Skip to Content

Linnaeushof; Europa’s grootste speeltuin review

Linnaeushof; Europa’s grootste speeltuin review

Om de vakantie af te sluiten gingen we op de laatste vrije dag naar het Linnaeushof; de grootste speeltuin van Europa. Alleen al de naam doet me weer denken aan vroeger, volgens mij was het groep 7 / 8 dat we hier voor het laatst waren. Ik weet nog dat ik destijds heel wat rondjes in de kart heb gereden, als een van de weinige meisjes…

Manlief had andere plannen dus gingen oma en opa mee, en tja dan moet het nichtje natuurlijk ook mee. Dus vertrokken we met een volle auto richting Heemstede, zelfs de achterbank was omhoog getrokken zodat de dames daar hun eigen feestje konden bouwen.

Het is voor ons een klein uurtje rijden. Hadden het sneller kunnen doen als de TomTom niet had bedacht slim te zijn en ons een ‘snellere’ binnendoor route te laten rijden langs de Haarlemmervaart. Als je aankomt rijdt je zo de overzichtelijke parkeerplaats op en kon de dag beginnen.

Ontvangst

Linnaeushof - Mamaliefde

Helaas waren er slechts twee invalidenparkeerplaatsen, hierdoor moesten we een paar straatjes verder parkeren. Geen groot probleem. We waren er rond elf uur en het was duidelijk te zien dat meer gezinnen dat als time of arrival hadden gepland. Er stonden ook al een aantal bussen voor groepsreisjes.

Vanaf de parkeerplaats is het helaas wel een stuk lopen door een bos tot je bij de kassa bent. Met jonge kinderen betekend dat ze al moe zijn voordat je binnen komt. Bij de kassa was het erg druk, er is een element waar je aan kan draaien zodat er muziek uit komt. Ideaal als afleiding.

Verder zijn er twee rijen, zodat als je vooraf digitaal een kaartje koopt kan je echter zo doorlopen. Handig want je kind die vliegt er gelijk vandoor zoveel is er te zien.

Pioniersdorp

Linnaeushof - Mamaliefde

We begonnen de dag in het pioniersdorp. Een ingewikkeld geheel van trappen, glijbanen, loopbruggen en meer. Er was zelfs een waterbrug. Dat moest natuurlijk uitgetest worden, dus schoenen en sokken uit, legging opstropen, eenmaal bovenaan vond peuter het toch wel een beetje spannend en krabbelde ze terug. Ook goed.

Zoonlief vond met name de glijbanen heerlijk. Zelfs toen hij een keer met zijn hoofd naar voren gleed. Tijd dus om te controleren of dit wel de peutertuin waar we dachten te zijn was. Niet dus. Tijd dus om op te stappen naar het volgende deel. Tegen de zin van de kinderen in.

Peuter & Kleutertuin

Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde

Iets verder, voorbij het treintje is er een ideaal afgebakende tuin, die nog steeds erg groot is voor peuters en kleuters om zich helemaal uit te leven.

Van een gigantische zandbak compleet met zandfabriek en diverse schepelementen, een springluchtkasteel, hoge glijbanen, lage glijbanen, diverse draaimolens, een enorm speeltoestel, het dorp van Bennie Stoel en nog veel meer.

Als ouder blijf je hier maar achter je kind aan rennen die natuurlijk alles wil uitproberen. Maar goed dat we met drie volwassenen waren.

Dreumeshof

Linnaeushof - Mamaliefde

Zoonlief had zich ondertussen genesteld in het kleinere dreumeshof. Met opa bij de ingang zodat hij alle vrijheid had, maar niet naar buiten kon. In de zandbak en een vijftal spelementen kon hij zich helemaal uitleven.

Van de glijbaan gaan, over een bruggetje en natuurlijk in de zandbak. Het mooiste is dat het ook allemaal gericht is op de jongste kinderen zodat hij het ook helemaal zelf kan en er in principe geen hulp bij nodig heeft.

Wortelberg

Nadat we vrijwel alle hadden gezien bleek er in de wortelberg ook nog een overdekte speeltuin te zijn. Compleet met gedeelte waar kinderen tot vijf jaar met kussens kunnen spelen. Dat zag er ook geschikt uit voor zoonlief, dus die werd er bij gehaald.

Hij zat ondertussen ook al heerlijk van zijn krentenbol te smullen in de wagen. Dit was echt een perfecte timing want de enkele druppels werden nu toch een kort miezerbuitje van nog geen vijf minuten.

Linnauushof Expres

Linnaeushof - Mamaliefde

De dames hadden al een paar keer het treintje voorbij zien komen en besloten dat ze nu toch echt daar ook een rondje mee wilden rijden. Prima, tijd om afscheid te nemen van deze speeltuin en verder te gaan. We moesten even een ronde wachten, wat ze natuurlijk erg moeilijk vonden.

Tijd dus om wat bananen tevoorschijn te toveren. De laatste was nog niet op en het treintje kwam er al aanrijden. De buggy konden we in het stationnetje achterlaten terwijl we met zijn zessen precies op twee bankjes pasten.

Met de kinderen aan de zijkant zodat ze vrolijk konden zwaaien naar alle voorbijgangers. In het midden rijdt de trein ook een klein stukje door een tunnel met aan de linkerkant een paar leuke opstellingen.

Interactieve speelboog

Linnaeushof - Mamaliefde

Bij de interactieve speelboog streken we neer op een van de vele bankjes in het park. Ondanks dat het vrij druk is staan er overal lege bankjes. Ideaal. Konden we de kinderen even rustig laten eten terwijl we ze gingen omkleden voor de waterspeeltuin.

Tussendoor vermaakten ze zich prima bij de speelboog. Uit de boog klonk er muziek en opdrachten zoals; ga op de ster staan, zoek een oneven cijfer, op een groen vlak etc. Die de kinderen dan op de grond moesten terugzoeken.

Enorm leuk gedaan, vooral voor oudere kinderen terwijl onze zoon er vrolijk tussendoor danste. Nu hij goed kan lopen vind hij dat helemaal het einde, zo heerlijk om naar te kijken.

Waterspeeltuin de Oase

Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde
Linnaeushof - Mamaliefde

We eindigden onze dag in de waterspeeltuin. Daar konden ze zich nog even helemaal uitleven voordat we weer naar huis zouden gaan.

We vonden een bankje bij het voorste badje voor oma om zoonlief in de gaten te houden die dit geweldig vond. Terwijl opa en ik achter de dames aan renden die allebei een andere kant op schoten.

Dochter had het gemunt op het grote bad met enorme klimtoestellen, vergelijkbaar met het waterparadijs waar we eerder deze zomer zijn geweest maar dan nog veel groter. En in de hoek bij de watervalberg met diverse stroompjes, pompen, waterrad en sluisjes. In de hoek spotte ik een mini badje wat vrij afgesloten was.

Ideaal dus voor onze jonge kinderen. Daar konden ze ook heerlijk van de glijbaan, met waterstraaltjes spelen of in een fontein spelen. De eerste werd al flink moe dus werd plat neergelegd in de buggy.

Zoonlief vermaakte zich prima, dus liep ik met onze dochter toch nog even naar de iets grotere waterspeeltuin. Al snel had ze het weer voorzien op het grote bad. Ik liet haar even, om na een voet in het water gezet te hebben en door een onverwachtse straal nat te zijn geworden het gezien te hebben.

Tijd dus om af te drogen, aan te kleden, wat te drinken en nog even wat lekkers te knabbelen. Langs de rand hadden ze allemaal overdekte picknicktafels staan waar ze rustig konden zitten. Ideaal geregeld dus.

Binnen spelen met slecht weer

Linnaeushof; Europa's grootste speeltuin review - Mamaliefde

Natuurlijk is dat geen probleem. Ik wist allang dat mijn naam bekend was, we kwamen immers op uitnodiging, maar het was wel grappig, om de oudste een beetje te laten zweten. Eenmaal binnen is ze het trouwens snel vergeten. Omdat het nog steeds regent duiken we eerst het overdekte deel in.

Even lachen bij de lachspiegels en een foto met Bennie Broek. De echte Bennie Broek hebben we nog niet gezien, maar deze is al leuk.

Niets is leuker dan je hoofd door zo’n gat steken natuurlijk. En er wordt even goed geklommen. Gelukkig zien we dat het buiten ook steeds droger wordt, en we willen graag naar buiten.

Lekker buiten spelen

Linnaeushof; Europa's grootste speeltuin review - Mamaliefde
Linnaeushof; Europa's grootste speeltuin review - Mamaliefde
Linnaeushof; Europa's grootste speeltuin review - Mamaliefde

Eerst maar eens even in de kleuterspeeltuin spelen en natuurlijk het huis van Bennie Broek en de wortelberg ontdekken. Zo leerden we vast dat Bennie Broek geen konijn is en ook geen haas, maar een konaas. Hij is dol op schommelen, springen en draaien, geen wonder dus dat hij in de Linnaeushof is komen wonen.

Na de kleuterspeeltuin, wil A graag wat verder. Voor haar is verderop meer uitdaging. Na de wortelbuizen en via de trampolines en het springkussen, komen we bij wat meer uitdaging. A vermaakt zich goed, maar ook voor T is er daar genoeg.

Een leuke schommel in de vorm van een boot houdt hem ook wel bezig. De hoge glijbaan, valt bij allebei goed in de smaak. Op een mat naar beneden en een wedstrijd wie het verst komt. En nog een keer en nog een keer, en nog een keer.

Theatervoorstelling in de Wortelberg

Linnaeushof; Europa's grootste speeltuin review - Mamaliefde

Dan is het nog opschieten om op tijd terug te zijn in de wortelberg. Er is een komische theatervoorstelling met boswachter Boris en natuurlijk Bennie Broek. Vol met grappen en heerlijk interactief met de kinderen.

Bennie Broek wilde graag worteltaart en die probeerden ze met zijn allen tevoorschijn te toveren. Een grote toverstok, en een nog grotere en een nog grotere en uiteindelijk met de allergrootste.

De voorstelling is gericht op de jongere kinderen. Bij de grappen kreeg ik van A echt een puberblik en T draaide zich dan even om om samen te lachen.

Aan het einde werden er onder alle verklede kinderen en kinderen die een mop wilden vertellen nog 10 gratis seizoenspassen verloot. Mijn kinderen hoefden helaas niet zo nodig vooraan te staan springen, dus ook al wonen we dichtbij, we zullen de volgende keer gewoon moeten betalen ;)

En nog meer!

Tijd om even te eten. Het is duidelijk nog voorseizoen, niet heel erg mooi weer en al wat aan de late kant voor een lunch, dus we zijn zo geholpen. Na wat drinken en eten, snel weer op weg. A wil even in de kabelbaan die over het water gaat. En daarna gaan we met zijn allen even rustig waterfietsen. Inmiddels begint zelfs het zonnetje een beetje te schijnen en dobberen we dus heerlijk even over het water.

Daarna moeten we nog een bezoek brengen aan het pirateneiland. Dus met zijn allen over de touwbrug, hoog over het water en even opzoek naar de schat op het pirateneiland. En over de andere touwbrug weer veilig naar het vaste land.

Linnaeushof

Linnaeushof; Europa's grootste speeltuin review - Mamaliefde

De Linnaeushof, ook wel bekend als de grootste speeltuin van Europa, biedt voor alle kinderen tot en met een jaar of 12 (einde van de basisschool) een dag vermaak. Met dus 350 speeltoestellen en attracties is er meer dan genoeg te doen.

Vanaf mei tot en met september kun je ook terecht in de Oase, een prachtige waterspeeltuin, dus vergeet ook vooral je bikini en zwembroek niet mee te nemen. Ontmoet Bennie Broek en speel de hele dag op alle schommels en draaitoestellen.

Linnaeushof is echt een gigantische speeltuin met verschillende thematische gebieden. Te groot voor ons om in een dag te bezoeken, we hebben misschien nog geen een derde gezien. Goede reden dus om een keertje terug te gaan. Voor de prijs (12,50 voor kinderen en volwassenen vanaf 2 jaar) hoef je het in ieder geval niet te laten.

Voor de beeldvorming heb ik nog wel even een rondje gelopen zodat jullie een idee krijgen wat er nog meer allemaal te doen is. Met name voor de oudere kinderen. Er zijn zelfs speciale elementen voor rolstoelen.

De kinderen mogen dan nog even kiezen wat ze het allerliefste nog één keer willen doen. Voor T is dat de hoge glijbaan en samen roetjsen we daar nog een paar keer vanaf. Dat gaat heerlijk hard! Daarna is het tijd om naar huis te gaan. We hebben nog lang niet alle 350 speeltoestellen en attracties gehad, maar sommige wel 10x.

Een buitengewoon geslaagde dag. Rozig stappen we in de auto terug naar huis. Ondanks dat het weer het begin van de dag niet helemaal mee zat, zijn we toch lekker bijna de hele dag buiten geweest.

Linda van Aken