaar bij zich hebben. Hiervoor kunnen ze een boete krijgen of een taakstraf.
Waarom alcohol extra slecht is voor kinderen
We zijn ons waarschijnlijk allemaal wel bewust van de gevaren van alcohol. De hersenen van jongeren zijn nog altijd volop in ontwikkeling. Omdat alcohol deze ontwikkeling in de weg staat, richt het dus nog meer schade aan bij een jongere onder de 18.
Daarnaast zal alcohol ervoor zorgen dat je kind zich minder goed kan concentreren. Niet handig op school natuurlijk.
En wist je ook dat verslavingen sneller ontstaan als een kind al jong begint met drinken? We hoeven waarschijnlijk ook niet te vertellen dat alcohol je minder alert maakt in het verkeer.
Nu zal je kind nog geen autorijden, maar ook als fietser of wandelaar is hij deelnemer aan het verkeer. Misschien hiermee minder gevaarlijk naar anderen toe, maar zelf juist extra kwetsbaar. Dus ook dat moet je niet willen!
Nog meer feiten: volgens Trimbos lopen jonge meiden die veel drinken meer risico op ongewenst zwanger raken, komt suïcide meer voor, kunnen er andere psychische problemen door ontstaan en is ook agressie vaker aanwezig.
Bewusteloos worden door alcohol
Je denkt misschien dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, maar helaas blijkt alcohol bij jongeren sneller tot bewusteloosheid te leiden. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze kleiner en lichter zijn. Daardoor is er minder lichaamsvocht aanwezig en zal het alcoholpromillage sneller stijgen.
Met andere woorden: ze hoeven minder te drinken om al een ernstige stijging van het alcoholpromillage te hebben, met alle gevolgen van dien.
Hersenen en alcohol
Alcoholgebruik onder jongeren tegengaan is geen ‘pesten’, maar broodnodige bescherming. Het blijkt namelijk dat alcoholgebruik bij jonge mensen zorgt voor een versnelde en abnormale afname van het volume van de grijze stof in de hersenen.
Deze stof zorgt ervoor dat er informatie verwerkt kan worden. Deze afname is dan ook zorgelijk te noemen. Overigens zijn de hersenen tot je 25e in ontwikkeling! Meer info over het puberbrein kun je zien in de video van Jellinek.
Roken en jongeren
Dat roken slecht is, weten we ook allemaal wel. De overheid doet heel erg zijn best om roken zo ingewikkeld mogelijk te maken en om zo mensen bewuster te maken van de gevaren. Bij NIX18 spreekt men ook over roken.
Alleen het vreemde is dan weer wel dat het bij roken enkel en alleen om een verbod van verkoop gaat. Op veel plekken mag niemand roken, dus dat is niet gerelateerd aan jongeren. De wet verbiedt dus niet dat een jongere mag roken.
NIX18: hoe hanteer je het thuis?
Eigenlijk is het simpel hoe je hier thuis mee omgaat. Gewoon simpelweg niet goedkeuren dat er bij jullie in huis gerookt of gedronken wordt. Ga je met de kids op stap? Ook dan ben je er zelf bij en kun je duidelijk jouw regels kenbaar maken. Maar eerlijk is eerlijk: ze zijn niet continu bij je en op die momenten kun je jouw regels dus niet handhaven.
Kun je dan niks doen? Natuurlijk wel. Je zult duidelijk moeten communiceren waarom je het niet goed vindt. Snapt jouw zoon of dochter de beweegredenen, dan zal hij of zij het eerder uit zichzelf weigeren als jij er geen toezicht op hebt.
Bewustwording is dus een belangrijk ding. Je hoeft hier geen zware gesprekken over te voeren, maar praat er gewoon over tijdens het eten, bijvoorbeeld. En wees helder en duidelijk in jouw opvatting hierover en waarom. Maak maar duidelijk wat alcohol of tabak met je lichaam doet. Dan wordt het een stuk eenvoudiger om te snappen waarom jij je zorgen maakt.
En ook nu geldt weer: geef het goede voorbeeld! Sta jezelf continu buiten even te roken of erger nog, gewoon binnen? Hoe kun je dan verwachten dat je kind jouw adviezen serieus neemt? Zien roken of drinken, doet roken of drinken wordt er wel gezegd.
Niet denken dat het voor een keer wel mag, want ook dat zal je kind denken als hij ergens is. Die ene keer kan het wel…en daarmee maak je de grens steeds minder duidelijk.
Gesprek voeren bij vermoedens van gebruik
Denk je dat je kind alcohol gebruikt of weleens rookt? Of misschien zelfs wel drugs gebruikt? Dan is een gesprek voeren wel noodzakelijk.
Probeer hierbij niet meteen te veroordelen, want dan zal je puber direct in de verdediging schieten of bijvoorbeeld zichzelf juist terugtrekken. Probeer helder te krijgen wat de achterliggende reden is van gebruik.
Zorg dat je gesprek niet meteen overkomt als een strafzitting, maar toon je interesse en probeer er vooral een eerlijk gesprek van te maken. Probeer open te staan voor zijn beweegredenen en samen afspraken te maken. Vind je dit moeilijk? Bij Jellinek vind je nog meer gesprektips en je kunt ook hun advieslijn bellen. Meer info vind je op hun site.
Leren nee zeggen
Helaas komt het vaak voor dat pubers uit zichzelf het eigenlijk helemaal niet willen doen, maar door de groepsdruk toch ook gaan drinken of roken. Je kind weerbaar maken is dan ook iets wat ook nu weer heel belangrijk is.
Hiermee start je uiteraard al als je zoon of dochter nog jong is, want op elke leeftijd zijn er zaken waarbij je kind beter af is als hij nee durft te zeggen en voor zijn eigen ideeën durft te gaan!
Merk je dat je kind niet veel zelfvertrouwen heeft en niet voor zichzelf durft op te komen? Je kunt hiervoor ook advies vragen bij Centrum Jeugd en Gezin in je eigen gemeente
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024