Je kind wil van alles hebben; nog een computerspel of zelfs een gameconsole… Dat gaat natuurlijk niet zomaar, dus zal hij of zij er zelf voor moeten gaan werken.
Ook al zou je het met alle liefde voor je kind betalen, het is goed om te leren dat niet alles zo maar uit de lucht komt vallen. Om zo de waarde van het geld te leren en te leren sparen.
Maar op welke manier mag je kind geld verdienen en op welke leeftijd al doen en wat voor soort werk kan het doen?
Werken als je jonger bent dan 13 jaar
Echt werken mag natuurlijk nog niet. Maar je kan je kindje best zelf wat klusjes geven waar hij of zij een extra zakcentje mee kan verdienen. Houd het simpel en zie het ook vooral als een leerschool om met geld te leren omgaan.
Gewoon wat eenvoudige klusjes in huis, een boodschapje doen voor jou of oma (of de oude buurvrouw), of als ze ietsje ouder zijn kunnen ze misschien wel een keertje koken voor je.
Hoewel ze natuurlijk ook best gewoon kunnen helpen zonder dat daar iets tegenover staat. Ook dat moeten ze leren. Dus zoek hier een gouden middenweg in!
Overigens mogen kinderen jonger dan 13 wel mee doen aan reclamespots of een toneelstuk (uitvoeringen). Maar ook hier zitten regeltjes aan verbonden!
Meer lees je hier.
De regels mbt geld verdienen in het kort
Echt werken mag in Nederland vanaf 13 jaar en ook dan zitten er (gelukkig maar) regels aan verbonden. Hoe ouder het kind, hoe meer het mag. Tot zijn 18e mag het in ieder geval géén gevaarlijk werk doen. De rijksoverheid stelt het anders, die zeggen dat kinderen t/m 15 niet mogen werken, 16- en 17-jarigen wel, maar school blijft voorop staan.
Toch mogen kinderen van 13 t/m 15 wel degelijk werken, alleen wordt het dan als bijbaantje gezien en gaat het om een beperkt aantal uren per week. Daarbij is er ook nog het onderscheid tussen schoolweken en vakantieweken.
13 & 14 jaar
13- en 14-jarigen mogen geen industrieel werk doen, maar bijvoorbeeld wel werken in de supermarkt, oppassen of op een manege helpen. Het meeste werk in een fabriek mag niet, omdat dit gevaren met zich meebrengt. Ook kassawerk of laden en lossen van auto’s mogen deze kinderen nog niet doen.
Op schooldagen mag je kind bijvoorbeeld wel klusjes in huis doen of oppassen, maar overig werk mag het alleen doen op vrije dagen of de zaterdag. Op een vrije dag mag hij of zij maximaal 7 uur werken.
15 jaar
Een 15-jarige mag al langer werken. Naast bovengenoemde voorbeelden kun je nu ook denken aan werken in de horeca (niet als er alcohol geschonken wordt!) of in een pretpark.
Maar zwaar werk of gevaarlijk werk mag nog altijd niet. Net als werken in een fabriek of het laden en lossen van auto’s. Een 15-jarige mag na schooltijd 2 uur werken. Bij niet-schooldagen 8 uur.
Per schoolweek maximaal 12 uur. Maar bij vakantieweken mag hij of zij al 40 uur werken!
16 & 17 jaar
Bij 16- en 17-jarigen zijn er veel minder eisen aan het soort werk. Bijna alles is mogelijk. Wel moet de werkplek veilig zijn en er moet deskundig toezicht zijn. Echt gevaarlijk werk, zoals werken met giftige stoffen of in zeer lawaaiige omstandigheden blijft verboden.
Per dienst mag hij nu 9 uur werken en per week zelfs 45 uur. Maar let op: schooltijd wordt hierin meegeteld als arbeidstijd.
Wil je nog uitgebreider de regels lezen, kijk dan op de site van de rijksoverheid!
School en werk
Natuurlijk blijft school te allen tijde voorgaan op het werk. Veel scholen willen soms dat kinderen tot en met het laatste lesuur vrij zijn om naar school te kunnen komen mocht het nodig zijn. Ook als ze niet ingeroosterd zijn. Dit kan te maken hebben met inhalen van proefwerken, straf (tja…) of andere activiteiten die verplicht zijn.
Daarnaast moet het kind natuurlijk ook tijd hebben om huiswerk te kunnen maken én om nog gewoon te kunnen ontspannen.
Alleen maar heen en weer hollen tussen school, huiswerk, sport én baan is niet echt aan te raden! Houd dan ook een oogje in het zeil en als je ziet dat je kind echt te veel denkt te gaan werken, grijp in!
Probeer samen te bepalen hoeveel uur het slimste is!
Wat voor werk?
Oké, werken dus. Maar wat? Een krantenwijk? Leuk, maar bedenk wel dat als je kind ziek is, jij misschien wel de sigaar bent om om vijf uur je bed uit te moeten…
Maar goed, hierbij dus ideetjes voor je kind om te gaan doen. Onderverdeeld in de leuke klusjes voor de jonkies en het ‘echte’ werk!
Voor de jonkies (of misschien vindt jouw grotere puber dit ook wel leuk…)
- Boodschappen doen
- Oppaswerk
- Klusjes thuis of bij anderen
- Hond uitlaten
- Tijdens vakanties bij bekenden/in de wijk
- Op de kat passen bij vakanties
- Zelf een blog/vlog maken
- Reclamespotjes e.d.
- Meedoen bij bepaalde uitvoeringen
Vanaf zo’n 15 jaar:
- Krantenwijk, waarbij er een heel verschil is tussen een huis-aan-huisblad 1x in de week of elke ochtend vroeg de ochtendkrant
- Tuinderij
- Supermarkt
- Horeca
- Attractiepark
- Vakantiepark
- Ouderen helpen met computerwerk
- Via internet schrijven voor geld
- Modellenwerk
- Bijles geven
Bedrijf starten als minderjarige!
Wist je dat je kind zelfs voor zichzelf mag beginnen als minderjarige? Heeft hij of zij een superidee of misschien is je puber wel heel goed met video’s maken en dergelijke en kan hij daar prima geld mee verdienen: misschien is de uitdaging van een eigen bedrijfje dan wel iets voor hem (of haar natuurlijk).
Uiteraard zitten hier wel enige voorwaarden aan. Volgens de wet ben je tot je 18e handelsonbekwaam. Dat wil dus zeggen dat de ouders toestemming zullen moeten geven bij grote beslissingen.
Is hij of zij 16 of 17 jaar dan kunnen ze om handlichting vragen. Dan wordt er dus toestemming verleend dat je zelf die beslissingen mag nemen. Jonger dan 16: dan gaat dat dus niet.
Uiteraard zal het bedrijfje ook ingeschreven moeten worden bij de Kamer van Koophandel. De winst kan wel invloed hebben op de hoogte van de kinderbijslag!
Meer informatie vind je hier.
Kan je snel rijk worden als kind?
Hoewel het geen gemakkelijke taak is, zijn er strategieën en overwegingen die kinderen kunnen helpen om hun financiële doelen te bereiken op jonge leeftijd;
Identificeer lucratieve kansen
Een van de eerste stappen naar snel rijk worden als kind is het identificeren van lucratieve kansen in de omgeving. Dit kan variëren van het leveren van waardevolle diensten aan buren en familieleden, zoals oppassen, tuinieren of huisdierenverzorging, tot het vinden van zakelijke kansen zoals het verkopen van zelfgemaakte producten of het organiseren van evenementen in de buurt.
Verken digitale mogelijkheden
Met de opkomst van technologie biedt het internet talloze mogelijkheden voor kinderen om snel geld te verdienen. Dit kan onder meer het ontwikkelen van apps, het maken van inhoud op platforms zoals YouTube of TikTok, of het starten van een blog of een online winkel omvatten. Het verkennen van digitale mogelijkheden kan kinderen helpen hun bereik te vergroten en een groter publiek te bereiken, wat kan leiden tot snellere financiële groei.
Investeer in educatie
Naast het zoeken naar directe inkomstenbronnen, is het investeren in educatie essentieel voor lange termijn succes. Kinderen kunnen streven naar deelname aan wedstrijden, beurzen of educatieve programma’s die beloningen bieden voor academische of artistieke excellentie. Door te investeren in educatie kunnen kinderen niet alleen hun kennis en vaardigheden verbeteren, maar ook waardevolle prijzen of beurzen verdienen die hun financiële toekomst kunnen versterken.
Bouw passieve inkomstenstromen op
Naast actief geld verdienen, kunnen kinderen ook streven naar het opbouwen van passieve inkomstenstromen. Dit kan onder meer het maken van online cursussen, het publiceren van e-books, of het investeren in aandelen of vastgoed omvatten. Het opbouwen van passieve inkomstenstromen stelt kinderen in staat om geld te verdienen terwijl ze slapen, waardoor ze financiële stabiliteit op lange termijn kunnen bereiken.
Wees verstandig met geld
Het is essentieel voor kinderen om verstandige financiële gewoonten te ontwikkelen om snel rijk te worden en dat vermogen te behouden. Dit omvat het leren budgetteren, spaarzaamheid, investeren en het vermijden van schulden. Door verstandig met geld om te gaan, kunnen kinderen hun financiële doelen bereiken en een solide basis leggen voor toekomstige welvaart.
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024