Skip to Content

9x Goedkoop verjaardag vieren buitenshuis of alternatief eten

9x Goedkoop verjaardag vieren buitenshuis of alternatief eten

Nog zoveel nachtjes slapen, en dan… Je kind telt de nachtjes al af, maar jij hebt buikpijn, want hoe ga je het financieel voor elkaar krijgen? Een verjaardag is heilig voor een kind.

Welke interesse een kind ook heeft. Want jarig zijn betekent cadeautjes, visite, taart en slingers. En dat kost geld. Gelukkig hoeft dat niet altijd; de volgende tips helpen je bij het goedkoop verjaardag vieren.

Goedkoop verjaardag vieren

Als je financiële situatie plots een stuk minder rooskleurig is geworden, is het erg moeilijk als er een verjaardag aan zit te komen. Je had misschien al een cadeau in gedachten, wat je nu niet meer kunt kopen.

Of je had je kind al beloofd dat hij naar het speelparadijs mocht met 10 vriendjes voor zijn feestje. Het doet pijn als dat niet meer kan. En nog meer als je ziet dat je kind teleurgesteld is of boos.

Leg hem uit dat je het zelf ook moeilijk vindt, maar dat het niet (meer) kan. En bedenk samen een alternatief (zie voor tips verderop in dit artikel). Want het gaat om stilstaan bij het jaar wat voorbij is en uitkijken naar het jaar wat komt. Samen vieren dat hij of zij al zo lang in jullie gezin mag zijn.

Verjaardagstradities

Wanneer ben je nu écht jarig? Als je de kaarsjes uit mag blazen… Tradities zorgen ervoor dat een kind zich jarig voelt. Hij ziet het bij broertjes, zusjes, papa, mama.

En dan op een dag, is het speciaal voor hém! Hij staat in het middelpunt van de belangstelling, en dat is belangrijk op een verjaardag.

Kaarsjes uitblazen en slingers ophangen hoeft maar 1,50 euro te kosten. Kaarsjes koop je bij de Action of de Wibra en slingers kun je zelf maken (knip bijvoorbeeld de bladzijden uit een oud boek in een hartje, hang ze aan een touwtje en je heb al een superhippe slinger!).

Welke tradities kun je nog meer beginnen, terwijl ze amper geld kosten?

  • De tuin versieren, de hele buurt mag het weten! Vraag slingers te leen aan vrienden of familieleden, en 100% kans dat je kind zich speciaal voelt. Knip zijn naam uit, uit kartonnen dozen van de supermarkt en hang ze voor het raam of tussen twee bomen. Je kunt de letters natuurlijk zoveel pimpen als je wilt, maar ‘gewoon’ uitknippen is ook leuk!
  • Een heel bekende traditie: kiezen wat er wordt gegeten. Eten moet je toch, en de keuze is meestal niet heel verrassend.
  • Met z’n allen de jarige job of jet wakker maken en zingen natuurlijk! Niet heel origineel, maar élk kind voelt zich jarig.
  • De jarige jet/job een wens laten doen voor het komende jaar. Op een briefje schrijven en dan op de koelkast, of op het toilet hangen. Gaat de wens uitkomen?
  • Je hebt vast nog wel een effen kussensloop in de kast liggen. Schrijf hier in mooie letters ‘HOERA (naam van je kind)’ op teken er verjaardagdingen bij, zoals slingers. (tip: print de letters uit, hang de printjes op het raam. Zo kun je de letters/afbeeldingen perfect overtrekken op de kussensloop). Op dit kussensloop mag je kind alléén slapen de nacht vóór en ná zijn verjaardag. Ik verwachtte het niet, maar ze vinden het geweldig!
  • Maak elk jaar een zelfde soort foto. Bij de deur of aan tafel… Zo heb je net na de 18e verjaardag nog een speciaal cadeautje!
  • Koop een notitieboekje en gebruik die bij verjaardagen. Aan de ene kant schrijf je dingen op die kinderen niet leuk vonden van het afgelopen jaar, aan de andere kant dingen die ze wel leuk vonden. Het leert kinderen stil staan bij wat er is gebeurd en dat is een belangrijke eigenschap. Het kost niet veel, én je hebt meteen een goed gesprek. (en leuke uitspraken voor op de trouwdag)
  • Eén kaarsje extra: De Duitsers zetten één kaarsje extra op de taart als hoop voor een volgend jaar. Wordt je kind zes? Dan kun je bijvoorbeeld 6 kaarsjes op de taart zetten, en bij het avondeten een 7e kaars uitblazen. Twee keer feest ?
  • Wat wij thuis altijd deden: je persoonlijke oudjaarsdag vieren! De avond vóór je verjaardag kreeg de jarige een oliebol en dan húp vroeg naar boven, want de rest ging de kamer versieren. Tot aan mijn trouwen hebben mijn ouders dit gedaan, en het was altijd leuk.

Cadeau

Hét cadeau kan een heet hangijzer zijn. Ieder kind ziet uit naar zijn cadeau, weet precies wat er in de speelgoedwinkel staat, en: iedereen vraagt aan het kind wat hij voor zijn verjaardag heeft gekregen.

Let daarom het hele jaar goed op aanbiedingen. Abonneer je op de nieuwsbrief van de speelgoedwinkel. En koop speelgoed in ná Sinterklaas of ná Kerst.

Het is lastig om dan de trend te volgen, maar je kunt wel een leuk cadeau uitzoeken voor minder geld. Wil je kind nu net iets wat er toen nog niet was, dan kan hij dat op zijn lijstje zetten of er zelf voor sparen.

Daarnaast is het handig om een vast bedrag te hanteren voor verjaardagscadeaus.

Wil het kind een duurder cadeau? Prima, maar dan moet hij zelf het resterende gedeelte bij elkaar sparen met bijvoorbeeld zakgeld of ander verjaardagsgeld. Vooral toen ik ouder was heb ik dit vaak gedaan.

Dan kreeg ik een versierde enveloppe van mijn ouders met hun bijdrage erin. Ik heb er goed door leren sparen! Als een kind klein is verwacht het alles van de ouders en dat is ook logisch, weten zij veel hoe de wereld werkt. Het is goed om ze te leren sparen, want later zullen ze dat ook moeten doen.

De gouden website is natuurlijk Marktplaats. Het is verbazend hoeveel nieuw speelgoed er op Marktplaats staat. Of de Kringloopwinkel. Wil je dochter heel graag een poppenwiegje? In elke kringloop staat er wel één voor een paar euro.

Wist je dat je ook speelgoed kunt ruilen? Heeft hij speelgoed waar hij niet meer naar omkijkt, maar wat nog wel goed is? Ruil het tegen een ander stuk speelgoed met een neefje of nichtje, of via www.krijgdekleertjes.nl, www.swoppa.nl/ruilen of in de winkel van Nudge in Eindhoven, bijvoorbeeld.

Boodschappen

Visite is leuk, maar kost ook wat. Iets waar je met een gezonde financiële situatie niet over nadenkt, maar wat moeilijk kan zijn als het krap is.

Het begint met de mensen die je uitnodigt. Natuurlijk kan je wel een groepje uitnodigen, maar niet de hele buurt hoeft per se taart te komen eten.

Zelf een taart maken is een stuk goedkoper dan eentje bij de bakker halen. Het lijkt ingewikkeld, maar een kwarktaart heb je zo gemaakt. Saai? Hoeft helemaal niet! Koop de spullen die je voor de kwarktaart nodig hebt, en een zak snoep. Plak de snoepjes op de taart, bijvoorbeeld in een hartje of het cijfer van het jaartal en je hebt een leuke taart

. Wil je dochter een prinsessentaart? Bak een roze kwarktaart en steek er een blote barbie tot aan de oksels in. Of hang een ‘mandje’ van cake aan de taart met dropvetertouwen en je hebt een leuke luchtballon.

Frisdrank is een grote kostenpost op een verjaardag. Om dat te voorkomen kan je verschillende kannen (goedkoop te koop bij de Xenos en Action, maar je kunt natuurlijk ook lenen) gekleurde limonade neerzetten voor de kinderen.

Vouw kaartjes van printpapier en zet er namen bij, zoals: monsterlimonade (groene limonade), liefdelimonade (rode limonade) enz. Let op welke verhalen de kinderen er bij verzinnen, dat kan je nog op ideeën brengen voor volgend jaar!

Voor de volwassenen kun je kannen water neerzetten met fruit erin. De rest van het fruit zet je in bakjes op tafel. Het ziet er leuk uit, het is hip en het kost weinig.

Kinderfeestje

Het kinderfeestje. Ook een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis. Wie nodig je uit? Hoeveel mag je kind er uitnodigen? De belangrijkste bespaartip: ga nergens heen. En dat hoeft absoluut niet saai te zijn.

Ik ben pas ergens heen gegaan met mijn feestje toen ik 14 was, en ik heb hartstikke leuke feestjes gehad. Mijn ouders waren er allebei druk mee en mijn tante hielp altijd mee, maar ze deden het met elkaar. Een paar ideeën op een rijtje:

  • Servies beschilderen. Bij de Action verkopen ze porseleinen bakjes, schoteltjes en kopjes voor nog geen euro per stuk. Koop een setje porseleinstiften en laat de kinderen hun eigen bord beschilderen. Print wat ideetjes uit zoals een plaatje van een flamingo of iets dergelijks. Wedden dat elk kind trots naar huis gaat?
  • Een voetbalfeest! Maak een witte kwarktaart en maak er voetbalvlakken op met chocolade. Je eerste punt is gescoord! Verdeel de vriendjes in twee teams en ga naar een veldje in de buurt (fingers crossed voor mooi weer..). Je kunt bij de Hema medailles kopen voor na afloop. En wat gaan echte voetbalmannen/vrouwen doen na de wedstrijd? Hangen aan de bar! Maak een sfeertje in huis en bak zelf patat.
  • Bedenk een verjaardagsthema. Dat helpt al heel veel om een geslaagd feestje op poten te zetten. Prinsessen, piraten, een sprookje, ridders… Gaat jouw verbeelding al op de loop? Googelen helpt de inspiratie al op gang. Als je op Pinterest op je gekozen thema zoekt, zie je van alles voorbij komen om zelf te maken. Niet de dag van te voren beginnen, maar het scheelt een hoop geld.
  • Versieren en kliederen. Daar houden kinderen van. Dus kinderen mee naar huis, een cake in plakken snijden, een bus slagroom en op tafel, bakjes met hagelslag, gekleurde hagelslag, muisjes… En zelf het cakeje laten versieren. Het kost een plastic tafelkleed afboenen, maar ze zijn zo minimaal een halfuur bezig. Het enige wat jij hoeft te doen: zorgen dat ze niet van tafel rennen met slagroomhanden en foto’s maken. Die foto’s, je hebt sowieso hilarische!
  • Oudhollandse spelletjes: koekhappen, spijkerpoepen…

Tegenwoordig gaan veel kinderen met een feestje ergens heen, het moet allemaal maar kunnen. En natuurlijk zegt je kind dat het ergens heen wil. Want hij weet ook niet wat hij thuis zou moeten doen met meerdere vriendjes/vriendinnetjes. Maar dat wil niet zeggen dat een thuisfeestje niet leuk is.

Vaak vinden kinderen het juist heel gezellig, alleen kost het meer voorbereidingswerk. Het belangrijkste is: als ouder bedenken dat het misschien wel een hoop werk is, maar dat je het doet voor dé dag van het jaar van je kind.

En probeer het zelf ook leuk te maken door het bijvoorbeeld samen met een vriendin te doen. En dan samen een glas wijn en pootjes omhoog als iedereen naar huis is en de jarige op bed ligt.

Martine Pieters-de Wit