Oud en nieuw zonder familie en zonder vuurwerk, dat is hoe het is dit jaar. Maar laten we daarom de jaarwisseling zomaar aan ons voorbij gaan? Natuurlijk niet! Juist dit rare jaar gaan we met veel plezier ‘adieu’ toewensen en we proosten op een jaar dat hopelijk ons weer terug zal laten keren naar normale tijden. Toch? Maar hoe doen we dat met onze kids op een leuke manier?

Twee violen en een trommel en een fluit…

Natuurlijk, we luiden het nieuwe jaar niet met vuurwerk in, maar gewoon met zo veel mogelijk herrie van andere dingen. Zorg voor veel trommels, toeters en meer van dat soort herrieschoppers. Om twaalf uur gaan we heerlijk voor ons huis herrie staan maken. En als je dat nou eens aan al je buren vraagt om te doen, wordt het weliswaar op afstand maar toch juist een heerlijk straatfeestje!

Ballonnen

Op sociale media kwam het ook al langs en ook op RTL-nieuws. De 100.000 klapper gemaakt van ballonnen. Je hebt er inderdaad wel veel ballonnen voor nodig en iets om de ballonnen dus te laten knappen terwijl je het er doorheen trekt. Maar het is natuurlijk wel een leuke en onschuldige vervanger van echt vuurwerk. Alleen even de ballonresten opruimen daarna, maar goed, dat hoor je met vuurwerk ook te doen.
Maar het kan ook nog anders. Waarom zou je niet gewoon heel veel ballonnen zelf opblazen en er een festijn van maken om 12 uur, om zo snel mogelijk de ballonnen kapot te prikken?! Je kunt er een speciale ruimte voor gebruiken om de zooi niet door je hele huis heen te hebben, of gewoon in de huiskamer en daarna met elkaar even over de grond kruipen om het weer toonbaar te maken…

Toch even bij elkaar

Of ZOOM niet overbelast zal raken, weet ik niet, als iedereen er gebruik van maakt om 12 uur. Maar het zou natuurlijk wel erg leuk zijn om toch een beetje bij elkaar te zijn op dat tijdstip. Even zwaaien naar opa en oma, toch? Nou ja, nee heb je, ja kan je krijgen. Dus waarom zou je het niet gewoon proberen? Haal champagne en kinderbubbels in huis en proost met elkaar. Toch nog gezellig.

Gezelschapsspelletjes

Mogen jouw kinderen al de hele avond opblijven? Dan vraagt het om een gezellige activiteit met elkaar. De ouderwetse bordspellen zijn hier natuurlijk zeker voor geschikt. Maar het wordt vanzelfsprekend nog leuker als je het spel dan aanpast aan oud en nieuw. Maak op een groot stuk karton een soort ganzenbord of een ander parcours, maar wel met hetzelfde principe. Dat er dus vakjes met opdrachten komen. En die opdrachten hebben dan uiteraard met oud en nieuw te maken. Maak het lekker interactief. Zet er o.a. kennisvragen bij. Op bepaalde vakjes moet er een kaartje getrokken worden en daar staan dan opdrachten op, die kunnen variëren van ‘haal drinken voor mama’ tot ‘wanneer is vuurwerk ontstaan’. Bij laatstgenoemde zou je er een tijdslimiet aan kunnen koppelen en moet de speler dus op zoek naar het antwoord.

Uiteraard zorg je dat de vragen met oud en nieuw te maken hebben. Verder maak je bijvoorbeeld een vakje met een nitraatbom (je bent dus af), een gillende keukenmeid (drie plaatsen achteruit) of een bang hondje (je wordt geholpen omdat je bang bent, je mag nog een keer gooien). Verzin er zo nog een aantal. Uiteraard heeft degene die als eerste aankomt gewonnen.

Confettikanon

Met z’n allen confettikanonnen afschieten. Zet oude filmpjes op van een vuurwerkshow voor de geluidseffecten en hoppa: we knallen toch het nieuwe jaar weer in!

Sterretjes

En voor de kinderen zijn er vast nog wel sterretjes te vinden om af te steken. Voor de kleintjes is dit al meer dan genoeg. Misschien geniet je kind nu zelfs wel meer, want hoeveel kinderen (en dieren!) zijn er niet die alleen maar heel bang zijn voor al die grote knallen!

Oude vuurwerkshows

Op internet zijn natuurlijk genoeg filmpjes van vuurwerkshows te vinden. Zet op je smart-tv YouTube aan en maak een playlist met vuurwerkshowfilmpjes. Om twaalf uur laat je de soundbar van de tv zijn werk doen en knallen de vuurwerkgeluiden de kamer door. Prachtige show en je blijft ook nog eens lekker warm.

Gourmetten

Kijk, misschien heb je met de drie kerstdagen die we dit jaar hadden al genoeg gourmet gezien, maar anders is een avondje gourmetten, op je gemakje, ook een prima idee. Veel kinderen vinden het ontzettend leuk om te doen. En anders de groten wel. Natuurlijk kun je eerst met de kinderen ’s middags al rustig alles voorbereiden. En je zorgt uiteraard voor lekkere kindergerechtjes erbij. Een pannenkoekje bijvoorbeeld. Of houd gewoon de frituurpan achter de hand voor wat lekkere patatjes erbij.

Gelukscadeautjes of lieve wensen uitdelen

Je zou ook een nieuwe traditie kunnen starten in dit crisisjaar. Koop voor iedereen een klein pakje en stop er een wens bij voor het komende jaar. Alle volwassenen en grote kinderen doen dit voor de anderen. Je zou de kinderen bijvoorbeeld geld kunnen geven en de opdracht dat ze voor iedereen dus voor een klein bedrag een aardigheidje moeten kopen én een wens erbij stoppen. De kleintjes kunnen dit natuurlijk nog moeilijk zelf doen, maar laat ze wel meedoen, door samen met jou de pakjes te kopen. Ga echt voor een heel klein iets, want we hebben in december al genoeg cadeaudagen gehad. De nadruk ligt nu echt op de lieve wensen voor elkaar. Je zou ook kunnen kiezen voor alleen lieve, ingepakte wensen. En die wensen laten we op een rustige manier uitpakken. Je zou kunnen kijken hoeveel wensen er zijn en die gelijkmatig verdelen over de avond. Zo weten de kinderen ook dat het bijna tijd is, als de pakjes op zijn!

Een paar dagen weg

Gewoon toch maar een paar daagjes naar een hotelletje met het gezin of een vakantiehuisje. Even weg zijn geeft al een feestelijk gevoel en als je dan toch met elkaar lekker gezellig een filmpje kan kijken, is het al gauw goed. Misschien niet zoals je oud en nieuw zou willen vieren, maar wel leuk!

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: