Pasen vieren zonder eieren is gewoon onmogelijk. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker als je kinderen hebt. Het is echter altijd weer een uitdaging om leuke, realistische en originele technieken te zoeken om je paaseieren te versieren zodat je daarna de paaseieren kan verstoppen om te gaan zoeken. Gelukkig is pinterest zeer behulpzaam als het gaat om inspiratie. Deze wil ik graag met jullie delen. Dit keer dus geen eigen creaties, maar genieten van het werk van anderen. Bij deze presenteer ik dus 50 technieken en voorbeelden om je paaseieren te versieren. Natuurlijk met link naar de originele beschrijving, zodat je er zelf ook mee aan de slag kan gaan.

Lees ook: De leukste uitjes en activiteiten tijdens het Paasweekend; van paasvuren tot paasmarkten en festivals
Lees ook: Paaseieren zoeken Nederland
Lees ook: Last-minute weekend weg tijdens het Paasweekend
Lees ook: Kindvriendelijke paasbrunch met hele gezin of familie op een originele locatie

Inhoudsopgave

Waarom versieren we eieren?

Tijdens Pasen vieren we dat Jezus is opgestaan uit de dood, we vieren met Pasen dus eigenlijk ‘nieuw leven’. En wat is nou een mooier symbool voor dat nieuwe leven dan een ei? Tijdens de vastentijd werden er namelijk geen eieren gegeten, omdat zuivel en vlees niet waren toegestaan. Die vastentijd eindigt met Pasen en men at ineens weer veel eieren. De oude, overgebleven eieren werden niet meer opgegeten, maar versierd.  Zij kleurden hun paaseieren rood om zo het bloed van Jezus uit te beelden.

In de middeleeuwen werden eieren ook van binnen gevuld met kleurstof.Hierbij werd eerst de binnenkant leeg gemaakt, om daar een roerei van te maken met verschillende natuurlijke kleurstoffen. Zo werden de eieren rood/paarsig gemaakt door gebruik te maken van het sap van een rode kool of bieten. Met spinazie kreeg het een groene kleur en met uienschillen een gele kleur. Vervolgens werd het weer terug in het ei gedaan en hadden ze dus een ei gecreëerd waarbij de inhoud gekleurd is.

Dat we eieren nu zo creatief mogelijk beschilderen en versieren, is het tegenovergestelde van hoe het er bij de eerste christenen aan toe ging. De traditie van het eieren verven is pas vrij recent en is vermoedelijk pas in de 19de-eeuw ontstaan. Eieren beschilderen is namelijk een heel huiselijk gebeuren, dat goed past bij de 19de-eeuwse gezinsromantiek. Daarnaast is het de tijd dat scholen zijn opgericht die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van deze traditie. Vooral leraren maakten kinderen enthousiast voor het beschilderen van eieren. Dat we eieren nu zo creatief mogelijk beschilderen en versieren, is het tegenovergestelde van hoe het er bij de eerste christenen aan toe ging.

Als kind heb je vast wel eens naar paaseieren gezocht of misschien verstop je nu wel eieren voor je eigen kinderen. Maar waarom eigenlijk? Ook dit stamt uit een ver verleden, een ei stond namelijk symbool voor de vruchtbaarheid. Vroeger dacht men dus dat de akker vruchtbaarder werden als er eieren in werden verstopt. De boeren zorgden er dus voor dat er eieren in de grond werden begraven. Dit was een soort van gebed, omdat men hoopte op een goede oogst.

Wist je trouwens dat er heel veel verschillende soorten eieren zijn, niet alleen wit en bruin maar ook roze en blauw? Hier vindt je meer van dit soort weetjes over eieren.

Lees ook: Zelf gevulde chocolade pinata paaseieren maken

Unicorn paaseieren schilderen

Hoe gaaf zijn deze witte unicorn paaseieren? Hiervoor heb je nodig een aantal gouden hoorntjes, kleine nepbloemetjes en lijm. Met stift teken je de oogjes en klaar.

Sprinkels paaseieren

Vrolijke paaseieren met confetti sprinkels. Deze maak je door de zijkant van je kwast een paar keer te ‘stempelen’ op het ei.

Scandinavische eieren

Minder is meer, dat zie je wel aan deze eieren. Ze hebben een ‘kroontje’ gekregen van ijzerdraad met konijnenoren, maar zien er toch heel gaaf uit.

Hamburger eieren

Hoe origineel zijn deze eieren die geverfd zijn in hamburger stijl?

Bloesem eieren

Deze eieren zijn effen gekleurd, en vervolgens voorzien van een bloesem patroon.

Eier gezichten

Ook deze eieren die zijn voorzien van een gezichtje hebben een scandinavisch tintje, helemaal met de bloemetjes als decoratie.

Mozaïek eieren

Ziet dit er niet geweldig uit? Dit mozaïek is gemaakt van de eierschillen. De witte schillen zijn ongeverfd, terwijl het ei wel in een verbad heeft gelegen. En andersom, eerst het schil in een eibad en vervolgens  deze op een ongeverfd ei ‘plakken’.

Gouden confetti eieren

Deze pastelkleurige blauwe, paarse en roze eieren zijn gedipt in de lijm om vervolgens door de gouden confetti gerold te worden voor een heel luxe ogend resultaat.

Drip dye eieren

Deze eieren die doen denken aan de zonsondergang zijn met een alternatief op het dip dye versierd. In plaats van in de verf te dippen is er een kwast boven het ei laten lekken zodat er patronen ontstaan en ‘druipers’.

Metallic paaseieren

Deze metallic paaseieren zijn voorzien van smalle en bredere elastiekjes om vervolgens in een verfbad met metallic verf gelegd te worden. Daardoor krijg je deze mooie witte strepen die het metallic doorbreken.

Bohemien eieren

Met een witte stift zijn deze bruine eieren voorzien van een printje en patroon.

Victoriaanse eieren

Deze paaseieren hebben eerst in een zwart verfbad gelegen om vervolgens versierd te worden met een victoriaans botanical patroon met diverse soorten bloemen.

Einestjes

Ook ‘lege’ eieren kan je prima gebruiken om te versieren. Zoals in deze eiernestjes, waarbij er in het lege ei een nestje wordt gemaakt met wat stro en een mini ei. Ook geschikt om in de paastakken te hangen.

Geometrische eieren

De eieren op deze foto zijn van hout, maar ook echte eieren kan je prima gebruiken om te voorzien van een geometrisch patroon door ze goed strak af te plakken voor je ze dipt in de verf.

Pompon eieren

Met hele kleine pomponnetjes kan je de eieren versieren met vrolijke bloemen of andere patronen.

Glitter eieren

Natuurlijk kan je de eieren helemaal onderdompelen in glitter, maar net als bij de confetti eieren geeft dit ook een bijzonder glamorous resultaat.

Nagellak marble eieren

Wist je dat je met nagellak ook eieren kan verven? Je doet een paar druppels nagellak in een bak met water zodat dit een soort velletje creëert aangezien de nagellak hydrofoob is. Daarna dip je het ei erin. De nagellak wikkelt zich om het ei heen als je hem weer uit het water omhoog tilt.

Lees ook: Creatief met nagellak marble

Monochrome eieren

Met zwarte stift of verf maak je van deze witte eieren hele strakke monochrome eieren.

Spring eieren

Van stevig ijzerdraad maak je deze ronde eierschalen waar de eieren precies inpassen. En wat dacht je van de toepasselijke letters?

Gouden glitterverf eieren

Met goudverf, verf je deze eieren waarna je ze in de glitters doopt zodat ze nog meer gaan shinen.

Sprinkle eieren

Zien deze eieren er niet uit om op te snoepen? Hartig van binnen en zoet van buiten? Als je de eieren door de poedersuiker/water oplossing rolt in plaats van lijm kunnen ze ook nog de sprinkels opeten.

Handlettering eieren

Deze eieren zijn voorzien van toepasselijke teksten. Natuurlijk kan je ook nog variëren qua lettertype.

Calligraphy eieren

Een alternatief op de eerder genoemde handlettering eieren.

Tattoo eieren

Misschien ken je ze nog wel; van die tattoostickers die kan je ook prima gebruiken om je eieren mee te versieren.

Golden bunny eieren

Deze eieren zijn voorzien van een konijn die er met goudpapier opgeplakt is. In plaats van goudpapier kan je natuurlijk ook zilverfolie gebruiken.

Ananas eieren

Deze gele eieren zijn voorzien van een groene ‘kroon’.

Portret eieren verven

Hoe stoer zijn deze eieren voorzien van een portretfoto; voor ieder lid van het gezin een eigen ei. Hoe je dit doet lees je hier.

Vingerafdruk eieren

Voor de kinderen is het ook heel leuk om met een vingerafdruk hun ei te verven. Je kan er een confetti patroon van maken. Allemaal eieren, of deze leuke dieren.

Hartjes eieren

Deze hartjes worden afgeplakt met twee stukjes masking tape, daarna even laten rusten in een verfbad. Als ze goed droog zijn kan je het masking tape verwijderen en hou je dit hartje over.

Natuur eieren

Hoe gaaf zijn deze eieren, voorzien van een takje of bloemetje vastgebonden met een touwtje. Simpel maar heel stylish!

Metallic pen eieren

Deze blauwe eieren zijn nadat ze droog waren voorzien van een mooie decoratie met een gouden metallic plan.

Groente en fruit eieren

Van gekleurde ‘vlekken’ op de eieren maak je met een pen deze groenten en fruit printjes.

Polkadot eieren

Geen eieren voorzien van stippen naast elkaar maar in laagjes over elkaar. Gemaakt met ronde wattenstaafjes.

Natuurlijke verf

Natuurlijk kan je je eieren ook verven zonder kunstmatige kleurstoffen of verf, maar met natuurlijke producten. Op de foto zie je welke ingrediënten je daarvoor kan gebruiken.

Ombre regenboog eieren

Deze eieren zijn het mooiste in combinatie met elkaar, zo zie je het kleurverloop heel goed tot zijn recht komen.

Pantone eieren

Pantone is de naamgever van de kleuren online. Deze eieren zijn in die betreffende kleuren geverfd en voorzien van de code.

Waterverf eieren

Deze eieren die versierd zijn met afbeeldingen gemaakt met waterverf zien er wel heel erg spectaculair uit.

Emoji eieren

De komende tijd blijven emoji’s toch nog wel erg populair. Nadat ze zijn voorzien van een geel kleurtje hebben ze de verschillende faces gekregen.

Shibori marmer eieren

Deze eieren zijn voorzien van een decoratie volgens een traditionele Japanse methode Shibori waarbij ze een soort marbled effect krijgen met indigo verf.

Pinata eieren

Het is een ouderwetse traditie om eieren kapot te slaan boven je hoofd, hoe gaaf is het als deze gevuld zijn met confetti (of wellicht glitter). Hier lees je hoe je deze eieren maakt.

Sharpie pen eieren