Skip to Content

Klabats review Goliath

Klabats review Goliath

Klabats! Kla..wat? Precies…. Ik had er zelf ook nog niet eerder van gehoord. Klabats is een spel van Goliath. Een spel waarbij je sneller dan je schaduw moet reageren op vragen. Dat klonk best wel leuk. Ik dacht meteen aan mijn klas. Een spel om te spelen met de kinderen op scholen. Vragen beantwoorden is leerzaam en samenspelen natuurlijk ook op het sociaal gebied. En zo nam ik het spel mee naar school.

Leeftijd

Het is een spel voor 8+. Prima te spelen dus met bovenbouwleerlingen. Het spel kun je met 2 tot 5 spelers spelen. Leeftijd 8+ zou ik wel zeker aanhouden. Voor het spel moet je namelijk kunnen schrijven. Ook de vragen zijn wat moeilijk onder deze leeftijdsgrens.

Spelregels klabats

Het spel bestaat uit 4 armen. Iedere arm heeft een eigen figuur en eigen kleur. Aan het uiteinde van de arm zit een bordje. Hier kun je met een whiteboardstift op schrijven. Ook deze stiften zitten bij het spel. En je hebt nog vragenkaartjes. 

Wanneer je het spel speelt met 5 personen is er 1 vaste lezer. Speel je het spel met minder dan 5 personen dan lees je om de beurt een vraag voor. Wanneer je de vraag voorleest, mag je niet mee doen met de vraag te beantwoorden. Je kan je arm dan naar beneden doen en vastzetten met een klepje. Op deze manier hebben de andere spelers er geen last van.

In het midden van de armen is een draaischijf. Deze draaischijf bevat kleuren. De kleuren vind je terug op de vragenkaartjes. Je stelt de vraag van de betreffende kleur. Ook de antwoorden vind je terug op de vragenkaartjes.

Onze ervaring

Het spel was erg lachwekkend. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een antwoord geven. Hierdoor raak je “gestrest” en gaat er wel eens iets mis met schrijven. Door de spanning gebeurt het ook wel eens dat je je bordje niet goed vasthoudt waardoor het al naar binnenklapt. Een spel waar je zeker plezier mee hebt.

En ik moet eerlijk zeggen, er zaten best nog lastige vragen tussen. Die ik zelf, als juf, niet wist of in ieder geval heel goed over moest nadenken. En ja, daar heb je bij dit spel geen tijd voor. Je moet namelijk zo snel mogelijk je antwoord noteren. 

Het is wel even opletten dat je de bordjes niet een “duw” geeft. Zo kunnen ze stuk gaan. Je hoeft ze echt alleen maar los te maken. Maar doordat je zo snel wilt zijn en er spanning is, kan dit nog wel eens mis gaan.

Het spel was voor mijn klas zeker geslaagd! Ik denk dat het ook leuk is om met familie of vrienden te spelen. Met een hapje en een drankje erbij heb je dan gegarandeerd een leuke avond.

Floortje