Skip to Content

Alternatief feest ten tijde van corona; tips en ideeën

Alternatief feest ten tijde van corona; tips en ideeën

In maart werd onze dochter 1, twee dagen voor de aankondiging van de intelligente lockdown. We gingen naar het nieuwe koffietentje op dorp. We gaven daar een simpel feestje met familie, taart en cadeautjes. We waren nog heerlijk onwetend over wat komen ging, we mochten alleen geen handen meer schudden.

Nu ik dit schrijf is komend weekend onze zoon jarig. Hij wordt 3 en dat willen we vieren met een alternatief feest. Maar oh, al die beperkingen. Die ook nog eens kunnen wijzigen, vanavond is er alweer een vervroegde persconferentie.

En wat mag nou eigenlijk wel en wat niet? Wat een ellende! Máár, wij zijn een gezin dat in oplossingen denkt. En dat kunnen we nu goed gebruiken. Dus, hoe doe je dat nou: verjaardagsfeesten in tijden van corona? Of wat dacht je van een gender reveal of een babyshower? Dat gaat nu toch wel iets anders dan ‘normaal’.

Alternatief feest thuis vieren

Op dit moment mag je met maximaal 3 personen in je huis of tuin ontvangen per dag. En dan hoef je jezelf en kinderen onder de 12 jaar gelukkig niet mee te tellen. Personen uit verschillende huishoudens moeten natuurlijk wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. 

Met deze regels wordt een groot feest in eigen huis of tuin wat lastig. Bij mooi weer is de tuin (als je die hebt) toch een perfecte locatie voor een feestje. Minder kans op besmetting, en mensen zijn toch graag buiten.

Als het wat fris is, kun je overwegen wat kachels neer te zetten. Of misschien zelfs een vuurkorf.

Wij gaan zelf voor een tuinfeestje. Hoe? Werken met tijdvakken op verschillende dagen. Niet heel bevorderlijk voor de feeststemming (“oh, het is 3 uur, héél leuk dat jullie er waren, maar daar is de uitgang”), maar voor een kinderverjaardag durven we het wel aan.

We vieren de verjaardag van onze zoon vier keer. Twee ochtenden en twee middagen. Op zich prima, zo kun je meer aandacht besteden aan de mensen die er dan zijn. Maar voor de kinderen verwachten we erg vermoeiende dagen.

Met de nodige aanpassingen kun je dus best een feestje vieren. Zelfs met de huidige maatregelen. Ben je enthousiast geworden en is het gelukt je feestje te plannen? Top! Waar kun je dan nog op letten tijdens het feestje zelf?

Ventileren

Zorg dat je de feestruimte goed ventileert (tenzij je buiten bent natuurlijk). Zet zo mogelijk alle ramen en deuren open. Zo heeft het virus minder kans, mocht achteraf blijken dat er toch iemand ziek was.

Muziek: volume en bereik

Iedereen moet nu 1,5 meter afstand bewaren. Je zult dus ook harder moeten praten/beter moeten luisteren om met elkaar te kletsen. Zet de muziek op je feestje dus niet te hard. Anders moeten je gasten echt gaan schreeuwen.

Verder kun je meerdere boxen neerzetten om het bereik van de muziek te spreiden zonder dat het volume omhoog moet. Want waarschijnlijk nemen je gasten meer ruimte in dan gebruikelijk.

Hygiëne

Zorg dat iedereen zijn handen eenvoudig kan wassen of desinfecteren. Zet bijvoorbeeld op iedere tafel een flesje handdesinfectie. Mensen zijn sneller geneigd dit te gebruiken als het voor hun neus staat. En houd alle oppervlakken zo schoon mogelijk.

Kinderverjaardag / kinderfeestje vieren

Voor personen onder de 13 jaar gelden geen maximum aantallen; je kan er dus wel een kinderverjaardag van maken door neefjes en nichtjes uit te nodigen of klasgenootjes. Je kan er altijd voor kiezen om het aantal kinderen dat uitgenodigd mag worden nu wat ruimer te nemen dan wat je normaal zou doen.

Of bijvoorbeeld een kinderfeestje in twee keer vieren. Voor de wat oudere kinderen kan er misschien samen met een klasgenootje een discofeestje georganiseerd worden waarop de hele klas uitgenodigd wordt.

Of wat dacht je van een logeerpartijtje? Wedden dat ze dat niet zullen vergeten!

Feestlocatie

Waar je thuis een zeer beperkt aantal personen mag ontvangen, is dat voor een feestlocatie anders. Een dergelijke locatie is aan meer regels gebonden, maar mag ook (veel) meer mensen ontvangen.

Iedereen moet een vaste plaats hebben en dansen is niet toegestaan. Voor een bruiloft is dat natuurlijk niet zo leuk. Maar voor een (kinder)verjaardagsfeest hoeft dit niet per se een probleem te zijn.

Kinderen onder de 12 jaar mogen wel samen dansen en spelen. En volwassenen kunnen ook op 1,5 meter prima met elkaar kletsen. Op een feestlocatie hoef je je feest niet te verdelen in tijdvakken, je kunt iedereen (maximaal 30 personen) tegelijk uitnodigen.

Als de locatie maar groot genoeg is. En qua feestlocatie kun je creatief zijn en het haast zo gek niet te bedenken: een omgebouwde boerderij, een binnenspeeltuin met restaurant, een stoomtreinmuseum of zelfs een (rondvaart)boot. Genoeg leuke opties.

Op locatie vieren

Is je huis of tuin te klein? En vind je een heuse feestlocatie wat teveel van het goede? Dan kun je altijd nog een openbare ruimte opzoeken. Ga bijvoorbeeld met je gezelschap naar het park of het strand.

Vraag iedereen iets te eten en te drinken mee te nemen (of neem zelf heel veel mee) en ga samen picknicken. Of maak thuis een borrelplank klaar en ga samen borrelen.

Houd er wel rekening mee dat iedereen het recht heeft naar een openbare plek te komen. Het kan ontzettend druk zijn, waardoor het onmogelijk is om voldoende afstand te bewaren. Een feestje in het openbaar doe je dus een beetje op goed geluk.

Dit vind ik dus zelf echt een supertof idee, met z’n allen naar de dierentuin of het pretpark! Zeker als je gezelschap veel kinderen heeft, is dit het overwegen waard. Wel wat prijzig natuurlijk, als je voor iedereen een kaartje moet kopen. Maar misschien willen je gasten zelf een kaartje kopen.

Het zal dus erg afhankelijk zijn van je gezelschap of deze vorm van feestvieren een goed idee is of niet. De kinderen zullen zich in ieder geval prima vermaken. En vaak is er voldoende horecagelegenheid om met z’n allen wat te eten en te drinken. Óf een stuk taart te eten natuurlijk.

Houdt er wel rekening mee dat opa’s en oma’s in de winter het niet allemaal even goed kunnen hebben om als het koud is lang buiten te blijven.

Zeker bij een verjaardag in een park waarbij je veel staat / zit kan het snel koud worden. En als je het op locatie doet is het afwachten of ze dat aandurven qua gezondheid. Zij maken toch net iets meer kans om ziek te worden.

Digitaal vieren

Deze variant is echt onwijs modern. Een digitaal feestje vieren. Met z’n allen op Skype of Zoom en kletsen maar. In dit geval moeten je gasten waarschijnlijk wel zelf voor hapjes en drankjes zorgen (kun je tenminste wel kiezen wat je zelf lekker vindt). Al kun je iedereen ook van tevoren een borrelpakketje toesturen

Toegegeven: ik ben zelf nog niet overtuigd van digitale feestjes. De digitale vrijdagmiddagborrel met collega’s, tot daaraan toe. Maar familie en vrienden willen we toch echt zien. En de kinderen willen met elkaar kunnen spelen.

Wat aan de andere kant het grote voordeel is van een digitaal feestje, is dat iedereen erbij kan zijn. Zelfs die neef die naar Australië is geëmigreerd. Al moet iemand oma misschien even op weg helpen. Live op Facebook is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Drive thru

Als je de ruimte hebt kan je voor je huis een soort van drive thru feestje er van maken zoals dit feestje hier. Iedereen in een grote stoet van auto’s achter elkaar door de straat laten rijden en op een tafel het cadeau laten afgeven en een stukje taart laten pakken.

Natuurlijk kan de jarige (onder de 18) even gefeliciteerd worden en daarna door rijden zodat de volgende langs kan. Als het regent of het erg koud is kan een grote partytent opgezet worden waar iedereen doorheen rijdt en alles droog blijft.

Gender reveal

Ben je zwanger en wil je graag een mooie herinnering aan je gender reveal? Met zijn allen bij elkaar komen om tegelijk het geslacht te ontdekken is nu helaas niet mogelijk. Je kan dat natuurlijk digitaal doen en de reacties van het beeldscherm opnemen.

Of je kan kan je er voor kiezen om in een intieme situatie met het eigen gezin het geslacht te ontdekken met een confettikanon of een rookbom. Daar kan je dan een filmpje van maken en die naar anderen sturen.

Nieuwsgierig naar de reactie van anderen? Dan kan je een ballon meenemen met gekleurde confetti of een roze en blauwe ballon waar ze uit moeten kiezen om kapot te prikken en dan een briefje in zit met het geslacht (goed of helaas niet goed).

Al die reacties kan je dan filmen en achter elkaar monteren zodat je een mooie herinnering hebt.

De allerbelangrijkste tip: geniet van jullie feestje!

Jessica