Skip to Content

Cupcake ijsjes trakteren op school

Cupcake ijsjes trakteren op school

Cupcake ijsjes trakteren in de zomer? Oké, het is wel heel erg voor de hand liggend en weinig origineel om als je kind jarig is zo vlak voor de zomer een ijsjestraktatie uit te delen. Veel kinderen vinden het wel lekker, en als je jarig bent moet je dat vieren toch!

Toen ik haar vroeg wat ze graag zou willen trakteren was het antwoord; ijs, chips, lollies en cupcakes… Nu vind ik chips meer iets voor als ze ouder zijn en zich niet meer durven te vertonen met geknutselde traktaties en ben ik geen voorstander van lollies.

Samen met dochterlief struinden we Pinterest af en zagen een soort ijscupcakes voorbij zag komen. Dat moest het worden.  En tja, als de jarige dat graag wil… Misschien geen gezonde fruit- of groententraktatie, integendeel. Maar dat is weer een heel andere discussie. Soms moet het ook gewoon kunnen om lekker te genieten.

Cupcake ijsjes trakteren op school - Mamaliefde

Benodigdheden cupcake ijsje

  • ijshoorntjes (bij voorkeur bakjes of afgeplat zodat je ze kan neerzetten hier)
  • cupcakemix (plus benodigde ingrediënten volgens verpakking)
  • botercrème (zelf maken of kant en klaar)
  • topping (discoballetjes, hagelslag oid)
  • eventueel parasolletjes of prikkers

Pinterest Fail

Het was een beetje oefenen wat werkte, zo begon ik met glazuur, want volgens het voorbeeld zou de cupcake er bol uitkomen. Niet bij mij. Dat was volledig plat. Op die manier leek het met glazuur meer op een gesmolten ijsje. Een typische Pinterest-fail dus! Daarom deze tips voor zoals het hier het beste ging.

Bereiding

Je begint met het maken van de botercrème, die moet namelijk even in de koelkast stollen (of je gebruikt kant en klare crème). Daarna ga je verder met de cupcakemix volgens de gebruiksaanwijzing.

Ik heb het eenvoudig gehouden met een standaard cupcakemix. Maar je kan hier cacao aan toevoegen voor chocolade cupcakes, of vrolijk gekleurde sprinkels voor een unicorn effect! Je smeert de tray in met olie zodat de mix niet blijft plakken.

Daarna schep je met twee lepels een beetje mix in het gat. En een lepel in het ijshoorntje. Deze zet je ondersteboven op het beslag.

De oven verwarm je voor op 160 graden (ook als dat lager is dan het recept, omdat anders de hoorntjes ‘ontkrullen’ en uitzetten). De mix bak je in 12 minuten in de oven. Minder dan de officiële baktijd dus, omdat je minder beslag gebruikt dan een volledige cupcake en je beter de baktijd kan verlengen dan inkorten.

Met een vorkje kan je er in prikken, als dat er schoon uitkomt is het beslag gaar.

De crème stop je in een spuitzak en spuit je rond als een ijsje op het hoorntje. Zelf gebruikte ik twee kleuren (roze en wit) die ik als een soort dambord heb neergezet zodat dat er extra vrolijk uitziet. Vervolgens strooi je er wat decoratie of hagelslag op en klaar zijn je ijsjes cupcakes!

Trakteren

En dan is het natuurlijk tijd om te trakteren. Het was eigenlijk een hele familie-activiteit. Manlief heeft de tray gemaakt van een soort schuim waaruit hij gaten heeft gestoken. En vervolgens langs de rand opgehoogd zodat de hoorntjes niet op de grond staan.

Zoonlief heeft het beslag en de botercrème geproefd. En dochter mag natuurlijk trakteren! De tray is bekleed met een laagje aluminiumfolie en heb ik versierd met een lintje.

Linda van Aken