Skip to Content

Een pinpas voor je kind: wanneer en waar let je op?

Een pinpas voor je kind: wanneer en waar let je op?

Je kind vertrouwd maken met de wereld van het geld is één van de dingen die komen kijken bij het opvoeden van je zoon of dochter. Een eigen pinpas kan daarbij een prima hulpmiddel zijn. Zo kan je kind immers leren hoe het om moet gaan met uitgeven van geld, zoals het in het dagelijks leven nu eenmaal gaat.

Vanaf welke leeftijd kan je kind een eigen pinpas krijgen en hoe ga jij daar als ouder mee om? Wat mag je kind allemaal wel en wat niet en welke tips geef je je kind?

Waarom een pinpas voor je kind?

Leren omgaan met geld is voor een klein kind tastbaarder als het om echt geld gaat. Contant geld dus. Is je kind iets ouder, dan is het raadzaam om hem of haar ook te introduceren in de wereld van de pinpas.

Wat gaat er in Nederland immers niet met een pinpas? Een eigen betaalrekening openen is dan de eerste stap.

Het verschilt per bank vanaf welke leeftijd dit kan en vanaf welke leeftijd er dan ook een pinpas mogelijk is.

Deze betaalrekening zal op zijn 18e verjaardag omgezet worden naar een rekening waarbij jij als ouder er niet meer bij kunt. Tot die tijd kun je vaak als ouder meebeslissen over de geldzaken van je kind.

Welke bank?

Banken hebben (uiteraard) allemaal hun eigen voorwaarden. En die willen ook nog weleens veranderen. Lees je dan ook even goed in wat wel en wat niet kan.

Zo zijn er banken waar kinderen alleen een rekening kunnen krijgen als de ouders er zelf ook een rekening hebben. Of kun je als ouder alleen meekijken als je er zelf ook klant bent (wat op zich vreemd is, want hoe kun je ze dan begeleiden en behoeden voor zaken als ‘schuld door aankoop’)

. Daarnaast hanteren de banken ook verschillen qua leeftijd en wat het kind er allemaal mee kan doen.

Waar let je op bij het afsluiten?

Er zijn rekeningen waarbij kinderen nooit rood kunnen staan. Dus schulden maken is dan niet mogelijk.

Uiteraard controleer je even of dit ook zo is bij de rekening die je opent.

  • Kan ik als ouder meekijken en/of moet ik er zelf een rekening hebben lopen?
  • Kan er contant geld gestort worden? Kinderen krijgen immers nog weleens contant geld, bijvoorbeeld met een partijtje.
  • Is het opnemen van geld gratis of kost dit geld?
  • Zit er rente op de rekening?
  • Moet ik betalen voor eventuele papieren afschriften en dergelijke?

Vanaf welke leeftijd een eigen pinpas?

Misschien vind je het overdreven om je kind al jong een pinpas te geven, vaak zijn ze op deze leeftijd ook nog een stuk nonchalanter (hier). Maar bedenk wel dat als je kind eenmaal meer gaat ondernemen hij vaak ook zal moeten pinnen!

Weten hoe het werkt en ook inzien dat pinnen betekent dat je geld dus echt wel opgaat is wel een vaardigheid die ze dan ook al eerder geleerd moeten hebben.

Kinderen die naar de middelbare school gaan, bijvoorbeeld, en dan in de kantine iets willen kopen, zullen vaak als enige mogelijkheid pinnen hebben.

Of wat dacht je van een openbaar toilet op het station? Het Nibud raadt aan om kinderen vanaf tien jaar een eigen pas te geven.

Welke limieten stel je in?

Natuurlijk scheelt dit ook weer per bank, maar er zijn limieten die jij als ouder zelf kunt instellen via bijvoorbeeld de bankapp.

Hoeveel mag je kind bijvoorbeeld uitgeven op 1 dag, of per pinbeurt. Door dit netjes in te stellen kun je al voorkomen dat je zoon of dochter te veel of te vaak pint.

Wat leer je je kind?

Leer je kind:

  • Dat de pincode altijd geheim moet blijven
  • Hoe pinnen werkt, maar ook contactloos betalen. (En eventueel het betalen via de smartphone!)
  • Leer dat niemand mee mag kijken als hij of zij pint
  • Dat als hij zijn pas verliest, hij dit direct meldt (zodat het geblokkeerd kan worden)
  • De pas dus veilig opgeborgen moet worden
  • Dat hij nergens zijn code bewaart en al helemaal niet in dezelfde tas of mapje als zijn pinpas! Om zeker te zijn dat de code niet vergeten wordt kun je natuurlijk foefjes bedenken én het is slim om zelf ook de code te weten voor het geval dat hij het vergeet
  • Dat een pinpas nooit uitgeleend mag worden
  • Hierop doorbordurend: leer je kind ook online bankieren

Online bankieren

Een logische volgende stap is het online bankieren. Hoewel veel vanzelf wijst en je kind allang gewend is om in te loggen en dat soort zaken, is een eerste keer toch wel fijn om samen te doen. Verken samen hoe het allemaal werkt en wat je kind hier kan zien.

Leer je kind om af en toe even te checken of het allemaal wel klopt. En hoeveel geld hij of zij nog heeft. Stort het zakgeld op de bankrekening en leer je kind hiervan rond te komen, bijvoorbeeld.

Leer je kind ook dat als hij wil sparen voor iets, dat hij dan een bepaald bedrag iedere week of maand overboekt naar zijn spaarrekening. Leg hem uit dat je zo voorkomt dat je toch alles opmaakt en er niks van sparen terechtkomt.

Voor nu is het fijn om zo zijn grotere wens te kunnen realiseren, maar het is ook goed om zo te leren sparen.

Een bestelling via internet? Doe samen de betaling, zodat hij ook dat goed leert. Misschien heb je nog een apparaatje nodig of gaat het via een app op je smartphone?

Waar moet je kind op letten bij online bankieren

  • Kies een wachtwoord die niemand zomaar raadt. Liefst 1 met zowel letters, cijfers, als leestekens. Wissel hoofd- en kleine letters af.
  • Deze houd je geheim (op jou na…)
  • Reageer niet op mails of apps die om gegevens vragen! Leg uit dat dit bedriegers zijn die uit zijn op zijn of haar geld!
  • Check of je wel echt op de site van de bank zit. Dit kun je doen door de adresregel te controleren. Veel banken geven dit zelf al aan dat je moet checken voordat je gaat betalen.
  • Log ook weer uit
  • Merk je iets vreemds op? Laat hij dan stoppen en jou inlichten. Dan kun jij contact opnemen met de bank.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)